Gulbrand Gråstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gulbrand Gråstein (engelsk Flintheart Glomgold) er en figur fra Disney-tegneseriene. Han ble skapt av Carl Barks i 1956 og opptrådte for første gang i historien «Onkel Skrue får en konkurrent» (oppr. «The Second-richest Duck») i Uncle Scrooge nr 15, som ble utgitt i september 1956. I den historien kommer det frem at Gullbrand Gråstein er en gruveeier som bor i Sør-Afrika.

Gulbrand Gråstein er (sammen med Rikerud) Skrue McDucks erkerival og er nesten like rik som Skrue.

I de to første historiene om Gulbrand Gråstein måler han sin formue mot Skrues og taper i begge tilfeller med en ørliten margin.

Han er avbildet som skotte i de fleste serier, men i Don Rosas serier er han boer (som ikke er helt unaturlig siden han er bosatt i Sør-Afrika).

Gulbrand Gråstein går ofte krokveier for å få sin vilje. Noen ganger har han hyret banditter, deriblant B-gjengen, til å gjøre jobber for seg.

Historien "Onkel Skrue får en konkurrent" stod for første gang på trykk i Norge i 1961. I denne første historien ble han kalt Flintus Gullglans.[1]

I italienske historier (helst trykt som pocket i Norge) opptrer Gulbrand Gråstein sjelden eller aldri; isteden er det Rikerud som har seilt opp som Skrues konkurrent og "verdens nest rikeste and" som kappes med Skrue om å overgå ham. Carl Barks skapte Rikerud også, men brukte figuren bare én gang. De to skiller seg ved at Rikerud er en fornem levemann, mens Gullbrand Gråstein er Skrues "onde tvilling" og like gjerrig som ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]