Spøkelseskladden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Spøkelseskladden (engelsk: The Phantom Blot) er en tegneseriefigur i Disneys historier. Han er en skurk; kledt i et sort laken, sorte hansker og støvler, og er (ved siden av Svarte-Petter) Mikke Mus' nemesis. Han opptrådte første gang i 1939 i historien Mikke Mus lurer Spøkelseskladden (Mickey Mouse Outwits the Phantom Blot) av Floyd Gottfredson, hvor han arbeidet som spion for en fiendtlig makt. I denne historien ble han også demaskert (det viste seg at han lignet på Walt Disney) for første gang. Han har for vane å etterlate seg et ark signert med en blekkflekk på åstedene.

Lenge var Spøkelseskladden den farligste av alle Andebys forbrytere, et kaldblodig kriminelt geni hvis gåtefulle skikkelse satte skrekk i byens befolkning. På 1970-tallet begynte tegnerne å gi ham øyne, og han ble straks mer en komisk figur som begikk dumheter lik en hvilken som helst forbryter. Mot slutten av 1990-årene forsvant øynene igjen, og i mange nyere historier kan man oppleve den klassiske, fryktinngytende Spøkelseskladden.

Spøkelseskladden er en mester til å forkle seg og til å slippe unna; når politiet en sjelden gang pågriper ham, går det ikke lang tid før han er borte igjen. Han er dessuten en dyktig hypnotisør og har kunnskaper om blant annet biologi, kjemi og fysikk. Hans største svakhet er forfengelighet; det som driver ham er mer enn noe annet ønsket om å være den største forbryter i universet. Like fra sin aller første historie har han også beskrevet seg selv som «bløthjertet»: Selv om han gjerne konstruerer fryktelige dødsfeller for Mikke Mus, orker han aldri å bli værende for å se på at Mikke omkommer (hvilket i praksis selvsagt alltid betyr at Mikke finner en vei ut av fellen og unnslipper).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]