Strategispill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Strategispill (ikke til forveksling med det spillteoretiske konseptet strategiske spill) er en spillsjanger, videospill så fremt som andre former, som fokuserer på planlegging for å oppnå en seier. Spillene understreker strategiske, taktiske, og noen ganger logistiske utfordringer. Mange spill tilbyr også økonomiske utfordringer og utforskning. Disse spillene kan noen ganger innlemme fysiske utfordringer, men slike utfordringer kan ofte irritere strategisk tenkende aktører. [trenger referanse]

Innen brettspill er sjakk et eksempel på et abstrakt strategispill, der reglene i spillet ikke etterligner virkeligheten, men er laget for å gjøre spillet i seg selv bedre. Backgammons bruk av terninger gjør at det ikke er et abstrakt strategispill, men det er likevel et strategispill. Andre brettspill kan etterligne historiske hendelser (som Axis and Allies) eller være mer abstrakte men inspirert av virkeligheten, slik som f.eks. The Settlers fra Catan.

Divine Right, et strategi-brettspill

Innen videospill er det fire hovedkategorier av strategispill; turbasert eller sanntid, og om spillet fokuserer på strategi eller taktikk.

Underkategorier[rediger | rediger kilde]

Strategispill har mange underkategorier, og mange spill kan regnes med i flere av kategoriene.

4X-spill[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: 4X-spill

4X står for «explore, expand, exploit, and exterminate» (utforske, utvide, utnytte og utrydde) og er store komplekse strategispill der teknologisk utvikling, økonomi, diplomati og militærmakt alle kan være viktige faktorer for å vinne. Master of Orion er det spillet som først ble kalt et 4X-spill, og Civilization og Total War er andre populære serier med 4X-spill. Mange 4X-spill er turbaserte, og mange er sanntidsspill som kan pauses, eller hybrider der noen elementer er turbaserte mens andre, for eksempel konflikter er i sanntid – som f.eks. i Sword of the Stars.

Turbasert strategi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Turbasert strategispill

Turbaserte strategispill er spill det hver spiller gjør trekk, enten samtidig eller etter tur. Nesten alle brettspill er tur-baserte, og populære serier som Civilization, Master of Orion og Worms er turbaserte startegispill.

Turbasert taktikk[rediger | rediger kilde]

Turbaserte taktikk spill har normalt fokus på militære operasjoner eller væpnede konflikter. Taktikkspill skiller seg fra strategispillene ved at fokus er på å løse den umiddelbare oppgaven mens de lange linjene er mer i bakgrunnen. Jagged Alliance og X-COM er eksempler på turbasert taktikk.

Sanntids-strategi og taktikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sanntidsstrategispill

Sanntids-spill krever at spilleren tar avgjørelser fortløpende mens spillet utfolder seg uten stopp. Grensen mellom sanntidsstrategi (engelsk: RTS, for «real time strategy») og sanntidstaktikk (engelsk: RTT, for «real time tactics») er flytende, og spillerens hurtighet og dyktighet er ofte viktigere for utfallet enn de strategiske beslutningene.[1] Mye spilte RTS-spillserier er Command & Conquer, Warcraft-serien og StarCraft-serien.

MOBA[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: MOBA

MOBA-spill (fra engelsk, Multiplayer Online Battle Arena) er en type sanntids-spill er spill der flere spillere kjemper mot hverandre på en felles arena. Muligheten for å spille sammen via Internett kom med StarCraft,[2] og Dota 2 (oppfølger til spillmodifikasjonen som regnes som det første MOBA-spillet, Defense of the Ancients) er per august 2022 det nest-mest spilte spillet på Steam.[3] League of Legends er et annet populært MOBA-spill, og har profesjonelle ligaer og verdensmesterskap.

Artilleri[rediger | rediger kilde]

Artilleri-spill er en gammel sjanger innen videospill, der to eller flere motstandere flytter seg og skyter på hverandre fra avstand. Et spill kalt Artillery kom alt i 1976,[4] mens mer kjente spill i sjangeren er Worms og Rovios Angry Birds – selv om sistnevnte mangler elementet ved at motstanderen skyter tilbake.

Krigsspill[rediger | rediger kilde]

Krigsspill er en sjanger der spill som er strategiske sett på som videospill, men taktiske ut fra et militært perspektiv. Krigsspill som videospill har mange likheter med brettspill som bruker miniatyrer, og går i all hovedsak ut på å beseire en motstander militært, men hovedfokuset er på plassering av tropper og utstyr mer enn på selve skytingen. Mange krigsspill har tema fra historiske slag eller felttog. Selskapene Strategic Simulations, Inc. (SSI) og Strategic Studies Group (SSG) har gitt ut mange spill i denne sjangeren

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ How to play RTS games competitively - for newbies, Matthew Keast, 1. august 2013
  2. ^ MOBA, DOTA, ARTS: A brief introduction to gaming's biggest, most impenetrable genre, John Funk, 2. sept. 2013
  3. ^ «Steam: Game and Player Statistics». store.steampowered.com (norsk). Besøkt 22. august 2022. 
  4. ^ Scorched Parabolas: A History of the Artillery Game Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine. Matt Barton, 14. juni 2006