Hopp til innhold

Johannes’ andre brev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Johannes' andre brev»)

Johannes' andre brev er tradisjonelt ett av de såkalte katolske brev og er i den kanoniske rekkefølgen den 24. boken i Det nye testamente. Brevet regnes videre med blant «de johanneiske skrifter» – blant hvilke man regner Evangeliet etter Johannes, de tre Johannesbrevene og i mange kretser også Johannes' åpenbaring.

Johannes' andre brev er både stilmessig og innholdsmessig svært likt Johannes' første brev. Det er imidlertid kortere, og brevformen tydeligere. Brevets forfatter advarer mottageren mot «den doketiske vranglære».

Brevets forfatter er ikke navngitt. Det er en utbredt oppfatning blant forskere at brevet er forfattet av samme person – eller krets – som de andre johanneiske skrifter (se Evangeliet etter Johannes for mer om forfatterspørsmålet). Unntaket er kanskje Johannes' åpenbaring, der det er vanskeligere å få øye på de språklige og tematiske likheter man ellers finner mellom evangeliet og brevene.

Det er vanlig å anta at Johannes' første brev ble skrevet mot slutten av det første århundre, men dateringen er usikker.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Helge Fauskanger Det nye testamente - ny oversettelse tekstene slik de opprinnelig ble skrevet, 2015 [kritisk, kommentert utgave] Juritzen 2015 ISBN 9788282055949
  • Noack, Bent: Det nye Testamente og de første kristne årtier. Gad Forlag, København, 1973 (3. utgave, 11. opplag 1997)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]