Magica fra Tryll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Magica fra Tryll (eng. Magica de Spell) er en fiktiv figur i Disney-tegneseriene, en heks skapt av Carl Barks. Magica prøver alltid å stjele Skrue McDucks første lykketiøringen, som hun vil smelte om til en amulett som vil gi henne kong Midas' krefter, nemlig å gjøre om alt hun rører på til gull, og dermed gjøre henne til verdens rikeste. Den første historien hun var med i, Gode, gamle tiøringen (engelsk The Midas Touch), ble for første gang publisert i Uncle Scrooge 36 i 1961.

Magica bor ved foten av vulkanen Vesuv ved Napoli, Italia. Det later også til at hun har en «avdeling» i Andeby. Ifølge Don Rosa møtte hun Skrue McDuck for første gang i 1877 i Glasgow, i historien Ta en mynt og la den vandre, da Skrue tjente sin første mynt, nemlig lykketiøringen. Dette fant sted fordi Magica brukte et tidslys for å gå tilbake i tid for å få tak i skillingen før Skrue får den. Det ender med at Magica putter skillingen i handa til Skrue like før tidslyset har brent opp, fordi hun finner ut at tiøringen enda ikke har fått sin magiske kraft før Skrue har fått den.

Magica virker slu og forførerisk. Samtidig er hun ofte klossete og dum. I motsetning til andre kjente Disney-hekser som Madam Mim og Snøhvit-heksa, har ikke Magica egne magiske evner. Hun er heller en kvinne med en spesiell interesse for gammel magisk viten og magiske gjenstander, og bruker derfor ofte tryllestaver og foffbomber. Med disse bombene kan hun paralysere og blende folk. I mange tilfelle rider hun på kost eller gjør seg om til en fugl og flyr over lange avstander, men hun har også reist med fly. Ellers vet vi generelt lite om henne, og informasjon kan variere fra serie til serie. I en serie har hun f.eks. et lidenskapelig forhold til det italienske fotballandslaget. Magica har også en svart ravn som er gitt navnet Nemesis, Hugin eller Krax, men det er den samme ravnen.

Det hender hun slår seg sammen med B-Gjengen eller noen av de andre bandittene, men hun har også i flere tilfelle opponert mot dem.

Barks skapte Magica fordi han trengte enda en fiende til Skrue McDuck, i tillegg til B-gjengen og Gulbrand Gråstein. Barks var inspirert av den italienske skuespilleren Sophia Loren, seriefiguren Morticia Addams fra Charles Addams' serie Familien Addams og figuren Maleficient fra Disney-versjonen av Tornerose.

Etter Barks har Magica blitt en særdeles populær figur. Magica er en utpreget tegneseriefigur, men hun er også med i tegnefilmserien Ole, Dole og Doffen på eventyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]