Hopp til innhold

Madam Mim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Madam Mim
Orig. Madame Mim
TegneserieDonald Duck & Co
Publisert avEgmont
Første opptredenSverdet i stenen (på norsk i januar 1965)
Skaper(e)Milt Kahl og Frank Thomas
Personalia
StatusHeks i andeuniverset
Rolle(r)Britisk
HårfarveLilla hår

Madam Mim (eng. Mad Madame Mim) er navnet på en heks i romanen Sverdet i steinen (The Sword in the Stone) som ble skrevet av den britiske forfatteren T. H. White (1906–1964) og opprinnelig utgitt i 1938. I 1963 lanserte Walt Disney Company tegnefilmen Sverdet i stenen som var bygd på denne romanen. Fra da av ble Madam Mim først og fremst kjent som en morsom Disney-figur. Hun har siden blitt en del av de faste figurene i Disneys tegneserier. I filmen ble hun tegnet av de legendariske Disney-animatørne Milt Kahl og Frank Thomas. En tegneserie om henne ble publisert første gang i Norge i heftet Sverdet i stenen i januar 1965.

Handlingen i Disneys filmversjon foregår i Kong Arthurs barndom, og Madam Mim blir fremstilt som Merlins rival. Hun bor i et hus i skogen, bruker sopelime som fremkomstmiddel og har stor, vid kjole og lilla høysåtehår. I tegnefilmen blir hun fremstilt som «ond og dum», mens hun i tegneseriene både kan være slem og hjelpe bandittene i noen historier og snill og hjelpe de gode i andre. I tegneseriene er Mim sjelden eller aldri ondskapsfull, men fremstår som en merkelig outsider som bryr seg lite om storsamfunnet og dets regler. Hun kan virke naiv eller lettere mentalt forstyrret, i tråd med sitt engelske navn Mad Madame Mim. Hun har imidlertid grenseløse magiske krefter og bør ikke fornærmes.

Tidligere forekom Madam Mim ofte sammen med andre kjente figurer i tegneseriene. I de seneste tiårene har hun som regel opptrådt for seg selv eller sammen med andre hekser og kan regnes som en bitegneserie i tegneseriebladet Donald Duck & Co. Hun er en person som utfører mye ved hjelp av sine magiske evner. Ofte kommer hun opp med sprelske påfunn. Hun blir ofte sagt å bo i eller utenfor Andeby, slik at det er en viss forbindelse med de andre figurene. Det blir aldri diskutert om hun virkelig er den "samme" Mim som levde på kong Arthurs tid i Sverdet i stenen, og hvordan det i så fall gikk til at hun ble mer eller mindre udødelig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata