Sommer-OL 2016

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Current sport.svg Denne artikkelen inneholder informasjon om et fremtidig sportsarrangement.
Det kan forekomme spekulativ informasjon, og innholdet må forventes endret når arrangementet nærmer seg og mer informasjon blir tilgjengelig.


De 31. olympiske sommerleker
Government support Rio 2016.jpg
Vertsby: Rio de Janeiro
Deltakende nasjoner: 206 kvalifiserte
Konkurranser: 306
Idrettsgrener: 28
Første dag: 5. august
Siste dag: 21. august
Sommer-OL i 2016 skal arrangeres i Rio de Janeiro

De olympiske sommerleker 2016, de 31. olympiske sommerleker, er en planlagt internasjonal multisportkonkurranse som vil bli arrangert i Rio de Janeiro i Brasil fra 5. til 21. august 2016 i tråd med tradisjonen med de olympiske leker. De paralympiske sommerleker 2016 blir arrangert i samme by fra 7. til 18. september.

Rio de Janeiro ble valgt som vertsby da Den internasjonale olympiske komité (IOK) kom sammen til sin 13. olympiske kongress i København i Danmark den 2. oktober 2009. Fire byer var med på IOKs endelige liste over kandidatbyer, foruten Rio var disse Chicago i USA, Madrid i Spania, og Tokyo i Japan. Baku i Aserbajdsjan, Doha i Qatar og Praha i Tsjekkia leverte også inn formelle søknader om å få arrangementet, men ble ikke valgt ut som kandidatbyer og kom dermed ikke videre fra søknadsprosessen.

Under lekene vil det være 35 konkurransearenaer hovedsakelig plassert i Barra da Tijuca, men også i tre andre «soner»: Copacabana, Deodoro og Maracanã. Det vil bli første gang de olympiske leker arrangeres i Sør-Amerika.

Kringkasting[rediger | rediger kilde]

Sommer-OL 2016 vil bli sendt av en rekke kringkastere verden over. Som under tidligere olympiske leker vil Olympic Broadcasting Services produsere selve sendingene fra de ulike konkurransene, som deretter blir videredistribuert til de enkelte lokale kringkastere som så bruker sendingene i sin egen dekning av de olympiske lekene. I de fleste områder ble kringkastingsrettighetene til Sommer-OL 2016 solgt sammen med senderettighetene til Vinter-OL 2014, men enkelte kringkastere skaffet seg også rettigheter til framtidige olympiske leker samtidig.

I august 2009 solgte IOK senderettighetene i vertslandet Brasil til Grupo Globo, hvor Rede Record har hatt rettighetene tidligere.[1] Selskapet Sportfive kjøpte i 2009 de fleste europeiske kringkastingsrettighetene til Vinter-OL 2014 og Sommer-OL 2016 for 316 millioner dollar, noe som var første gang IOK valgte noen andre enn Den europeiske kringkastingsunion til å videreselge rettighetene i Europa.[2] Senderettighetene i Norge ble i juni 2011 solgt til TV 2, som da sikret seg rettighetene til både Vinter-OL 2014 og Sommer-OL 2016, og sommer-OL i Rio de Janeiro blir dermed de første olympiske sommerleker som ikke sendes på NRK.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:2016 Summer Olympics – bilder, video eller lyd