Hopp til innhold

Age of Empires (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Age of Empires
UtviklerEnsemble Studios
UtgiverMicrosoft Game Studios
DesignerRick Goodman
Bruce Shelley
Brian Sullivan
SpillmotorGenie
Siste versjon1.0c
PlattformWindows, Pocket PC, Macintosh, Gizmondo
Utgivelse26. oktober 1997 (Windows)
SjangerStrategispill
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseTeen
Format1x CD-ROM
Nettstedwww.ageofempires.com
Del av serien Age of Empires

Age of Empires er et sanntidsstrategispill som kom ut i 1997, og var et av de første spillene i denne sjangeren hvor handlingen var «historisk korrekt».

Handlingen strekker seg over 10 000 år, og spilleren må styre utviklingen til små steinalderstammer. Spilleren starter med små ressurser, og må bygge stammene opp til store sivilisasjoner. Spillet mottok flere gode omtaler, og i 1998 ble ekspansjonspakken Age of Empires: The Rise of Rome utgitt. Senere har også flere versjoner av spillet kommet ut (Age of Empires II: The Age of Kings og Age of Empires III), men også en spinoff (Age of Mythology) og en versjon for Nintendo DS. Navnet «Age of Empires» blir brukt som navn på både serien og dette spillet. For å unngå misforståelser brukes betegnelsen Age of Empires I her i artikkelen.

Overblikk

[rediger | rediger kilde]

Age of Empires I går ut på at spilleren skal utvikle en nasjon, fra bare noen få innbyggere i steinalderen til en stor sivilisasjon i jernalderen med avansert teknologi og våpen. Spilleren må samle inn ressurser for å få råd til å kjøpe nye enheter og å oppgradere teknologien. Ved hjelp av ulike forhåndsvalgte innstillinger kan man stille inn slik at seier er basert på hvem som har best teknologi/mest ressurser, men til vanlig er hovedpoenget å utvikle en militærstyrke slik at en kan bekjempe motstanderen. Gjennom hele spillet avanserer du gjennom flere tidsperioder. Spillet består av fire perioder: steinalderen, arbeidsalderen (Neolitikum), bronsealderen og jernalderen. Når spilleren har nok ressurser, og har bygd to bygninger fra nåværende tidsalder, kan det oppgraderes til neste tidsalder i Town-senteret. Ved tidsoppgradering kan det bygges flere typer bygninger, enheter og ny teknologi.

Spilleren skal utvikle en hel sivilisasjon fra jernalderen. For å vinne må spilleren få tak i forskjellige ressurser for å blant annet betale for nye bygninger, og mer avansert teknologi. Ressurser må også bevares, ettersom ingen nye ressurser blir tilgjengelige etter hver som spillet skrider frem. For eksempel kan ikke trær som blir kuttet ned, vokse tilbake igjen senere. Tolv forskjellige sivilisasjoner er tilgjengelige, hver sivilisasjon har deres egne individuelle attributter og teknologier. Fremgang mellom tidsaldre gir spilleren ny teknologi, våpen og muligheter. Sivilisasjonene er sortert i fire forskjellige arkitektoniske stiler, basert på østasiatisk, mesopotamisk, egyptisk eller gresk arkitektur.

Teknologiske fremskritt dukker opp i forskjellige kategorier, for eksempel militære oppgraderinger (bedre våpen og rustning) og økonomiske oppgraderinger (øke effektiviteten av ressurs-innsamling) eller religiøse oppgraderinger (raskere konvertering, og flere evner for prester) samt infrastruktur-oppgraderinger, som for eksempel sterkere befestninger, og annerledes bygninger. Teknologi spiller en veldig viktig rolle i spillets strategi. Etter hvert som en sivilisasjon utvikler seg gjennom tidene, blir teknologien dyrere og dyrere, noe som gjør det stadig vanskeligere å samle inn nødvendige ressurser og utvikle seg videre. Spilleren må kontrollere en rekke sivile og militære enheter. De fleste enheter kan oppgraderes etter hvert. For eksempel raskere arbeid for landsbyboere, sterkere rustninger for militære enheter, eller lengre rekkevidde for bueskyttere.

Landsbyboere er de mest grunnleggende enhetene i Age of Empires. Deres primære funksjon er å samle inn ressurser, kutte ned trær, gruvedrift for å lete etter stein og gull, eller jakt og fiske for å skaffe nok mat. Landsbyboere kan også bygge forskjellige bygninger, og reparere både bygninger eller marinefartøy, og kan delta i nærkamp hvis det er nødvendig. En prest kan aldri delta i kamp, men kan helbrede allierte enheter eller "konvertere" fiendtlige enheter. Infanteri kan bruke nærkamp for å angripe på kort hold. Andre enheter inkluderer vogner, kavaleri og krigselefanter. Bueskyttere kan også angriper innenfor en viss rekkevidde. Spilleren kan også skaffe mange katapulter for å kaste steiner, som er spesielt effektive mot bygninger eller større grupper av motstandere. Fiskebåter kan samle inn fisk. Handelsskip og transportskip kan føre enheter fra ett område til ett annet område. I tillegg til å angripe fiendens skip, kan krigsskip være svært effektive i å angripe landbaserte enheter i nærheten av strandlinjen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]