Klodrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klodrik er en fiktiv person fra Walt Disneys tegneserier fra Andeby. Han ble skapt av Dick Kinney og Al Hubbard, og opptrådte for første gang i historien «Fetter Klodrik som helse-apostel» (utgitt for første gang i 1964). De første historiene om Klodrik ble tegnet ved Walt Disney Company i Burbank i California, men med tiden ble de for det meste tegnet og publisert utenfor USA. Siden midten av 1970-tallet har Klodrik vanligvis opptrådt i europeiske og brasilianske historier.

Klodrik har som regel på seg genser og topplue. Han er kjent for å rote seg borti mye tull og har fått ord på seg for å være svært klønete.

Klodrik forsøker ofte å skaffe seg nye hobbyer eller ny livsstil basert på bøker han leser. Han er imidlertid ganske klumsete, så de nye hobbyene har en tendens til å føre til kaos for vennene og familien hans. I enkelte italienskproduserte historier er han også bemerkelsesverdig for å være ekstremt lat, og at han har en vane med å sovne på jobb.

I brasilianske og italienske historier er Klodrik en viktig figur som blir gjengitt med flere jobber, blant annet som journalist (sammen med sin fetter Donald Duck, og noen ganger også Dolly Duck) og som tegneserietegner i Skrue McDucks avis.

Ifølge en versjon av Don Rosas familietre er Klodrik sønn av Eddy Duck og Lulla Lom, fetter til Donald Duck, samt at han har en bror som heter Stokkstein Duck. Rosa anså ikke Klodrik som medlem av familien Duck, siden han ikke var en av Carl Barks' figurer, men siden figuren ble så populær i Europa måtte Rosa noe motvillig inkludere ham i familietreet likevel[1]

Klodrik på andre språk[rediger | rediger kilde]

Språk Navn
Dansk Fætter Vims
Engelsk Fethry Duck
Finsk Touho Ankka
Fransk Popop
Italiensk Paperoga
Nederlandsk Diederik Duck
Portugisisk Peninha
Svensk Knase Anka
Tysk Dussel Duck

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sigvald Grøsfjeld jr. «Don Rosa's Duck Family Tree». The D.U.C.K.man. Arkivert fra originalen 7. juni 2011. Besøkt 22. januar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]