Bier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bier
To murerbier under paringen (buksamlerbier)
To murerbier under paringen (buksamlerbier)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Apiformes,
Anthophila

Rayment, 1935
Norsk(e) navn: bier
Hører til: Apoidea,
broddvepser,
årevinger
Antall arter: ca. 19 700 i verden, 200 i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:

Bier (Apiformes) er mer eller mindre hårete broddvepser som lever av blomsterstøv (pollen) og nektar. De har stor betydning som pollinerere. Sammen med graveveps utgjør biene overfamilien Apoidea. Det er beskrevet nærmere 20 000 biearter, i Norge er det kjent 200 arter.

Hannbier lever vanligvis ganske kort og gjør få ting utenom å sørge for forplantningen. Hunnbier tar seg vanligvis av avkommet og bygger bol. Mange bier spiller en viktig rolle i flere planters pollinering. Mange arter oppsøker mange slags planter, men noen arter er spesialisert på én eller flere bestemte arter, eller interesserer seg for blomster med bestemte farver.

Biene omfatter flere arter som er eusosiale og danner svermer som består av arbeidere, dronninger og droner. Til disse hører broddløse bier, honningbier og flere humler.

De fleste artene er imidlertid enslige (solitære). Hos disse artene er det ofte slik at hunnene bygger noen små yngleceller i hulrom i trær og deretter i mer eller mindre grad sørger for larvene, som fores med dronninggelé.

Sårbar gruppe[rediger | rediger kilde]

Kartlegging av utbredelse og forekomst av ville bier og humler i Norge har vist en tilbakegang, for flere av artene er tilbakegangen dramatisk. Noen arter synes å ha forsvunnet fra Norge.[1]

Bier er sårbare overfor endringer i naturen. Særlig problematisk kan dette være på steder med stort utbyggingspress, som kysten av Sør- og Østlandet i Norge. Flere arter stiller spesielle krav til både reirplass og blomster. Kunnskapen om bienes utbredelse og deres krav til habitat er bekymringsfullt lav i Norge[1].

En studie gjort mellom 1990 og 2010 viser stor tilbakegang for fire av åtte studerte humlearter i USA. I løpet av denne perioden hadde populasjonen sunket med opptil 96 %. Noe lignende har skjedd i Europa, der mange humlearter har gått sterkt tilbake.[2] Som grunnlag for Norsk rødliste for arter 2010 ble det gjort analyse som viste at også seks av de 34 norske humleartene er truet, tilsammen en tredjedel av de 200 norske biene er truet.[3]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

I eldre klassifikasjon ble alle bier samlet i én familie Apidae. Det vanligste i dag er å fordele dem på syv familier. Alle familier unntatt Stenotritidae finnes i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ødegaard, F. 2009.
  2. ^ Jones, Kristina. 2011.
  3. ^ Hansen, L.O., Lønnve, Ole J. & Ødegaard, Frode. 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Engel, M.S. 2005. Family-group names for bees (Hymenoptera: Apoidea). American Museum Novitates 3476: 1-33.
  • Jones, Kristina. 2011. Vet for lite om humla. Nettavisen forskning.no 28. februar 2011. html
  • Michener, C.D. 2007. The Bees of the World. Second edition. Johns Hopkins University Press. xvi + 953 s.
  • Wojciech J. Pulawski. 2010. Family group names and classification, Versjon 20. april 2010, Online
  • Ødegaard, F. 2009. Ville bier og humler. Nyttige insekter i dramatisk tilbakegang.Grevlingen 28(2): 12-13. pdf
  • Hansen, L.O., Lønnve, Ole J. & Ødegaard, Frode. 2010. Veps. Hymenoptera. Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Anthophila – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Anthophila – detaljert artsinformasjon