Jon Gisle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Gisle
Født19. nov. 1948Rediger på Wikidata (73 år)
Beskjeftigelse Filolog, dommer, advokatRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Jon Aarstein Gisle (født 19. november 1948) er cand. philol. og cand. jur. fra Universitetet i Oslo.

Gisle er mest kjent for å ha startet en litterær «forskningsgren», donaldisme, med sin bok Donaldismen fra 1973, som er kommet ut i flere opplag og også blitt oversatt til svensk og dansk.[1] Andre (lett reviderte) utgave kom høsten 2006. Han har også skrevet en rekke artikler om Donald Duck og andre tegneserier.

Gisle har vært redaktør av flere tidsskrifter med stoff om tegneserier, fra Serieleseren via Tekst og Tegning på slutten av 1970-tallet som han startet og stort sett drev selv, til det mer ambisiøse TEGN – tidsskrift om og med tegneserier. Gisle var også en av stifterne av foreningen Norsk Tegneserieforum i 1980. Han var blant initiativtakerne til Norsk kulturråds støtteordning for tegneserier, og var medlem av rådets vurderingsutvalg for tegneserier fra starten i 1990 til 2004, hvorav de siste ti år som utvalgets leder. Fra 1998 til 2012 var han styremedlem i stiftelsen Norsk Animasjonsforum, som styreleder 2003-2004 og 2008-2012. Norsk Animasjonsforum driver Fredrikstad Animation Festival.

Gisle er sentral i det norske og europeiske amatørfilm-miljøet og har selv produsert en rekke prisbelønte kortfilmer.

Fra 1999 til 2008 var han ansatt i Arbeidsretten, de siste fem årene som dommer og rettens nestleder. Han er siden 2008 tilknyttet advokatfellesskapet Arbeidsrettsadvokatene og tilknyttet Advokatene i Børsgården DA i Drammen.[2]

Gisle har også utgitt Jusleksikon, Kunnskapsforlaget, 5. utgave Oslo 2017. Jusleksikon eksisterer også i en langt mer oppdatert utgave på nett. Gisle er medforfatter på prosjektet arbeidsrett.no, som ledes av professor Henning Jakhelln og stipendiat Helga Aune, og medredaktør sammen med Jakhelln og Aune på kommentarutgaven til arbeidstvistloven som er en del av prosjektet. Jon Gisle er også medarbeider på en del juridiske emner i Store norske leksikon, og har skrevet kommentarer til arbeidstvistloven i Gyldendal Rettsdata. Gisles spesialområde innenfor jussen er kollektiv arbeidsrett/tariffrett, men han har etter hvert orientert seg mer og mer i retning trygderett og individuell arbeidsrett. Gisle var i en årrekke forlagsredaktør og redaksjonssjef i fagbokforlaget TANO og har også jobbet som redaktør i Kunnskapsforlaget og Aschehoug.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gisle, Jon (1973). Donaldismen: et muntert-vitenskapelig studie over Donald Duck og hans verden. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205057087. 
  2. ^ «ADVOKATENE I BØRSGÅRDEN DA». www.advokatdrammen.no (engelsk). Besøkt 31. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]