Hopp til innhold

Bestemor Duck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elvira Kvakk
Orig. Elvira Coot
TegneserieDonald Duck & Co
Publisert avEgmont, Western, Gemstone, Sanoma, Disney m.fl.
Første opptredenpå et bildet hjemme hos Donald (1940)
Skaper(e)Al Taliaferro
Personalia
NavnElvira Duck «Bestemor Duck»
Rolle(r)Amerikaner
SlektningerKornelius Kvakk (Bestefar), Clinton Kvakk (Far), Gjerterud Kvakk (mor), Konrad Kvakk (Bror),Didrik Duck (Sønn), Dora Duck (Datter), Eddy Duck Donald Duck (Barnebarn),

Bestemor Duck (engelsk: Elvira «Grandma Duck» Coot) er en fiktiv figur i Andeuniverset.

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]

Bestemors fornavn nevnes bare sjelden i seriene, i den grad at det er uklart hva hennes norske navn egentlig skal være. Anna, Andrea, Elvira og Solveig er alle navn som har vært nevnt i norske utgivelser. På engelsk har hun vært kalt "Elviry", kallenavn for Elvira. Normalt kalles hun ikke noe annet enn nettopp "Bestemor".

Som den eldste av to søsken ble Bestemor Duck født i 1855. I 1875 giftet hun seg med Hilmar Duck (f. 1850), og de bosatte seg på Kvakk-gården like utenfor Andeby. Gården fikk senere navnet Duck-gården. Sammen fikk de tre barn: Eddy Duck, Dora Duck (Fetter Antons mor) og Didrik Duck (Donalds far). Rundt 1930 døde Hilmar Duck i en alder av 80 år. Dødsfallet skjedde i forbindelse med at han skulle skifte låvetaket, men var uforsiktig, så han endte opp med å ramle ned fra taket og traff bakken. Grunnet sin høye alder tålte han ikke fallet slik at Bestemor Duck ble enke. Hun drev gården selv inntil hennes grandnevø Guffen begynte å «hjelpe til» som gårdsgutt.[1]

Mange historier fra Donalds barndom forutsetter at han vokste opp på Bestemors gård med henne som morsfigur. Det er muligens underforstått at Donalds foreldre, Didrik og Lillegull, tidlig falt fra, og at Bestemor tok seg av sønnesønnens oppdragelse. Det er aldri blitt avklart om Donalds søster Della også ble oppdratt av Bestemor, eller om Bestemors mann Hilmar ennå var i live i Donalds barndom.

Dagligliv

[rediger | rediger kilde]

Til daglig driver Bestemor Duck gården utenfor Andeby sammen med Guffen. Duck-gården var i sin tid den største i hele området, men da Skrue McDuck kom til Andeby kjøpte han hele området bortsett fra gården.

Hun regnes som Duck-familiens overhode, og det er ofte hun som steller i stand til familie- og juleselskap. Bestemor er også berømt for sine gode paier, som flere ganger har vunnet førsteplassen i paikonkurranser. I det hele tatt er Bestemor nærmest overnaturlig dyktig til å lage vidunderlig mat, som er hennes spesielle evne (slik Skrue er overnaturlig dyktig med penger og Petter Smart er alle tiders oppfinnergeni).

Andebys bestemor

[rediger | rediger kilde]

Bestemor Duck er mest kjent som eldste medlem i Duck-familien og Donald Ducks bestemor. Til tross for at hun kalles bestemor av nesten alle i Andeby er hun egentlig bare bestemoren til Stokkstein Duck, Klodrik Duck, Fetter Anton, Donald Duck og Della Duck.

Opptreden

[rediger | rediger kilde]

Bestemor Ducks første inntreden i tegneserien om Donald var i ei dagsstripe i de amerikanske avisene i 1940, men da bare som et bilde på veggen hjemme hos Donald[trenger referanse]. Hennes første opptreden var i 1943 i en dagsstripe laget av Bob Karp og Al Taliaferro. Hun er datteren av Clinton Kvakk og Gjertrud Kvakk og dermed barnebarn av den berømte Kornelius Kvakk, grunnleggeren av Andeby.

Hennes første opptreden i Norge var i januar 1949.

Slektskap

[rediger | rediger kilde]

I historien Mitt liv i et eggeskall blir Bestemor Duck fremstilt for å være Skrue McDucks halvsøster. Dette er resultat av forskjellige kanoner. Etter at Don Rosa gav ut en serie hvor Bestemor og Skrue ikke er halvsøsken, ble også den norske kanonen forandret på for å stemme med Don Rosas serie. Med andre ord: Bestemor er ikke Skrues halvsøster[trenger referanse][1].

Enkelte tekstforfattere har også oppfattet slektsskapet mellom Bestemor og Donald som at de er mor og sønn (hun er da "bestemor" bare i forhold til Ole, Dole og Doffen). I Donald Duck nr 2/1953 forekommer det en rute der Bestemor tiltaler Donald som "min sønn". Ifølge Don Rosas stamtre er hun imidlertid virkelig Donalds bestemor; det var hennes sønn Didrik som giftet seg med Skrues søster Lillegull og fikk Donald.

Øvrig liv

[rediger | rediger kilde]

Ifølge Don Rosas personlige notater ble Bestemor Duck født rundt 1855 og døde ca. 1970 i veldig høy alder. Ingen av disse hendelsene eller årstallene er nevnt eller på noen måte bekreftet i tegneseriene.

Bestemor Duck på andre språk

[rediger | rediger kilde]

Dansk: Bedstemor (Andrea) And
Engelsk: Grandma (Elviry) Duck
Finsk: Mummo (Kaino-Vieno) Ankka
Fransk: Grandmère Duck
Italiensk: Nonna Papera
Norsk: Bestemor (Anna) Duck
Portugisisk: Vovó Donalda
Svensk: Farmor (Elvira Augusta) Anka
Tysk: Oma (Dorette) Duck

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Grandma Arkivert 14. mai 2011 hos Wayback Machine.. www.duckman.pettho.com. Hentet 16.03.2012.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]