Papegøyefugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Papegøyefugler
Rosenkakadu (Eolophus roseicapilla)
Rosenkakadu (Eolophus roseicapilla)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psittaciformes
Wagler, 1830
Norsk(e) navn: papegøyer
Hører til: moderne fugler,
fugler,
sauropsider
Antall arter: ca. 386
Habitat: skog
Utbredelse: tropiske og subtropiske strøk
Delgrupper:

Papegøyefugler (Psittaciformes) er en gruppe med moderne fugler som består av cirka 386 arter fordelt i 88 slekter.[1] Disse fordeler seg på tre hovedretninger; kakaduer, New Zealand papegøyer, og parakitter. Parakittene er i særdeleshet den mest tallrike gruppen.

Artene kjennetegnes av et karakteristisk krumt og meget kraftig nebb, der overnebbet har litt bevegelighet i forhold til skallen. Papegøyefuglene er stort sett gode flyvere og dyktige klatrere som holder til i skogkledt terreng i tropisk og subtropisk skog. Ett unntak fra flyvedyktigheten er den meget sjeldne kakapoen, som er endemisk for New Zealand. Den tilbringer hele livet på bakken og kan ikke fly. Artene har fire tær på hver fot. To peker framover og to bakover, slik som hos hakkespettene. Venstre fot brukes som griperedskap til føden når fuglen spiser.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Den systematiske inndelingen av papegøyefugler har vært gjenstand for mye diskusjon gjennom tiden og har blitt endret mange ganger. Forskere har ofte benyttet ulik systematisk inndeling og det har også vært diskusjon om selve artsbegrepet. Systematikken må derfor regnes som midlertidig.

Det er mest vanlig å dele papegøyefugler inn i to undergrupper; kakaduer (Cacatuidae) og parakitter (Psittacidae). Noen velger imidlertid å dele de inn i tre, som i fylogenien nedenfor. I denne er papegøyefuglene på New Zealand skilt ut i en egen gruppe kalt New Zealand papegøyer (Strigopidae). New Zealand papegøyer inneholder videre de to undergruppene Nestorini (kaka og kea) og Strigopini (kakapo). Også omkring denne inndelingen hersker det imidlertid uenighet, i det noen mener at kakapoen (også kalt uglepapegøye og nattpapegøye) er den eneste arten som hører hjemme der.

   Papegøyefugler   
 
 

Psittacidae Rose-ringed Parakeet (Male) I IMG 9141.jpg


 

Cacatuidae Cacatua galerita -perching on branch -crest-8a-2c.jpg 

Strigopidae Kaka (Nestor meridionalis)- Wellington -NZ-8-2c.jpg 

Andre fuglerReferanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Psittaciformes – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Psittaciformes – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.