Hopp til innhold

Olympiatoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olympiatoppens hovedkvarter ved Sognsvann

Olympiatoppen er et organ under Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité med ansvar for å utvikle norsk toppidrett. Olympiatoppen er plassert på Toppidrettssenteret mellom Norges idrettshøgskole og Sognsvann. Nåværende toppidrettssjef for Olympiatoppen er Tore Øvrebø.

Det finnes en egen utviklingsavdeling som arbeider for den tilretteleggingen og den praktiske gjennomføringen for det norske laget ved olympiske leker. I tillegg håndterer de ulike prosjekter som er ment å utvikle organisasjonen.

Olympiatoppen har også en egen forsknings- og utviklingssavdeling. Den har som mål å holde norsk toppidrett i forkant når det gjelder kunnskap og teknologi.

Ekspertbistand

[rediger | rediger kilde]

Sentralt er opprettelsen av coacher for prioriterte idretter. Disse coachene er Johan Kaggestad for utholdenhetsidretter, sammen med Atle Kvålsvoll og Roger Gjelsvik, Michael Jørgensen for tekniske idretter og Marit Breivik og Torgeir Bryn for lagidretter. Coachene skal følge opp idrettene og bidra med faglige innspill, utfordre og støtte i forhold til helhet og en optimalisering av forutsetningene for å prestere. Landslagstrenerne samarbeider tett med Olympiatoppens coacher.

Fysiologiske tester

[rediger | rediger kilde]

Olympiatoppen tilbyr utføring av tester av spenst, hurtighet og styrke på Toppidrettssenteret. Spensttestene foregår på Boscomatte, og tester vertikal spenst. Hurtighetstestene foregår på treningssenterets 40 meters løpebane. Innen muskelstyrke tilbys tester for 1RM (maksimal styrke) og submaksimal styrke i en rekke øvelser.[1]

Testing av fotballspilleres hurtighet har på 2000-tallet gitt en del pressedekning, og ført til spekulasjoner om norges raskeste fotballspiller. Basert på nyhetsoppslag er dette en uoffisiell liste over Norges raskeste fotballspillere etter tester på TIS:

Navn Klubb Tid
Luton Shelton[2] Vålerenga 4,47 sek
Erling Knudtzon[3] Lyn 4,62 sek
Kim Holmen[4] Lyn 4,63 sek
John Carew[3] Vålerenga 4,68 sek

Regionale avdelinger

[rediger | rediger kilde]

Olympiatoppen har fem regionale avdelinger med fagressurser som skal bidra til å utvikle toppidretten i Norge:

[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]