Sauer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sauer
Langhornsau
Langhornsau
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ovis
L., 1758
Norsk(e) navn: sauefamilien, saueslekten, villsauer, tamsauer m.m.
Hører til: sauer og geiter,
okser,
drøvtyggere
Antall arter: 7
Habitat: ørken-fjell
Utbredelse: terrestrisk
Delgrupper:
For andre betydninger, se: Sauer (andre betydinger).

Sauer (Ovis) er en biologisk slekt som består av sju arter som hører hjemme i delgruppen sauer og geiter. Det hersker imidlertid uenighet om arten urialsau er en egen art eller en underart av tamsau.[1] Hannen kalles bukk eller vær, hunnen søye og avkommet lam. Unge søyer som ikke har lammet ennå kalles gimmer, og unge værer kalles risbit.

Sauen var blant de dyra som først ble domestiserte. Det kan ha skjedd alt for ca. 9 000-11 000 år siden. Det hersker imidlertid stor uenighet om både tidspunktet og hvor det skjedde. Eksisterende kromosomatiske og arkeologiske bevis peker imidlertid også mot at tamsauen trolig er en etterkommer av muflon (Ovis musimon).[2] Bare hunden var før ute, selv om geit og kveg trolig ble domestisert omtrent på samme tid som sauen. I Iran er det funnet en statuett som indikerer at sau alt for mer enn 6 000 år siden ble selektert på grunn av den spesielle pelsen (ulla).

Det er flere teorier omkring hvordan sauen oppsto. Allikevel ser det ut som om de fleste forskere er enige om at den oppsto fra en mouflonart. I dag finnes de to nålevende mouflonarter, såkalt asiatisk villsau og europeisk villsau. Førstnevnte befinner seg i fjellstrøk i Lilleasia og sør i Iran. Den europeiske arten holder til på Sardinia og Korsika. Artene er trolig nært beslektet og skiller seg bare gjennom at den asiatiske arten er rødere og har litt annerledes horn enn den europeiske. Det skal også nevnes at noen har hevdet at den europeiske mouflonen kan være et resultat av forvillet tamsau, herunder at den asiatiske er stamfaren til både denne og tamsauen. Andre, eksempelvis B. Grzimek[3], mener at det er omvendt. Det finnes rundt 50 millioner sauer i New Zealand.

Arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ovis – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Ovis – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.