Madam Mim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Madam Mim
Orig. Madame Mim
TegneserieDonald Duck & Co
Publisert avEgmont
Første opptredenSverdet i stenen (på norsk i januar 1965)
SkaperMilt Kahl og Frank Thomas
Personalia
StatusHeks i andeuniverset
NasjonalitetBritisk

Madam Mim (eng. Mad Madame Mim), er navnet på en heks i romanen Sverdet i steinen (The Sword in the Stone) som ble skrevet av den britiske forfatteren T. H. White (1906–1964) og opprinnelig utgitt i 1938. I 1963 lanserte Walt Disney Company tegnefilmen Sverdet i stenen som var bygd på denne romanen. Fra da av ble Madam Mim først og fremst kjent som en morsom Disney-figur. Hun har siden blitt en del av de faste figurene i Disneys tegneserier. I filmen ble hun tegnet av de legendariske Disney-animatørne Milt Kahl og Frank Thomas. En tegneserie om henne ble publisert første gang i Norge i heftet Sverdet i stenen i januar 1965.

Handlingen i Disneys filmversjon foregår i Kong Arthurs barndom, og Madam Mim blir fremstilt som Merlins rival. Hun bor i et hus i skogen, bruker sopelime som fremkomstmiddel og har stor, vid kjole og lilla høysåtehår. I tegnefilmen blir hun fremstilt som «ond og dum», mens hun i tegneseriene både kan være slem og hjelpe bandittene i noen historier og snill og hjelpe de gode i andre. I tegneseriene er Mim sjelden eller aldri ondskapsfull, men fremstår som en merkelig outsider som bryr seg lite om storsamfunnet og dets regler. Hun kan virke naiv eller lettere mentalt forstyrret, i tråd med sitt engelske navn Mad Madame Mim. Hun har imidlertid grenseløse magiske krefter, og bør ikke fornærmes.

Tidligere forekom Madam Mim ofte sammen med andre kjente figurer i tegneseriene. I de seneste tiårene har hun som regel opptrådt for seg selv eller sammen med andre hekser og kan regnes som en bitegneserie i tegneseriebladet Donald Duck & Co. Hun er en person som utfører mye ved hjelp av sine magiske evner. Ofte kommer hun opp med sprelske påfunn. Hun blir ofte sagt å bo i eller utenfor Andeby, slik at det er en viss forbindelse med de andre figurene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]