Multisportkonkurranse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En multisportskonkurranse er en konkurranse hvor flere forskjellige sporter er representert.[1] Det best kjente eksempelet er De olympiske leker, og mange av multisportkonkurransene arrangeres etter modell av de olympiske leker.[2] Konkurransene er gjerne store, internasjonale arrangementer som Verdenslekene og X Games, hvor konkurransene avholdes i løpet av flere dager, ofte mellom to til tre uker.

Det arrangeres multisportkonkurranser der deltakelse avgrenses av tilhørighet – nasjonal slik som NM-uka, Canada Games og National Games of India, eller regional som for eksempel Asialekene, Europalekene og De panafrikanske leker. Andre avgrenses ved annen overnasjonal tilhørighet, som blant andre Samveldelekene og De europeiske småstatslekene. Andre avgrensninger som benyttes er utdanning (Universiaden), språklig tilhørighet (Lusofoniske leker og Jeux de la Francophonie) og politisk (Spartakiaden). Flere multisportkonkurranser avgrenses ved alder, historisk tilhørighet, yrkesmessig tilhørighet, etnisk tilhørighet eller tilhørighet ved seksuell legnig. Det arrangeres også nasjonale, regionale og internasjonale multisportkonkurranser der den enkelte utøvers deltakelse avgrenses av forskjellige grader av funksjonshemming, slik som Paralympiske leker, Deaflympics og Special Olympics.

Multisportkonkurransene arrangeres av et eller flere vertsland eller vertsregioner i en eller flere vertsbyer. I likhet med de olympiske leker deles det ut gullmedaljer, sølvmedaljer og bronsemedaljer til utøverne eller lagene som kommer på respektive første-, andre- og tredjeplass i hver enkelt øvelse. Noen multisportkonkurranser deler også ut et trofé til den nasjonen eller laget som vinner medaljestatistikken sammenlagt, slik som for eksempel Europamesterskapet[3]. Siden disse arrangementene som oftest er store, kostbare og krevende å gjennomføre, blir de som regel arrangert med to eller fire års mellomrom. Det finnes også multisportkonkurranser som arrangeres årlig og med andre tidsintervaller.

Multisportkonkurranser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]