Hopp til innhold

Sanntidsstrategispill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjermdump av sanntidsstrategispillet Bos Wars, først utgitt i 2004 og laget i sanntidsstategispillmotoren Stratagus.

Sanntidsstrategispill (fra engelsk Real-time strategy, forkortet RTS) er en videospillsjanger. Det er et strategispill som, i motsetning til turbaserte strategispill, fungerer i sanntid. Det betyr at alle spillere kan foreta sine trekk samtidig uten å vente på tur.[1]

Det første spillet i denne kategorien var Dune II.[1][2] Sjangeren er blitt spesielt populær gjennom titler som Age of Empires, Age of Mythology, Command & Conquer, Red Alert, Warcraft, StarCraft og Sudden Strike.

Oppbygning

[rediger | rediger kilde]

Innenfor sanntidsstrategispill er økonomisk anvendelse av tiden et krav. Om man lar tiden gå kan fiendens styrker nå å mobilisere (om det er et krigsspill) eller markedsforholdet endres (om det er et økonomispill). Motstykket er et tur-basert strategispill (som Heroes of Might and Magic), hvor spillet står stille og venter på at hver spiller har tur og gjør noe. Typisk bygger et sanntidsstrategispill på oppbyggelse av en base, innsamling av ressurser, opptrening og etablering av en hær og bekjempelse av fiendens styrker.[3]

Det finnes en rekke sanntidsstrategispill hvor målet ikke er å bygge baser og samle inn ressurser, men hvor man får tildelt noen enheter, og hvis de drepes kan man ikke erstatte dem med unntak av forsterkninger som man ikke kontrollerer selv. Gjennom dette blir spilleren nødt til å være mer forsiktig ved å for eksempel å bruke taktikk for å vinne slaget eller å fullføre oppdraget.

Noen spill i sjangeren

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «GameSpot Presents: A History of Real-Time Strategy Games». 27. april 2011. Arkivert fra originalen 27. april 2011. Besøkt 29. juni 2017. 
  2. ^ «GameSpy.com - Top 10». 16. juni 2010. Arkivert fra originalen 16. juni 2010. Besøkt 29. juni 2017. 
  3. ^ Adams, Dan (7. april 2006). «The State of the RTS». IGN (på engelsk). Besøkt 29. juni 2017.