Sanntidsstrategispill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sanntidsstrategispill (eller Real-time strategy, forkortet RTS) er en sjanger av videospill. Det er et strategispill som, i motsetning til turbaserte strategispill, fungerer i sanntid. Det betyr at alle spillere kan foreta sine trekk samtidig uten å vente på tur.

Det første spillet i denne kategorien var Dune II.

Sjangeren er blitt spesielt populær gjennom titler som Age of Empires, Command & Conquer, Red Alert, Warcraft, StarCraft og Sudden Strike. Det finnes også mange populære nettbaserte titler.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Innenfor sanntidsstrategispill er økonomisk anvendelse av tiden et krav. Om man lar tiden gå kan fiendens styrker nå å mobilisere (om det er et krigsspill) eller markedsforholdet endres (om det er et økonomispill). Motstykket er et tur-basert strategispill (som Heroes of Might and Magic), hvor spillet står stille og venter på at hver spiller har tur og gjør noe.

Typisk bygger et sanntidsstrategispill på oppbyggelse av en base, innsamling av ressurser, opptrening og etablering av en hær og bekjempelse av fiendens styrker. En god spiller behersker alle områdene, og ikke kun ett eller to. Hvis man eksempelvis ikke er god til at organisere innsamlingen av ressurser, kan man få økonomiske vanskeligheter senere i et spill, som kan resultere i at man ikke når å få de nødvendige enhetene og bygningene til å motstå fiendtlige angrep, eller selv å foreta angrep når tiden er inne.

Det finnes en rekke sanntidsstrategispill (Sudden Strike og Blitzkrieg) hvor målet ikke er å bygge baser og samle inn ressurser, men hvor man får tildelt noen enheter, og hvis de drepes kan man ikke erstatte dem med unntak av forsterkninger som man ikke kontrollerer selv. Gjennom dette blir spilleren nødt til å være mere forsiktig ved å for eksempel å bruke taktikk for å vinne slaget eller å fullføre oppdraget.

Noen titler i genren[rediger | rediger kilde]