USAs høyesterett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USAs høyesterett
Seal of the United States Supreme Court.svg
Typehøyesterett
Etablert1789
HovedkontorWashington D.C., Høyesterettsbygningen i Washington, Old Senate Chamber
Nettsidehttps://www.supremecourt.gov/
USAs føderale høyesterett.

De forente staters høyesterett (Supreme Court of the United States) er den øverste føderale domstolen i USA; den har endelig myndighet til å tolke og avgjøre spørsmål om føderale lover, inkludert den føderale grunnloven.

Som USAs føderale høyesterett, står domstolen i spissen for USAs føderale rettsvesen.

Domstolen har sete i landets hovedstad, Washington, D.C..

Dommere[rediger | rediger kilde]

Høyesterett har ni dommere. Høyesterettsdommerne utnevnes av den amerikanske president for livstid og fratrer ellers kun ved egen oppsigelse eller ved riksrettsdom. Ingen dommer er så langt fratrådt etter riksrettsdom, men en rekke er gått av etter eget ønske.

Liste etter ansiennitet[rediger | rediger kilde]

Domstolens medlemmer 10. oktober 2010

Dommerne Roberts, Thomas og Alito regnes gjerne til rettens konservative fløy, mens Ginsburg, Breyer, Sotomayor og Kagan regnes som de liberale. Anthony Kennedy, som gikk av i 2018, var det ideologiske midtpunktet som ofte avga den avgjørende stemmen i en del 5–4-avgjørelser mens den konservative dommeren Antonin Scalia levde. Deriblant ble spørsmål om dødsstraff for folk under 18 og tolkningen av grunnloven når det gjelder borgerens rett til å bære skytevåpen, avgjort langs disse skillelinjene.

Selv om flere viktige saker har blitt avgjort langs de liberale-konservative skillelinjene, finnes det flere unntak. En skillelinje som ble påpekt i en sak som gjaldt retten til å konfrontere vitner som presenterer åstedsbevis, går mellom dommerne som tolker lovens tekst strengt, og dem som har et mer pragmatisk forhold til lovteksten. Langs denne skillelinjen fikk (nå avdøde) Scalia og Thomas støtte fra (nå avgåtte) Souter, (nå avdøde) Ginsburg og (nå avgåtte) Stevens i å tolke grunnloven strengt og overprøvde Kennedy, Roberts, Alito og Breyer, som påpekte de negative konsekvensene av en slik tolkning i sin dissens.[1]

Etter dommer Scalias dødsfall i februar 2016 hadde USAs høyesterett åtte dommere – fire liberale og fire konservative. I tilfeller hvor en sak ikke får en endelig avgjørelse, men en 4–4-avgjørelse, vil avgjørelsen til lavere domstoler bli stående, og saken vil ikke skape presedens.[2] Fordi republikanerne styrte USAs senat hindret de Obamas nominasjon.[3] Da republikaneren Donald Trump overtok som president, fikk han godkjent en ny kandidat til å fylle det ledige setet etter Scalia.

Etter Ginsburgs død 18. september 2020, annonserte Donald Trump at han ville utnevne en ny høyesterettsdommer i løpet av uken etter og at dette trolig ville bli en kvinne. Demokratene og Ginsburg selv, før hun døde, har bedt om at man venter med å nominere en ny høyesterettsdommer til etter valget.[4]

Høyesterettsbygningen[rediger | rediger kilde]

Høyesterettsbygningen i Washington, DC ble bygget mellom 1932 og 1935. Arkitekt Cass Gilbert[5] fikk i oppdrag av justitiarius William Howard Taft å tegne «en bygning av verdighet og viktighet passende for sin bruk som permanent hjem til De forente staters høyesterett». Den klassiske korintiske arktitekturstilen ble valgt fordi den harmoniserte best med de nærliggende kongressbygningene. Tegningene vektla domstolens og den dømmende myndighets stilling som en likeverdig og uavhengig gren av USAs styresmakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Supreme Confrontation Arkivert 3. juli 2009 hos Wayback Machine. The American Spectator. 30. juni 2009
  2. ^ Brett LoGiurato (29. juni 2015): A huge upcoming Supreme Court case could lead to an incredibly rare phenomenon. Business Insider
  3. ^ Paul Singer (13. februar 2016): Republicans already opposing any Obama Supreme Court nomination. USA Today
  4. ^ «Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer». www.vg.no. Besøkt 20. september 2020. 
  5. ^ «Study for Woolworth Building, New York». 10. desember 1910. Besøkt 25. juli 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]