Selskapsskatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Selskapsskatt er den skatt som bedrifter betaler av overskuddet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Selskapsskatten er basert på en bedrifts overskudd, og ulike land har forskjellige satser for selskapsskatt. Historisk har også nivået på selskapsskatt endret seg over tid. I 2021 ble en rekke land enig om en internasjonal norm for minste nivå på selskapsskatt, for å unngå såkalt skattekonkurranse, og det ble satt til 15 %.[1] I tillegg til selskapsskatt kan myndighetene pålegge andre skatter og avgifter, som særskatt på såkalt grunnrente.

Selskapsskatt i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er per 2021 selskapsskatten på 22 % av en bedrifts overskudd, mens selskaper som faller under sokkelbeskatning (driver utvinning av olje- og gass) har en ekstra særskatt på 56 %, totalt 78 % skatt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «130 countries and jurisdictions join bold new framework for international tax reform». OECD. 1. juli 2021. Besøkt 3. oktober 2021. «Under Pillar One, taxing rights on more than USD 100 billion of profit are expected to be reallocated to market jurisdictions each year. The global minimum corporate income tax under Pillar Two - with a minimum rate of at least 15% - is estimated to generate around USD 150 billion in additional global tax revenues annually. Additional benefits will also arise from the stabilisation of the international tax system and the increased tax certainty for taxpayers and tax administrations.» 
  2. ^ «Faglige problemstillinger». Skatteetaten. Besøkt 3. oktober 2021. «Virksomhet som faller inn under sokkelbeskatning har en marginal skattesats på 78 prosent (22 prosent selskapsskatt pluss 56 prosent særskatt fra inntektsåret 2019), mens overskudd fra landvirksomhet belastes med 22 prosent skatt.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]