Nord-Irland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Northern Ireland (Engelsk)
Tuaisceart Éireann (Irsk)
Norlin Airlann (Ulster-skotsk)
Nord-Irland har ikke noe offisielt flagg Union Jack kan brukes, men noen bruker fortsatt det uoffisielle flagget.
Uoffisielt flagg Våpen mangler
LocationNorthernIreland.png
Offisielle språk Engelsk, Irsk, Ulster-skotsk
Hovedstad Belfast
Førsteminister Peter Robinson
Areal
 - Total
 - herav vann

13 843 km²
 ?
Befolkning (2011)
 - Total
 - Tetthet

1 810 863
122/km²
Etablert Delingen av Irland, 1921
Valuta Britisk pund
Tidssone UTC
Nasjonalsang God Save the Queen
Nasjonalt toppnivådomene .uk

Koordinater: 54°35′N 5°50′V Nord-Irland er en del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, og ligger nord-øst på øya Irland. Belfast er Nord-Irlands hovedstad . Nord-Irland deler grense mot sør og vest med Republikken Irland. Per 2011 var befolkningen 1.810.863[1], som utgjør omtrent 30% av øyas totale befolkning og omtrent 3% av befolkningen i Storbritannia.

Siden undertegnelsen av Langfredag-avtalen i 1998, er Nord-Irland i stor grad selvstyrt. I henhold til avtalen kan Nord-Irland samarbeide med resten av Irland på enkelte politikkområder, mens andre områder er reservert for regjeringen i Storbritannia. Nord-Irland sender 18 representanter til parlamentet i London.

Nord-Irland ble opprettet i 1921, da Irland ble delt mellom Nord-Irland og Sør-Irland av det britiske parlamentet. I motsetning til Sør-Irland, som skulle bli den irske fristaten i 1922, ønsket flertallet av befolkningen i Nord-Irland å forbid med Storbritannia. De fleste av disse var protestantiske etterkommere av kolonister fra Storbritannia. Men et betydelig mindretall ønsket et forent Irland uavhengig av britisk styre og de fleste av disse var katolikker. I slutten av 1960 stoppet konflikten mellom de to samfunnene etter at det var gått med over 3.500 liv. The Good Friday-avtalen i 1998 var et stort skritt fremover i fredsprosessen selv om sekterisme fremdeles et stort samfunnsproblem.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Administrativt er Nord-Irland delt i 26 distrikter. Distriktene er fordelt på seks av ni grevskap (counties) i den tidligere irske provinsen Ulster. De seks grevskapene er:

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har jordbruk og industri (skipsbygging, tekstilindustri) hatt stor betydning for Nord-Irlands økonomi. Men de seneste strukturforandringene, den indre uroen og den perifere beliggenheten, har medført mange nedleggelser, og Nord-Irland blir regnet som et økonomisk problemområde på de britiske øyer.


Referanser[rediger | rediger kilde]