Lykketiøringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lykketiøringen (noen ganger lykkeskillingen) er en mynt i den fiktive Disney-tegneserieverdenen, og eies av Skrue McDuck. I den amerikanske originalen er det snakk om en dime.

Ifølge Skrue selv skal den være den første mynten han tjente, og som den pengefikserte person han er, skatter han den som utgangspunktet for all hans senere rikdom.

Mange i Andeby tror Skrue har blitt så rik fordi mynten bringer lykke. Seriene har vært inkonsekvente på om «lykketiøringen» virkelig har overnaturlige egenskaper, enn om den bare har affeksjonsverdi for Skrue. I noen serier blir det vist at hvis Skrue midlertidlig mister mynten, begynner forretningsimperiet hans straks å gå i oppløsning, hvorpå alt blir bra igjen når han får mynten tilbake. En naturlig forklaring kunne være at "lykketiøringen" er så viktig for Skrue, og å miste den så traumatisk, at han ikke er i stand til å skjøtte forretningene sine hvis den er borte.

De fleste av historiene om lykketiøringen har å gjøre med heksen Magica fra Tryll, som har som sitt livs prosjekt å stjele den fra Skrue og smelte den om til en amulett hun tror vil gi henne evnen til å forvandle alt hun rører ved, til gull. Dette skal være en magisk egenskap hos den første mynten tjent av verdens rikeste mann. Vanligvis klarer Magica å stikke av med tiøringen, men hun kommer aldri så langt at hun rekker å faktisk smelte den om før Skrue (normalt med god hjelp fra nevøene) lykkes i å ta den tilbake.

Skrues første tiøring forekom i Carl Barks' historier også noen få ganger før han skapte Magica i 1961, men hun var en figur han fra første stund planla å bruke flere ganger. Det at Magica bare skal stjele en eneste mynt og ikke (som B-gjengen) hele Skrues enorme formue, gjør det enklere å lage historier uten å måtte ta tak i de praktiske problemene med å frakte hele innholdet i pengebingen.

Opphavshistorien[rediger | rediger kilde]

Ti år gamle Skrue hadde fått skopusserverktøy fra sin far, Fergus McDuck på fødselsdagen. Mens Skrue arbeider hardt og prøver å finne kunder, treffer Fergus sin gamle venn, Hallgrim Grøftegraver. Fergus ber vennen gå bort og be Skrue pusse skoene og betaler ham med en amerikansk mynt Fergus har funnet.

Hallgrim går bort, får skopuss og betaler en utmattet og besvimt Skrue. Etterpå skjønner Skrue at verden er urettferdig, og han blir inspirert til å jobbe hardere enn hardest, bli smartere enn de smarteste, tøffere enn de tøffeste.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nyere versjon: Donald Duck & co nummer 28/2011