Liste over kosmonauter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er ei liste over kosmonauter som har deltatt i Sovjetunionens romprogram og Roskosmos, inkludert etniske russere og folk av andre nasjonaliteter.

Sovjetiske og russiske kosmonauter som er født utafor Russland er merka med en asterisk, og deres fødselssted vises i ei egen liste.

Russiske og sovjetiske kosmonauter[rediger | rediger kilde]

A[rediger | rediger kilde]

B[rediger | rediger kilde]

D[rediger | rediger kilde]

F[rediger | rediger kilde]

G[rediger | rediger kilde]

I[rediger | rediger kilde]

J[rediger | rediger kilde]

K[rediger | rediger kilde]

L[rediger | rediger kilde]

M[rediger | rediger kilde]

N[rediger | rediger kilde]

O[rediger | rediger kilde]

P[rediger | rediger kilde]

R[rediger | rediger kilde]

S[rediger | rediger kilde]

T[rediger | rediger kilde]

U[rediger | rediger kilde]

V[rediger | rediger kilde]

Z[rediger | rediger kilde]

Østblokkosmonauter[rediger | rediger kilde]

Fra 1978 til 1988 frakta Sovjetunionen 11 statsborgere fra 10 allierte land med Sojuz-fartøyet. Alle fløy som del av Interkosmos-programmet. Disse romfarerne blir ofte referert til som «kosmonauter».

Andre kosmonauter[rediger | rediger kilde]

I 1982 begynte Sovjetunionen å fly med statsborgere fra land som ikke var del av Østblokka, som en utvidelse av Interkosmos-programmet. Sovjetunionen og seinere Russland frakta 50 statsborgere fra 18 land med Sojuz-fartøyet, deriblant sju romturister via Space Adventures-programmet. Siden 2001 har Sojuz blitt brukt til å frakte personell fra ESA, JAXA og NASA til Den internasjonale romstasjonen. Disse romfarerne refereres ikke alltid til som «kosmonauter», spesielt ikke om de tilhører andre romprogrammer; for eksempel refereres NASA-romfarere vanligvis til som «astronauter», selv om de flyr med et russisk fartøy.

Afrika[rediger | rediger kilde]

Amerika[rediger | rediger kilde]

Asia[rediger | rediger kilde]

Europa[rediger | rediger kilde]

Sovjetiske og russiske kosmonauter født utafor Russland[rediger | rediger kilde]

Alle kosmonauter for Sovjetunionen og Roskosmos har blitt født innafor Sovjetunionens grenser; det er ennå ingen kosmonauter som har blitt født i Den russiske føderasjon. Det er imidlertid mange kosmonauter som har blitt født i sovjetiske territorier utafor Russland, og kan «kreves» av disse landene som som statsborgere. Alle hadde sovjetisk eller russisk statsborgerskap da de var på romferd.

Den aserbajdsjanske sosialistiske sovjetrepublikk Den aserbajdsjanske sosialistiske sovjetrepublikk / Aserbajdsjan Aserbajdsjan[rediger | rediger kilde]

Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk / Hviterussland Hviterussland[rediger | rediger kilde]

Den georgiske sosialistiske sovjetrepublikk Den georgiske sosialistiske sovjetrepublikk / Georgia Georgia[rediger | rediger kilde]

Den kasakhiske sosialistiske sovjetrepublikk Den kasakhiske sosialistiske sovjetrepublikk / Kasakhstan Kasakhstan[rediger | rediger kilde]