Kaninen Oswald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kaninen Oswald (engelsk: Oswald the Lucky Rabbit), i Norge best kjent som tegneseriefiguren Kalle Kanin som gikk som biserie i bladet Hakke Hakkespett, var en av de første figurene Walt Disney skapte.

Oswald ble skapt i 1927 på oppfordring fra Carl Laemmle, eier av Universal Pictures, og var opprinnelig svart og hvit og hadde på seg røde kortbukser (skjønt tegnefilmene var i svart-hvitt). I alt 26 tegnefilmer ble laget av Disney sammen med Charles Mintz og animatøren Ub Iwerks.

Ikke lenge etterpå mistet imidlertid Disney retten til å produsere figuren til Universal. Isteden fant han opp Mikke Mus, som han tilla flere av egenskapene til Oswald.

Den siste som hadde ansvaret for figuren var Walter Lantz, og i 1935 gjennomgikk Oswald en total forandring der han fikk et langt mer kaninlignende utseende og var hvit over det hele. I 1938 ble så pelsen tofarget, og det er denne versjonen som ble utgangspunktet for tegneserien om Oswald/Kalle.

I 2006 kjøpte Disney-konsernet rettighetene til Kaninen Oswald, men av tegnefilmene som er laget om ham, eier de kun rettighetene til de første 26 filmene som ble laget. Men i 2010 da Disney Epic Mickey kom ut, kom Oswald tilbake til Disney.