Hopp til innhold

Svarte-Petter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svarte-Petter
TegneserieDonald Duck & Co og Mikke Mus & Co
Første opptredenAlice Solves the Puzzle i 1925. Første opptreden i Norge var i nr. 6/1950
Skaper(e)Romano Scarpa[1]
Personalia
Rolle(r)Amerikansk
Erkefiende(r)Mikke Mus
SlektningerSvarte-Petter Junior (sønn), Petra (kone)

Svarte-Petter (Peg-Leg Pete, Black Pete) er en fiktiv skurk og antagonist som opptrer i Disney-tegnefilmer og -serier.[2]

Svarte-Petter opptrådte for første gang i tegnefilmen Alice Solves the Puzzle fra 1925. Han er den eldste av Disney-figurene som fortsatt brukes.[2] I sine tidligste opptredener hadde han treben, noe som har forsvunnet i senere tegneserier og filmer.

Svarte-Petters verste fiende er Mikke Mus, som gang på gang bringer erkeskurken bak lås og slå. Svarte-Petter opererer som oftest alene eller med skurker som Skaftetryne, men har også opptrådt i ledtog med andre kjente banditter som Mikro-Midas og Farlige Fiffus, Ørnulf Ørn, Spøkelseskladden og B-gjengen. Svarte-Petter har også en kjæreste, Petra, som ligner meget på ham selv, men hun opptrer sjelden.

Opptreden[rediger | rediger kilde]

Ettersom Svarte-Petters første opptreden er i filmen Alice Solves the Puzzle fra 1925, er han eldre enn Mikke Mus som først opptrådte i 1928. I første opptreden i Norge går Svarte-Petter under navnet Tjukken i nr. 6/1950 i Donald Duck & Co. En liknende figur ved navnet Svarte-Mikkel gjorde opptreden i nr. 1/1952 der han jobbet for Onkel Skrue.

Svarte-Petter hadde et trebein i starten, men tegnerne ble uenige om hvilket av beina hans som var det kunstige. Etter en periode hvori vekselsvis høyre og venstre bein var av tre, fikk Svarte-Petter to friske bein.

Den animerte serien Langbein og sønn har i senere tiår inkludert en versjon av Svarte-Petter som ikke er en forbryter. Han er bruktbilselger, skjønt med frynsete rykte, og er stadig en generelt utrivelig person, selv om han i denne versjonen ser ut til å være noenlunde lovlydig. Hans sønn Svarte-Petter Junior som egentlig heter Pelle er også med i serien.

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Bulgarsk Лошия Пийт
Dansk Sorteper
Engelsk Peg-Leg Pete
Estisk Kõuts Karlo
Finsk Musta Pekka
Fransk Pat Hibulaire
Fransk (Canada) Pete
Gresk Μαύρος Πητ
Indonesisk Boris
Islandsk Svarti Pétur
Italiensk Gambadilegno
Kinesisk (forenklet) 坏 庀特
Litauisk Juodasis Pitas
Nederlandsk Boris Boef
Norsk Svarte-Petter
Polsk Czarny Piotruś
Portugisisk João Bafodeonça
Portugisisk (Brasil) João Bafo-de-Onça
Russisk Пит
Spansk Pete Patapalo
Spansk (Colombia) Pedro el malo
Svensk Svarte-Petter
Tsjekkisk Černý Pete
Tysk Kater Karlo

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tegnere Arkivert 21. november 2008 hos Wayback Machine.. www.donaldbladet.com. Hentet 14.03.2012.
  2. ^ a b «Norges Svarte-Petter avslører: «Skurken på 92 år ligner på meg»». www.aftenposten.no. 17. april 2017. Besøkt 8. januar 2021. «Advarsel til lesere i alle aldre: Vår egen Svarte-Petter skal nå analysere seg selv. Plutselig er nemlig Disneys aller eldste figur tilbake - på TV! (---) Svarte-Petter, på engelsk Peg-Leg Pete, kom til verden i en tegnefilm i 1925. I dag er han den eldste av Walt Disney-figurene som fortsatt brukes; Mikke Mus fyller 90 år i 2018.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata