Minecraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Minecraft
Orig. Cave Game
Utvikler Mojang AB

4J studios

Utgiver Mojang AB
Designer Markus «Notch» Persson (2009–2011)

Jens «Jeb» Bergensten

Kunstner Kristoffer Zetterstrand (Ingame Art)
Komponist Daniel «C418» Rosenfeld
Siste versjon PC: 1.8.3
iOS og Android: 0.8.1
Xbox 360: TU13
PlayStation: 1.03
Raspberry Pi: 0.11
Plattform Windows

OS X
Linux
Java
Android
IOS
Xbox 360
Xbox One
Raspberry Pi
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita

Utgivelse Classic: 17. mai 2009
Alpha: 28. juni 2010
Beta: 12. desember 2010
Fullversjon: 19. november 2011
Sjanger Indie og eventyrspill
Modus Enspiller, Online flerspiller, Online realms og LAN-Server.
Aldersgrense 7+
Systemkrav Java 6 eller høyere
Nettsted http://www.minecraft.net/

Minecraft er et sandkasse-/overlevelsesspill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden. Minecraft er utviklet av Mojang AB, men startet som et fritidsprosjekt av Markus «Notch» Persson i 2009. Minecraft er inspirert av Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper, og spesielt Infiniminer.[1] Jens Bergensten har siden desember 2011 vært den ledende utvikleren av spillet, etter at Markus Persson forlot rollen.[2][3] Det kreves en Mojang-konto (tidligere Minecraft-konto) med betalt fullversjon (ca. 166 NOK) for å spille fullversjonen.

Spillet har også en flerspillermodus, her kan man spille som man vil, enten man samarbeider om å bygge, konkurrerer om ressursene, eller sloss og ødelegger for hverandre. Hvem som helst kan lage en server og mange servere har kompliserte plugins, systematisk lederskap, grenser for hvem som kan gjøre hva, og andre ekstra funksjoner. Verdens største servere har opp mot 20 000 påloggete spillere om dagen. De største norske serverene kan ha opp mot 1000 spillere pålogget på en god dag. Det er også mulig å sette opp en LAN-server, for å spille med venner eller andre på det samme WiFi-nettet som deg. Dette er en rask og enkel løsning om man ønsker å spille helt vanlig Minecraft med andre i nærheten.

I 2013 annonserte Mojang Minecraft Realms, flerspiller-servere levert og administrert av Multiplay gjennom Mojang. Formålet bak Minecraft Realms er at det skal være lettere for yngere og mindre datakyndige spillere eller familier å sette opp en egen server. En Realms server kan kjøpes direkte fra spillet, og man betaler for 1, 3 eller 6 måneder. En Realms server er alltid oppe, og man kan invitere 20 spillere til den, hvor av 10 kan spille på den samtidig.[4] Minecraft Realms ble tilgjenglig i hele verden den 19. mai 2014.[5]

Minecraft er støttet opp av Mojangs åpne syn på modifikasjoner til spillet[6], dette gjør at flere og flere spiller med modifikasjoner som endrer spillopplevelsen. En modifikasjon kan hjelpe deg ved å lettere få tak i ressurser og ting, la deg kunne fly, eller legge til nye blokker, våpen, eller lignende. En modifikasjon kan også bli mye mer avansert, og legge til helt nye dimensjoner eller andre ting som drastisk endrer spillet.

For å vinne spillet, må spilleren finne og reparere en portal som finnes i en ødelagt festning under bakken. Denne portalen tar deg til en annen dimensjon; The End. I The End er det ingen annen måte å komme tilbake på enn å utføre spillets mål: overvinne «The Ender Dragon». Majoriteten av spillet er å overleve, bygge og utforske den uendelige verdenen. Om natten dukker det opp monstre som angriper spilleren, noe som er motivasjon for å bygge seg tilfluktssted for å overleve.

I 2014 ble spillets utgiver Mojang AB og rettighetene til Minecraft solgt til Microsoft.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Minecraft fikk allerede i alfaversjon en varm mottakelse av spillkritikere og er solgt i et stort antall eksemplarer. I september 2012 viste statistikken 40 900 000 registrerte brukere og 12 000 000 kjøp.[7]

I september 2010 blokkerte PayPal Markus Perssons konto. Transaksjonene på kontoen var usannsynlig store og ble derfor betraktet som suspekte. Pressen fikk kjennskap til saken og deretter tok salget av enda mer.[8] [9]

Etter et serverproblem ble spillet lagt ut gratis i en periode, og straks etter, i løpet av 24 timer, ble det solgt over 25 000 spill.

Spillet blir verdsatt for den frihet det gir spillerne, og for dets dynamiske spillopplevelse. En anmeldelse av alfaversjonen, skrevet av Scott Munro på Daily Record, beskrev spillet som «allerede noe enestående» og oppmuntret leserne til å kjøpe det.[10] Jim Rossignol, fra Rock, Paper, Shotgun, anbefalte også spillet.[11] Den 17 september 2010 begynte Penny Arcade en serie komiske nyhetsposter om hvor avhengighetsfremkallende spillet er.[12] Det australske dataspillshowet Good Game ga spillet 7.5 og 9 av 10 og priset spillets stimulering til kreativitet, men likte ikke at spillet savnet brukerveiledning.[9][13] Dette tok Mojang, og 4J Studios, som utvikler konsollutgavene, til seg, og laget en brukerveiledning til konsollutgavene.

I mars 2015 er over 18,5 millioner kopier av spillet solgt.[14]

Verdenen[rediger | rediger kilde]

Minecraft består av en verden som er rundt 8 ganger så stor som jorden[15] og tilfeldig generert naturverden. Verdenen ligner på mange måter på skandinavisk natur, men inneholder også ørkenlandskap og jungel. Landskapet er bygd opp av kuber i forskjellige typer. Disse er 1x1x1 meter store, eller 16x16x16 pixler. Grafikken i spillet er blant dets viktigste varemerker. Det finnes «vanlig» gresslandskap, sletter, strender, fjell, klipper, daler, ørkener, taiga, tundra, huler, store og små sjøer og øyer. Verdenen inneholder eiketrær, bjørketrær, jungeltrær, grantrær, akasietrær og mørke eiketrær. Man kan også finne ulike typer blomster og sopp, høyt gress, kaktus, gresskar, melon og sukkerrør. Det går forskjellige dyr rundt omkring i landskapet. Disse dyrene er griser, kyr, sauer, kyllinger, ulver, hester, katter og blekkspruter. Dyrenes funksjon er å gi spilleren råstoffer eller byggematerialer som kan brukes til å lage en mengde verktøy, materialer og blokker, som igjen kan brukes til å lage eller bygge hva som helst (innenfor spillets rammer). Mange som spiller Minecraft spiller bare for å bygge diverse ting (det kan være enorme byer, statuer, spillfigurer, typografi eller hva enn spilleren måtte ønske). Dyr, blomster og andre planter skaper selvsagt også en spesiell og realistisk stemning både på grunn av lyd og utseende.

En dag og natt syklus er også et viktig element i Minecraft. Monstre påvirkes av lys og tid. Zombier og beinrangel brenner opp når de får sollys på seg. Sola beveger på seg hele tida, og etter ti minutter starter solnedgangen på 1,5 minutter. Så kommer en syv minutter lang natt, etterfulgt av en soloppgang. Hvis spilleren lager en seng og plasserer den på et trygt sted (oftest inni et selvlagd hus), kan den sove om natta og gå direkte til soloppgangen igjen.

I mørke områder, eller når sola har gått ned, dukker det opp forskjellige monstre (aggressive mobs). Disse lager ofte skumle lyder og prøver å skade spilleren hvis de er nær nok. Man burde i løpet av den første dagen (de første ti minuttene av spillet) ha laget eller funnet en form for beskyttende struktur. Dette kan være en hule eller et selvlagd hus. Det er også lurt å ha laget noen fakler, både for å kunne se seg rundt og å hindre monstre i å dukke opp nær deg. Monstre finnes også i naturlig mørke steder, som i huler og steder med skygge.

Mobs[rediger | rediger kilde]

Alle maskin-kontrollerte skapninger som ikke er spillere i Minecraft, kalles mobs. Mobs er en forkortelse av ordet «mobile» (på grunn av at skapningene beveger seg), og uttrykket er vanlig i spill.

Aggressive mobs (beveger seg mot deg og angriper hvis du kommer innen en viss rekkevidde):

 • Creepere: Grønne, lydløse monstre som sniker seg mot spilleren og sprenger når de kommer nær spilleren. Derfor er det ekstra vanskelig å drepe dem. Slipper krutt når de blir drept. Også kjent som Smygere.
 • Edderkopper: Raske og store dyr som kan klatre over vegger. De slipper tråd når de dør. Tråd kan bli brukt til å lage bue, fiskestang og ull. Disse blir nøytrale om dagen.
 • Skjeletter: Gående skjelett som skyter deg med pil og bue. De slipper bein, piler og har en liten sjanse til å slippe en bue når de dør. Bein kan brukes som farge og gjødsel når de knuses på arbeidsbenken. Et bein som ikke er knust, kan brukes til å temme ulver. Brenner på dagtid.
 • Zombier: Fiender som jager og slår deg ihjel. Kan ødelegge tredører[16] og angripe landsbyboere. De slipper råttent kjøtt når de dør. Zombier er de vanligste av de fiendtlige mob-ene. Ved dagstid brenner Zombier.
 • Slim: Hoppende kuber av slim som finnes i flere størrelser. De store vil angripe spilleren og deles i 4 mindre slimes når de blir drept. Mindre slimes kan ikke skade spilleren, men følger etter spilleren. Slimes slipper slimballer når de dør, som kan brukes til å lage klebrig stempel, og slimblokker.
 • Geist: Digre, hvite, flyvende skapninger med tentakler. De er 4x4x4 blokker store og skyter flammekuler som sprenger mot spilleren. Geist finnes bare i The Nether. De slipper krutt og geisttårer når de blir drept.
 • Spider jockey: Et skjelett som rir på ryggen til en edderkopp. 1 av 100 edderkopper er spider jockeys.
 • Morder-kanin: En morder-kanin er en aggressiv versjon av en kanin. Den er hvit og røde, store øyne. Skader deg ganske mye, og er veldig sjelden. Slepper også rå kanin som kan stekes.
 • Silverfish (sølvkre): Ser ut som små insekt-mus, lager samme lyd som en spider (edderkopp), de spawner inne i Stonebrick(Steinmur) blokker, og er veldig sjeldne. Hvis du ødelegger en Stonebrick blokk, kan en Silverfish spawne og angripe. Til tross for størrelsen tar de ganske mange slag før de dør, men er til gjengjeld ganske svake. Men hver gang du slår en Silverfish vil andre Silverfisher spawne fra nærmeste Stonebrick blokk. Derfor kan det bygge seg opp en flokk og da ligger du ganske tynt an. Det finnes også en silverfish-spawner ved end-portalen. Silverfish kan gå igjennom enkelte blokker.
 • Blaze: Blaze er gule, flyvende, små ildmenn uten armer og ben. De slipper Blaze rods som kan brukes til blant annet brygging av eliksirer. Finnes i kun i the Nether.
 • Magma-kuber: Magma-kuber ligner på slimes, og spawner oftest ved Netherslott. De deler seg opp hver gang de blir drept.
 • Huleedderkopper: Edderkopper som ser ut som vanlige edderkopper, men de har en mørk blå farge og er mindre. De er giftige når de skader deg. De finnes bare i forlatte gruver ved en fremkaller (mobspawner).
 • Heks: Kaster giftige eliksirer på spilleren som angrep, og helbreder seg selv med eliksirer.
 • Witherskjelett: Et svart skjelett på høyde med en endermann som blir bare funnet i the Nether, og holder et steinsverd. De slipper bein og kull, noen ganger sverdet sitt og noen sjeldne ganger hodet sitt som kan brukes til å lage Wither.
 • Witherboss: En av spillets tre største fiender. Du må lage Wither selv, med sjelesand og tre Witherskjelett-hoder. Slipper en netherstjerne når den blir drept.
 • Bevoktere: En grønn, fiskeaktig mob som kun finnes i et Undervannstempel. Slepper prismarin-deler og rå fisk. Har en større, grå, gammel versjon av seg selv, som er en av tre store fiender i spillet.
 • Enderdragen: Spillets hovedmål er å komme seg til The End, som er en siste dimensjon, og drepe Enderdragen. Denne dragen angriper deg ved å krasje inn i deg, og skader deg

Passive mobs (angriper aldri):

 • Sauer: Slipper ull når du klipper dem med en saks, og fårekjøtt når du dreper dem. Ull kan brukes til å lage senger, malerier eller fargede blokker. Slipper kun én ull-blokk hvis sauen drepes. Kan farges.
 • Landsbyboere: Kommer i fem farger og bor i byer du kan finne i slette- og ørkenbiomer. Villagers kan parres og lager da en mini-versjon av en villager.
 • Griser: Slipper svinekotteletter. De kan stekes slik at de metter mer. Når en gris brenner, slipper de stekte svinekoteletter.
 • Kyllinger: Slipper fjær og kylling når de dør, og legger egg hvert 7. minutt. Fjær kan brukes til å lage piler. Om du kaster ett egg kan det noen ganger skape en baby-kylling som etterhvert vokser og blir til en vanlig kylling.
 • Kyr: Slipper biff og lær når de dør, som kan brukes til å lage en svak rustning. Kuer kan også melkes med en bøtte, slik at spilleren får en bøtte med melk. Når du drikker melk, forsvinner alle eleksir-effekter.
 • Kanin: Kaniner er små dyr, som slepper rå kanin og kaninpels. De finnes i omtrent seks farger, og kan temmes med gulrøtter. Man kan lage kaninstuing av gulrøtter, sopp, potet og rå kanin.
 • Blekkspruter: Svømmer under vann og slipper blekkposer når de blir drept, som kan brukes til å farge ull.
 • Snømenn: Lages ved å plassere 2 snøblokker oppå hverandre og sette et gresskar på toppen. De kaster snøballer, men snøballer kan kun skade Blaze. De dør når det regner på dem.
 • Mooshrooms: Mooshrooms er sopp-kyr. Kyr med farge som fluesopp, og med et par små fluesopper som vokser på den. Den er blitt omtalt som den mest ressursrike moben i Minecraft; de kan melkes med en bøtte og gi deg melk, de kan melkes med en bolle og gi deg soppstuing, de kan klippes med en saks for å gi deg fluesopp, men blir da ei vanlig ku. De slipper lær og biff (som en vanlig ku) når de blir drept, og har i tilleg svarte øyne.
 • Ocelots (katter/ocelot) : En kattelignende skapning som kom i 1.2.0. Du kan temme dem med fisk, men blir redd hvis du løper mot den. De blir til en katt når du temmer dem.
 • Hest: En ny mob og den tredje man kan temme. For å temme den må spilleren hoppe opp på hesten. Da sparker hesten deg av. Etter noen forsøk kommer det hjerter opp fra den, som når man temmer en ulv eller en ocelot. Da kan man sette en sal på den, og da kan man styre den. Man kan sette hesterustning på hesten slik at den blir mer beskyttet.
 • Esler er lik hesten. Man temmer den på samme måte som en hest. Esler kan ikke ha rustning på seg, men man kan sette kister på dem sånn at man kan ta med seg mer ting.
 • Muldyr finnes ikke naturlig. Man får dem bare hvis man parrer en hest og et esel. Muldyrene selv kan ikke parres. De kan heller ikke ha på seg rustning, men kan ha på seg kister som eslene kan.

Nøytrale mobs (blir kun aggressive hvis man provoserer dem):

 • Ulver:
 • Du finner dem som oftest i snødekt terreng. De er dyr som kan temmes hvis spilleren gir dem bein. Tamme ulver (med et rødt halsbånd og større øyne) følger etter spilleren (teleporterer hvis spilleren er for langt unna), og vil drepe mobs som spilleren angriper, eller som angriper spilleren. De angriper ikke creepere. De vil heller ikke forsvinne hvis du logger deg inn og ut av spillet, slik som andre mobs. Halens posisjon indikerer hvor mye liv de har, som øker hvis spilleren gir dem mat. Sinte ulver (med røde øyne),vil angripe deg. De blir bare sinte når du slår dem.
 • Zombie-grisemenn: En blanding av gris og zombie, som en oppreist zombie-gris med gullsverd. Disse finner man i The Nether, og i oververdenen når en gris blir truffet av lynet. Slipper råttent kjøtt og av og til gullklumper når de dør.
 • Jerngolemer: Spawner i landsbyer når det er 16 landsbybeboere der og beskytter landsbybeboere ved å drepe monstre. Hvis du angriper den, eller dreper en landsbybeboer vil de angripe deg. De kan drepe deg på et slag, ettersom angrepet er sterkt og du slynges opp i luften. De vil ikke fortsette å angripe deg hvis du dør eller kommer deg unna.De slipper 1-5 jern og noen ganger en rose når de dør. Du kan også lage en selv av fire jernblokker og ett gresskarhode. Hvis du lager den selv beskytter den deg på samme måte som den beskytter landsbybeboere.
 • Endermenn:Tre meter høye, tynne skapninger som kan teleportere seg rundt, og plukke opp og plassere enkelte blokker. De er redd for vann. Kan slippe en enderperle når de blir drept. De kan bli opprørt dersom du stirrer på dem eller holder et våpen for nærme. Hvis det regner teleporterer den seg vekk så fort den kan.

Versjonhistorie[rediger | rediger kilde]

Classic til Alpha[rediger | rediger kilde]

En av de aller første versjonene av Minecraft, var Minecraft Classic. Det var en gratisversjon hvor spilleren kan bygge hva han vil, og har uendelig med blokker, tilsvarende kreativ modus. Classic var den eneste versjonen fram til Beta-versjonene som hadde kreativt modus. Classic introduserte flerspillermodus, noe spillet har hatt siden.

Neste versjon etter Minecraft Classic, var Survival Test. Her kunne spilleren gå rundt i en større verden med fiender, og kunne forsvare seg med pil og bue. Den kjente creeperen kom i Survival test.

Indev (in development/under utvikling) la til mange nye funksjoner, blant annet muligheten for å lage verktøy, våpen, blokker og lignende. Også kjent som «crafting». Man startet i en begrenset verden, som ikke utvidet seg, men med en liten hytte.

Etter Indev kom Infdev (infinite development/uendelig-utvikling), der man befant seg i en tilfeldig generert og «uendelig» verden. Etterhvert som du går, genereres mer og mer av verdenen.

Sommeren 2010 kom Alpha med mye nytt, som the Nether, rødstein, båter og dyr. Verdenen ble også høyere, med mulighet til å bygge 128 blokker høy. På dette tidspunktet begynte spillet å bli virkelig populært.[4]

Beta til dagens versjon[rediger | rediger kilde]

Versjon Lagt til Fjernet Endret
Beta 1.3[17]
 • Menyvalg: Grafikkinstillinger
 • Senger
 • Tre halv-blokker
 • Rødsteinsforsterker
 • Mulighet for å whiteliste servere
 • Mulighet for flere lagrede verdner, og å gi dem nytt navn
 • Nytt belysningssystem
 • Nytt lagringsformat for verdner
Beta 1.4[18]
 • Ulver
 • Kjeks
 • Trykke shift mens du er på en stige gjør at du henger fast
 • Infrastruktur for statistikk og prestasjoner
 • Edderkopper ødelegger ikke korn
 • Sengen du sist sov i blir omstarspunktet ditt
 • Oppdatert Minecraft-logo
Beta 1.4_01[19]
 • Aprilspøk
Beta 1.5[20]
 • Vær
 • Statistikk
 • Prestasjoner
 • Detektorskinne
 • Elektrisk skinne
 • Forbedret ytelse
Beta 1.6[21]
 • Kart
 • Gress
 • Når du ødelegger gress kan du få frø
 • Døde busker
 • Støtte for nether i flerspillermodus
 • Lyd fra andre spillere i flerspiller
 • Elektriske skinner gir høyere fart
 • Ild spres saktere, og ikke evig
 • Feilrettinger
Beta 1.6.3[22]
 • Endringer i render-systemet: Maks 100fps mens verden blir lastet, og muligheten til å begrense til 40 fps
 • Forbedret ytelse
 • Feilrettinger
Beta 1.6.5[23]
 • Spillere som rir noe med en sal vil ikke gjøre dette etter de har lukket spillet.
 • Aktivert Advanced OpenGL igjen
 • Versjonnummeret fra spillvinduet, men er fortsatt i hovedmenyen
 • Feilrettinger
Beta 1.6.6[24]
 • Nytt bruksområde for gjødsel
 • Støtte for ubegrenset fps igjen
 • Materialetype på glødestein fra glass til stein
 • Glødestein dropper mer pulver når det er ødelagt
 • Feilrettinger
Beta 1.7[25]
 • Stempler
 • Saks
 • TNT krever ild eller et rødsteinsignal for å tennes
 • Mulighet for å stable gjerder
 • Sauer dropper kun ull når klippet med saks
Beta 1.7.3[26]
 • Feilrettinger
Beta 1.8[27]

(Adventure update)

 • Nytt biome-system
 • Enderman
 • Mulighet til å endre bredde på synsfeltet
 • Mulighet til å endre lysstyrken
 • Tilfeldig genererte raviner
 • Tilfeldig genererte hus
 • Tilfeldig genererte underjordiske slott og forlatte gruver
 • Erfaring (XP)-system
 • Store sopper
 • Kritiske treff gir mer skade
 • Sult
 • Sprinting
 • Mat kan stables
 • Støtte for høyere verdner
 • Partikler på vann
 • Serverliste
 • Meloner
 • Mulighet for å dyrke melon og gresskar
 • Griser har snute
 • Gjerdeporter
 • Sølvkre
 • Hule-edderkopp
 • Lianer
 • Jernstenger
 • Belysning og farger på himmelen varierer etter dag/natt og hvor du ser
 • Is spres kun når det er is ved siden av, eller ved kysten
 • Eksplosjoner er "finere"
 • Forbedret logo
 • Det tar tid å spise mat
 • Feilrettinger
1.0

(Fullversjonen)[28]

 • Sopp-øyer
 • Tilfeldig genererte slott i The Nether
 • Mobs i Nether
 • Snø-biomer
 • Landsbyer har innbyggere
 • Snømenn
 • Brygging og eliksirer
 • Fortrylling
 • Sopper
 • The End, en tredje dimensjon
 • Nye prestasjoner
 • Mange nye ting
 • Nye videoinstillinger
 • Advarsel for 32-bit Java-systemer
 • Svamper er «penere»
 • Endermenn kan ikke flytte like mange blokker
 • Ved å trykke F5 kan du igjen se deg selv fra forsiden
 • Feilrettinger
1.1[29]
 • Mulighet til å fortrylle buer
 • Nye oversettelser
 • Sauer kan spise gress og få tilbake ullen
 • Fremkallingsegg i kreativ modus
 • Verdenstyper
 • Kollisjonsboks på stiger
 • Gullepleoppskrift
 • Brygging tar 20 sekunder
 • Feilrettinger
1.2[30]
 • Jungel biome
 • Ocelot
 • Katter
 • Jerngolem
 • Bybeboere kan få barn om det er plass i byen
 • Skjeldene drops når du dreper mobs
 • Nye ting og blokker
 • Maks høyde er nå 256 (tidligere 128)
 • Dobbeltdører virker bedre med redstone
 • Feilrettinger
1.2.3[31]
 • Feilrettinger
1.2.4[32]
 • Chathistorikk og bedre chatredigering
 • Nye dekorasjonsblokker
 • «Tilbake» og «Avslutt»-knapper på «ikke mer minne»-krasjskjermen
 • Liten debug-meny i F3
 • Mer realistiske katter
 • Plassering av halvblokker oppå hverandre er lettere
 • Begrenset fps i menyer
 • Fikset TNT-spøkelser
 • Feilrettinger
1.2.5[33]
 • Støtte for shift-klikk i ovner
 • Direkte tilkobling husker sist brukte IP-adresse
 • Feil med enkelte linker i chatten
 • Kater sitter ikke like mye på ting
 • Verdenen genererer riktig
 • Fjernet «spøkelser» av blokker
 • Krasj ved innliming av enkelte tegn
 • Fikset skråstrek ikke funker skikkelig
 • Endret «/stop»-kommando
 • Andre feilrettinger
1.3.1[34]
 • Mulighet til å åpne enspillerverden til lokalt nettverk (LAN)
 • Mulighet for bonuskiste når du starter en ny verden
 • Eventyrmodus
 • Bytting med lansbyboere
 • Smaragder, smaragdmalm og smaragdblokker
 • Kakaobønner
 • Enderkiste
 • Snubletråd
 • Snubletråd-krok
 • Skrivbare bøker
 • Store biomer
 • Chat-instillinger
 • Mulighet til å slå av og vise snooper-data
 • Mer info til F3-debugskjermen
 • Ny launcher med demofunksjon for ikke-premium spillere
 • /seed kommando
 • /defaultgamemode kommando
 • Maks fortryllingsnivå er 30 (tidligere 50)
 • /tp kommandoen kan nå sende spillere til koordinater
 • Oppdaterte språk-filer
 • Mobs feiler ikke gjennom blokker
 • Stjerner er større og klarere
 • Fjell-biomer er høyere
 • Ved-blokker kan bli plassert sidveis
 • Annerledes grus-tekstur
 • Andre feilrettinger
1.3.2[35]
 • Sidveis ved i trær
 • Feilrettinger
1.4.2[36]

(Pretty scary update)

 • Signallys
 • Blomsterpotter
 • Rammer
 • Ambolter
 • Brosteinsvegger
 • Gresskarpai
 • Gulrøtter og poteter
 • Gulrøtter kan settes på en pinne og styre griser man rir
 • Wither
 • Flaggermus
 • Hekser
 • Nether-beinrangel
 • Mobheads kan plasseres
 • Treknapp
 • /difficulty kommando
 • /spawnpoint kommando
 • /wather kommando
 • /gamerule kommando
 • /clear kommando
 • Mulighet til å skjule kapper
 • Mulighet til å deaktivere VSync
 • Mulighet til å til tilpasse flat-verdner
 • Eliksir-oppskrifter
 • Lærrustning kan farges
 • Kart er zoomet mer inn
 • Nye lydeffekter
 • Rødsteinsforsterkere kan bli «låst»
 • Forbedret server-liste
 • Forbedret F3-debugmeny
1.4.4[37]
 • Sangen «Where are we now» er tilgjengelig under navnet «Wait»
 • Tilfeldig fallskade
 • Utnyttelse av fortryllet bok
 • Slimer har korrekt kollisjonsboks
 • Skilt mister ikke teksten (client-side)
 • Over 120 feilrettinger
1.4.5[38]
 • Fikset «åpne til LAN» instilling
 • Fikset ukorrekt posisjonering av enkelte partikler
1.4.6[39]
 • Fyrverkeri
 • Mulighet til å fortrylle bøker
 • En juleoverraskelse (kister ser ut som gavepakker den 24. og 25. desember)
 • Feilrettinger
1.4.7[40]
 • Feilrettinger
1.5[41]

(Redstone update)

 • Rødsteinssammenligner
 • Trakt
 • Dropper
 • Aktivatorskinne
 • Rødsteinskiste
 • Daglyssensor
 • Tyngdetrykkplate
 • Rødsteinblokk
 • Nethermur
 • Netherkvarts
 • Kvartsblokk
 • /scoreboard
 • /effect
 • Mulighet til å endre navn på for eksempel dyr
 • Inventarendringer. Nye klikk-og-dra funksjoner
 • Teksturpakker har nå egne bildefiler for hver enkelt blokk eller ting
 • Kvarsmalm genereres naturlig i The Nether
 • Jevn belysning har tre innstillinger (av, minimum, maksimum)
 • Mer detaljerte dødsmeldinger
 • Noen fiendlige mobs er mer aggressive på hard vanskelighetsgrad
 • Feilrettinger
1.5.1[42]
 • Bedre ytelse
 • Fikset en krasj i OpenGL på Mac
 • Feilrettinger
1.5.2[43]
 • Mer støtte til Minecraft Realms (ikke tilgjenglig ennå)
 • Bedre ytelse ved bruk av HD-teksturpakker
 • Feilrettinger
1.6.1[44]

(Horse update)

 • Ny launcher
 • Hester
 • Esler
 • Muldyr
 • Leietau
 • Tepper
 • Kullblokk
 • Navnemerke
 • Høyblokker
 • Muligheten til å ødelegge blokker med sverd i kreativ modus
 • Teksturpakker er nå ressurspakker, som i tillegg til tekstur kan inneholde lyder med mer
 • Du blir mer sulten når du blir helbredet av mat
1.6.2[45]
 • Feilrettinger
1.6.4[46]
 • Fikset feil med verdner i 1.7
1.7.2[47]

(The update that changed the world)

 • Mange nye biomer
 • Ny verdenstype (Amplified)
 • Akasie- og gammel eiketre
 • Farget glass
 • Pakket is
 • Rød sand
 • Podsol
 • Nye typer blomster
 • Flere typer fisk
 • Fiskestenger kan bli fortryllet
 • Prestasjoner er knyttet til verdenen
 • Prestasjoner blir kringkastet til alle spillere på en server
 • Nye prestasjoner
 • Servere kan ha et lite bilde ved siden av i serverlisten (server-icon.png)
 • Du ser påloggede spillere ved å ha musepekeren over antall påloggede i serverlisten
 • /summon
 • Kommandoblokk-vogn
 • Mulighet til å klikke på linker i chatten, samt å klikke på noens navn for å sende en melding
 • Nye grafikkinstillinger
 • «Super-hemmelige instillinger» (effekter på skjermen)
 • Mindre hav, og bedre plasserte biomer
 • Portaler til Nether kan være i mange størrelser.
 • Kart i rammer blir større
 • Mulighet til å forstørre prestasjonsskjermen
 • Forbredelser til støtte for bytting av navn
 • Mulighet til å ha flere ressurspakker samtidig
 • Flere småendringer og feilrettinger
1.7.4[48]
 • Innebygget mulighet til direktesending til Twitch.
 • Forbedrede Minecraft Realms-menyer
 • Feilrettinger
1.7.5[49]
 • Støtte for minigames i Minecraft Realms
 • Minecraft Realms lansert i Norden[50]
1.7.9[51]
 • Støtte for fremtiden til endring av brukernavn.
1.7.10[52]
 • Realms verden-opplaster
 • Realms spiller aktivitets monitor
 • Realms har nå mere valg og innstillinger
 • Kommandoblokker i Realms har blitt slått på på nytt
 • Forbedringer i Realms UI
 • Feilrettinger
1.8[53](The bountiful Update)
 • Granitt, Andesitt, og dioritt steinblokker, med glatte versjoner
 • Lagt til Slimblokker
 • Lagt til Jern Feller
 • Lagt til Prismarine og Sjø Lanterne blokker
 • Lagt til Hav Monument
 • Lagt til Rød Sandstein
 • Lagt til bannere
 • Lagd til Rustningbeholdere
 • Lagt til Grov Jord (jord der gresset ikke vil vokse)
 • Lagt til Guardian mobs, med element dråper
 • Lagd til Endermite monster
 • Lagt til Kaniner, med ting som dropper
 • Lagt til fårekjøtt og kokt fårekjøtt
 • Villagers vil høste avlinger og plante nye
 • Du kan nå lage Mossy Cobblestone og Mossy Stone Bricks
 • Du kan nå lage Meislet Stone Bricks
 • Dører og gjerder nå kommer i alle treslag varianter
 • Svampe blokk har gjenvunnet sin vannabsorberende evne og blir våt
 • Lagt til en tilskuer spillmodus (spillmodus 3)
 • Lagt en ny prestasjon
 • Lagt til «Tilpasset» verden type
 • Lagt skjult «Debug Mode» verden type
 • Verdener kan nå ha en verdens «ende»
 • Lagte mål velgeren for Command Blocks
 • Ny /blockdata kommando
 • Ny /clone kommando
 • Ny /execute kommandoen
 • Ny /fill kommando
 • Ny /particle kommando
 • Ny /testforblocks kommando
 • Ny /title kommando
 • Ny /trigger kommando
 • Ny /worldborder kommando
 • Ny /stats kommando
 • Beholdere kan låses i tilpassede kart ved hjelp av «Lock» data tag
 • Lagd logAdminCommands, showDeathMessages, reducedDebugInfo, sendCommandFeedback, og randomTickSpeed spilleregler
 • Lagt tre nye statistikk
 • Player skins kan nå ha doble lag over hele modellen, og venstre/høyre armer/ben kan redigeres uavhengig
 • Lagt til en ny spiller modell med mindre armer, og en ny spiller skin kalt Alex?
 • Lagt alternativer for å konfigurere hvilke deler av huden som er synlige
 • Blocks kan nå ha tilpassede visuelle variasjoner i ressurspakkene
 • Minecraft Realms har nå en aktivitet diagram, slik at du kan se hvem som har vært på nett
 • Minecraft Realms nå lar deg laste opp dine kart
 • Problemer med innstillingen lagres per verden, og kan låses hvis ønsket
 • Fortryllende har vært redone, nå koster lapis lazuli i tillegg til fortryllelse nivåer
 • Landsbybeboer trading har blitt rebalansert
 • Anvil reparasjon har blitt rebalansert
 • Betydelig raskere klientsiden ytelse
 • Max gjengi avstand er økt til 32 biter (512 blokker)
 • Adventure mode nå hindrer deg fra å ødelegge blokker, med mindre elementene har CanDestroy data tag
 • Ressurs pakker kan nå også definere formen på blokker og elementer, og ikke bare sine teksturer
 • Resultattavler har fått en rekke nye funksjoner
 • Forskjøvet F3 debug-skjerm
 • Block ID-numre (for eksempel «1» for stein), blir erstattet av ID-navn (som «minecraft:stone»)
 • Server liste har blitt forbedret
 • Noen mindre endringer i landsbyen og tempel generasjon
 • Mob hoder for spillerne viser nå både hudlagene
 • Knapper kan nå plasseres på taket og gulvet
 • Mange, MANGE flere ting har blitt endret og lagt til
1.8.1[54]
 • 1.8.1 kommer med mange forskjellig nye optimaliseringer og feilrettinger. Det er 100% kompatibel med 1.8

Senere omtale[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Markus Persson (26. mai 2009). «Credits due». Markus Persson. 
 2. ^ Tom Senior (2. desember 2011). «Notch steps down as Minecraft lead designer, plans to start new projects». PC Gamer. Besøkt 6. januar 2012. 
 3. ^ Markus Persson (2. desember 2011). «Och med dom orden så passar jag micken.». Besøkt 6. januar 2012. 
 4. ^ https://minecraft.net/realms
 5. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Realms#Availability
 6. ^ https://help.mojang.com/customer/portal/articles/979212-minecraft-mods
 7. ^ «Minecraft Stats». 
 8. ^ «PayPal Freezes $750K in MineCraft Dev's Account». The Escapist. 
 9. ^ a b Minecraft Review. Bendixsen 9/10, O'Donnell 7.5/10. ABC. 2010-09-20. No. 32, season 5.
 10. ^ «Minecraft (Alpha Review)». Daily Record. 
 11. ^ «Chockablock: Minecraft Revisited». 
 12. ^ «Mine All Mine, Part One». 
 13. ^ Minecraft Review. Bendixsen 9/10, O'Donnell 7.5/10. ABC. 2010-09-20. No. 32, season 5. Transcript.
 14. ^ https://minecraft.net/stats
 15. ^ http://notch.tumblr.com/post/443693773/the-world-is-bigger-now
 16. ^ Kun i hard vansklighetsgrad
 17. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/3446668558/minecraft-beta-1-3
 18. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/4235269373/minecraft-beta-1-4
 19. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/4361740378/minecraft-beta-1-4-01
 20. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/4746649753/minecraft-beta-1-5
 21. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/5861115828/minecraft-beta-1-6
 22. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/5864608090/minecraft-beta-1-6-3
 23. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/5938475902/minecraft-beta-1-6-5
 24. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/6035829636/minecraft-beta-1-6-6
 25. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/7080876374/minecraft-beta-1-7
 26. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/7376697767/minecraft-beta-1-7-3
 27. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/10199253666/minecraft-beta-1-8
 28. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/13198722495/minecraft-1-0
 29. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/15724702913/minecraft-1-1
 30. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/18550138324/minecraft-1-2
 31. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/18600004768/minecraft-1-2-3
 32. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/19734344120/minecraft-1-2-4
 33. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/20471062706/minecraft-1-2-5
 34. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/28481708267/minecraft-1-3-1
 35. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/29554961741/minecraft-1-3-2
 36. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/34289020110/minecraft-1-4-2
 37. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/35704186352/minecraft-1-4-4
 38. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/36134682905/minecraft-1-4-5
 39. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/38375290540/minecraft-1-4-6
 40. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/40091043515/minecraft-1-4-7
 41. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/45267771887/minecraft-1-5
 42. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/45905956059/minecraft-1-5-1
 43. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/49436600302/minecraft-1-5-2
 44. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/54337149404/minecraft-1-6-1
 45. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/54905639217/minecraft-1-6-2
 46. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/62046814967/minecraft-1-6-4
 47. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/65040832258/minecraft-1-7-2
 48. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/69579395178/minecraft-1-7-3-1-7-4
 49. ^ http://mcupdate.tumblr.com/post/77895831027/minecraft-1-7-5
 50. ^ https://mojang.com/2014/02/minecraft-1-7-5-and-realms-to-nordic-countries/
 51. ^ «http://mcupdate.tumblr.com/post/82203913927/minecraft-1-7-9». 
 52. ^ «http://mcupdate.tumblr.com/post/89960443749/minecraft-1-7-10». 
 53. ^ «http://mcupdate.tumblr.com/post/96439224994/minecraft-1-8-the-bountiful-update». 
 54. ^ «http://mcupdate.tumblr.com/post/103461921734/minecraft-1-8-1». 

Eksterne lenker og kilder[rediger | rediger kilde]