Hopp til innhold

Museuniverset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Klara Klukk»)

Museuniverset er et ikke-offisielt uttrykk som ofte brukes om verdenen Disney-figuren Mikke Mus og hans slekt, venner og fiender bor i. Dette brukes i motsetning til andeuniverset, verdenen der Donald Duck-historier finner sted.

Mikke Mus og Minni Mus ble skapt av Walt Disney og Ub Iwerks til noen tegnefilmer. Flere av figurene skriver seg tilbake til mellomkrigstiden. Ikke minst var tegnerne Art Babbitt og Floyd Gottfredson viktige bidragsytere.

I historier produsert av Egmont, som lager de fleste av historiene som står på trykk i norsk Donald Duck & Co, heter byen Mikke Mus bor i Andeby (engelsk: Duckburg). Det er underforstått og flere ganger også vist i klartekst at dette er samme by som Donald Duck og hans slekt, venner og fiender holder til i. Historier der både de fra andeuniverset og museuniverset deltar sammen forekommer imidlertid så sjelden at de kan regnes som gjesteopptredener[trenger referanse].

I klassiske amerikanske tegneserier forekommer det klare eksempler på at Donald Duck og Mikke Mus bor i samme by. Blant annet har Carl Barks laget en historie hvor Tipp og Topp hjelper Petter Smart med å lage en oppfinnelse[1], og serieskaperparet Carl Fallberg og Paul Murry lot også Mikke og Langbein flere ganger møte Bestemor Duck.[2] På slutten av 1980-årene valgte den daværende Disney-utgiveren i USA, Gladstone, å døpe Mikkes hjemby Mouseton, og slik markere at det ikke var samme by som Donald Duck bor i. I italienske Disney-tegneserier, som det er overvekt av i Donald Pocket[trenger referanse], har det alltid vært et skille mellom Donalds hjemby Paperopolis og Mikkes hjemby Topolipolis, men dette har normalt vært fjernet eller dysset ned i den norske oversettelsen[trenger referanse].

Uttrykket «Museuniverset» er skapt av fans og har ikke blitt brukt av Disney eller deres utgivere[trenger referanse].

Figurer i Museuniverset[rediger | rediger kilde]

Skapere av historier om Museuniverset[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Historie uten tittel i Donald Duck & Co 5/1957 (opprinnelig utgitt i Uncle Scrooge 13 (1956)).
  2. ^ Se f.eks. «Mikke Mus i Jernbanemysteriet» i Donald Duck & Co 38–40/1960, 23–25/1980 og 30/2004 (opprinnelig utgitt som «Ridin' the Rails» i Walt Disney's Comics and Stories 173–175 (1955)).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]