Liste over episoder av Flyhavarikommisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over episoder av Flyhavarikommisjonen. Serien blir sendt på blant annet Discovery Channel og National Geographic Channel. Serien har vært på luften siden 2003, og er så langt i sin syvende sesong. Flere spesial-episoder har blitt sendt utenfor sesongene. Selv om serien fokuserer på flyulykker og andre hendelser innenfor luftfarten, så handlet tre episoder ikke om flyuykker. Disse episodene ble sendt under tittelen Crash Scene Investigation utenfor Canada.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Så langt har det blitt laget 67 episoder fordelt på syv sesonger; hvorav tre er episoder fra Crash Scene Investigation og fem er spesial-episoder.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Racing the Storm

(Fatal Landing)

American Airlines Flight 1420 1. juni 1999. McDonnell Douglas MD-82 Dårlig vær og utforkjøring ved rullebanen som følge av pilotfeil.
Under forberedelsene til landing ved Little Rock National Airport, så glemmer mannskapet ved American Airlines Flight 1420 å stille inn spoilerne til å utløses automatisk når flyet lander. MD-82-flyet sklir av rullebanen og 11 mennesker blir drept.
2 Unlocking Disaster
(Ripped From The Sky)
United Airlines Flight 811 24. februar 1989. Boeing 747-100 Defekt lasteromsdør og eksplosiv dekompresjon.
En Boeing 747 som opererer som United Airlines Flight 811 fra Los Angeles til Auckland er over Stillehavet, da deler av det fremre skroget blir revet av. En kortslutning førte til at låsen på lasteromsdøren sviktet, slik at døren ble sprengt vekk av lufttrykket. Ni personer blir revet ut av flyet; noen fremdeles fastspent i setene sine. 747-flyet lander trygt i Honolulu uten flere tap av menneskeliv.
3 Flying on Empty Air Transat Flight 236 24. august 2001. Airbus A330-243 Dårlig vedlikehold og tap av drivstoff som følge av lekkasje.
Air Transat Flight 236 lekker enorme mengder drivstoff, men pilotene avfeier flyets advarsler og flyet går tom for drivstoff. Pilotene glideflyr til en flybase i Azorene hvor de lander trygt. Etterforskningen fastslår at dårlig vedlikehold når en motor ble byttet ut forårsaket at en hydraulisk oljeledning og drivstoffledning berørte hverandre, noe som ødela drivstoffledningen.
4 Fire on Board

(Fire in the Sky)

Swissair Flight 111 2. september 1998. McDonnell Douglas MD-11 Brann ombord og dårlig ledningsnett.
En McDonnel Douglas MD-11, som opererer som Swissair Flight 111 opplever en brann i cockpiten som følge av et dårlig ledningsnett. Pilotene omdirigerer flyet til en flyplass i Halifax, men viktige systemer svikter mens de dumper drivstoff. Flyet krasjer i havet utenfor Peggy's Cove uten overlevende.
5 Flying Blind Aeroperú Flight 603 2. oktober 1996. Boeing 757-200 Dårlig vedlikehold og blokkering av viktige sensorer med limbånd.
Pilotene på Aeroperú Flight 603 er forvirret over falske advarsler fra farts- og høydemålerne forårsaket av limbånd som er satt over sensorene som registrerer statisk lufttrykk. Pilotene foretar en nedstigning over Stillehavet, mens de forbereder seg på en nødlanding, men de er egentlig mye lavere enn høydemåleren sier. Den ene vingetippen berører havflaten og flyet krasjer sekunder senere. Alle ombord blir drept.
6 Cutting Corners

(Fatal Error)

Alaska Airlines Flight 261 31. januar 2000. McDonnell Douglas MD-83 Dårlig vedlikehold og svikt i høyderoret.
Alaska Airlines Flight 261 er på vei mot Seattle via San Francisco, men høyderoret setter seg fast på grunn av for dårlig smøring av en skrue som beveger roret opp og ned. Roret løsner delvis fra festet sitt og tvinger flyet inn i et ukontrollerbart stup, som ender opp i Stillehavet. Alle ombord blir drept.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Blow Out

(Ripped from the Cockpit)

British Airways Flight 5390 10. juni 1990. BAC-111-528FL Dårlig vedlikehold (cockpitvinduet) og eksplosiv dekompresjon.
Natten før ulykken bytter en mekaniker ut skruene som fester cockpitvinduet på en British Airways BAC-111, men følger ikke den rette prosedyren og bruker feil type skruer. Neste dag er flyet på vei til Malaga i Spania som Flight 5390 idet cockpitvinduet blåses ut. Kapteinen blir sugd ut av cockpiten, og blir hengene halvveis ut av flyet. En flyvert holder fast på kapteinen idet styrmannen flyr flyet til Southampton Airport for en nødlanding. Det blir oppdaget at kapteinen fremdeles er i live etter å ha vært utenfor flyet i 21 minutter.
2 A Wounded Bird

(Wounded Bird)
(One Wing Flight)

Atlantic Southeast Airlines Flight 529 21. august 1995. Embraer EMB-120 Brasilia Dårlig vedlikehold som følge av dårlig opplæring og metalltretthet i propellen.
Atlantic Southeast Airlines Flight 529s venstre propell blir skadet av metalltretthet, som gjør at en av bladene brekker av. Den påfølgende ubalansen gjør at motoren blir delvis revet løs fra sitt feste, noe som forstyrrer luftstrømmen over vingen. Kombinert med den økte luftmotstanden, så fører dette til at flyet ikke lenger kan opprettholde sin høyde med bare en propell. Flyet krasjer før det når en flyplass, og ni av totalt 29 personer ombord blir drept.
3 The Killing Machine

(Hijacked)
(Hijack Rescue)

Air France Flight 8969 24. desember - 26. desember 1994. Airbus A300B2-1C Flykapring
Air France Flight 8969 på vei fra Algerie til Frankrike blir kapret på bakken ved Houari Boumedienne Airport. Terroristene krever at flyet får lov til å dra til Paris slik at de kan styrte A300-flyet inn i Eiffeltårnet. Det eneste problemet er at terroristene vet ikke hvordan de skal styre flyet. Militæret i Algerie nekter å imøtekomme kravene, og tre av de 220 passasjerene blir skutt og drept i løpet av de neste to dagene. Flyet får klarering til å ta av, men mannskapet omdirigerer det til Marseille Provence Airport. Terroristlederen tvinger pilotene til å parkere flyet rett foran kontrolltårnet, og terroristene åpner ild mot tårnet. Franske spesialstyrker stormer flyet og dreper kaprerne etter en skuddveksling i kabinen. Alle de andre blir evakuert.
4 Deadly Crossroads

(Mid-Air Collision)
(A Father's Revenge)

Bashkirian Airlines Flight 2937/DHL Flight 611 1. juli 2002. BTC 2937: Tupolev Tu-154M
DHL 611: Boeing 757-200
Kollisjon i luften som følge av flygelederfeil, pilotfeil (Tupolev-flyet) og tekniske begrensninger.
Bashkirian Airlines Flight 2937 befinner seg i tysk luftrom over landsbyen Überlingen, som overvåkes av selskapet Skyguide, med 69 personer ombord. På grunn av flere feil i rutinene hos Skyguide, så kolliderer Tupolev 154M-flyet med sideroret til DHL Flight 611. Flight 2937 blir ødelagt med en gang, mens Flight 611 krasjer etter et par minutter. Alle ombord i begge flyene blir drept. Flygelederen som var på vakt da ulykken inntraff blir senere drept av faren til en av passasjerene ombord på Tupolev-flyet.
5 Lost

(Crash on the Mountain)

American Airlines Flight 965 20. desember 1995. Boeing 757-200 Pilotfeil og kontrollert flygning inn i terreng.
American Airlines Flight 965 er på vei til Cali i Colombia. Mannskapet blir spurt om de vil foreta en direkte innflygning til Cali. Pilotene sier seg enig og fjerner de forhåndsprogrammerte kontrollpunktene fra autopiloten, noe som fører til at de blir usikre på deres nøyaktige posisjon. Feilene deres gjør at flyet krasjer inn i et fjell nær Buga. Bare fire passasjerer overlever.
6 Missing Over New York

(Deadly Delay)

Avianca Flight 52 25. januar 1990. Boeing 707-320B Flere forsinkelser, dårlig vær, mangel på drivstoff, pilotfeil og flygelederfeil.
Under sin flyvning til New York, blir Avianca Flight 52 forsinket flere ganger, som til slutt fører til at Boeing 707-flyet med 158 passasjerer ombord går tom for drivstoff. Flyet krasjer deretter i nærheten av Cove Neck, og 73 personer blir drept.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Hanging by a Thread Aloha Airlines Flight 243 28. april 1988. Boeing 737-200 Dårlig skjøt mellom flyskrogets plater, metalltretthet og eksplosiv dekompresjon.
Aloha Airlines Flight 243 er på vei fra Hilo til Honolulu i Hawaii med 95 passasjerer og mannskap ombord. Deler av flyskroget mellom cockpiten og vingene blir revet vekk som følge av forvitring og metalltretthet. Flyet klarer å gjennomføre en nødlanding i Kahului på øya Maui. En flyvertinne som ble sugd ut av kabinen er den eneste som blir drept.
2 Attack Over Baghdad European Air Transport/DHL OO-DLL 22. april 2003. Airbus A300B4-203F Angrep med missil og tap av hydraulisk væske.
Terrorister avfyrer et missil mot et DHL-fly. Deler av den venstre vingen tar fyr, og all hydraulisk væske forsvinner. Til tross for skadene på flyet, så greier mannskapet å få det trygt ned på bakken ved flyplassen i Baghdad. Det er første gang at noen har greid å lande et fly uten bruk av hydraulikk. Mannskapet blir senere tildelt medaljer som en anerkjennelse av deres handlinger den dagen.
3 Out of Control

[Ute av kontroll]

Japan Airlines Flight 123 12. august 1985. Boeing 747SR Dårlig vedlikehold, eksplosiv dekompresjon og tap av sideror og hydraulikk.
Skade på den nedre delen av halepartiet til en Boeing 747 tilhørende Japan Airlines blir reparert på feil måte og flyet settes inn i trafikk igjen. Sju år senere opererer flyet som Flight 123 idet den dårlige repareringen av det bakre skottet gir etter for lufttrykket. Sideroret blir revet av og alle fire hydrauliske systemer blir ødelagt. Pilotene greier å holde flyet i luften i 32 minutter inntil det streifer en fjellrygg og krasjer inn i Mt. Osutaka. Av de 524 passasjerene ombord overlever mange selve styrten, men dør i løpet av natten. Bare fire overlevende blir reddet dagen etterpå. Dette er det høyeste dødstallet for en flyulykke hvor et fly er involvert.
4 Fight for Your Life

(Suicide Attack) [Selvmordsangrep]

FedEx Flight 705 7. april 1994. McDonnell Douglas DC-10-30 Kapringsforsøk.
Auburn Calloway er i ferd med å bli sparket fra FedEx for å ha løyet om sin CV. Han går ombord på FedEx Flight 705 med en hammer og et harpungevær. Etter at lasteflyet tar av fra Memphis i Tennessee, så går Calloway inn i cockpiten og angriper mannskapet. De kjemper for å overmanne kollegaen sin, og de lander flyet etterhvert trygt i Memphis.
5 Mistaken Identity Iran Air Flight 655 3. juli 1988. Airbus A300B2-203 Skutt ned av USS Vincennes.
Krigen mellom Iran og Irak raser i den persiske gulf. USS Vincennes er en svært avansert krysser, som er stand til å identifisere og ødelegge fly med høy nøyaktighet. Men når Iran Air Flight 655 krysser gulfen, så forveksler mannskapet på krysseren passasjerflyet med et F-14-jagerfly. De skyter ut et missil som treffer flyet og dreper alle ombord.
6 Bomb on Board Philippine Airlines Flight 434 11. desember 1994. Boeing 747-200B Bombe ombord og skade på kontrollsystemene.
Terroristen Ramzi Yousef smugler en bombe ombord på et fly fra Philippine Airlines på den første etappen av dets reise. På den siste etappen på reisen til Tokyo eksploderer bomben, som dreper en passasjer og skader flyets kontrollsystemer. Pilotene greier å lande flyet i Okinawa. Terroristplottet for å sprenge så mange som et dusin fly er veltet.
7 Helicopter Down Bristow Flight 56C 19. januar 1995. Aerospatiale AS 332L Super Puma Lynnedslag og svikt av halerotoren.
Et Bristow Helicopters Super Puma-helikopter blir truffet av lynet i halerotoren midt i en storm mens de er på vei til oljefeltet Brae. Halerotoren svikter, noe som tvinger pilotene til å lande helikopteret på havet. Til tross for forholdene, så blir de 16 oljearbeiderne og pilotene reddet.
8 Death and Denial

(Egypt Air 990)

EgyptAir Flight 990 31. oktober 1999. Boeing 767-300ER Omstridt; egyptiske myndigheter påstår at svikt i høyderoret var årsaken, mens amerikanske myndigheter påstår at flyet ble styrtet med vilje av styrmannen i et selvmordsforsøk.
Styrmannen Gameel Al-Batouti tar kontrol over EgyptAir Flight 990 etter at det når sin marsjhøyde på over 33 000 fot og slår av autopiloten. Flyet går deretter inn i et stup på over 20 000 fot per minutt, og mister 17 000 fot med høyde på 44 sekunder, noe som forårsaker vektløshet i kabinen. Flyet stiger deretter tilbake til 24 000 fot for på nytt å gå inn i et stup. Manøvrene gjør at den venstre motoren blir revet av. Mindre enn tre minutter etter å ha forlatt marsjhøyde, styrter flyet i Atlanterhavet 100 kilometer sør for Nantucket Island i Massachusetts. Alle 217 passasjerer og mannskap ombord blir drept.
9 Kid in the Cockpit Aeroflot Flight 593 23. mars 1994. Airbus A310-304 Pilotfeil; pilotens 15 år gamle sønn slår uvitende av autopiloten.
Kapteinen på Aeroflot Flight 593 inviterer sine to barn inn i cockpiten. Pilotens 15 år gamle sønn får sitte i kapteinens sete. Han rører ved kontrollstikka, og hans handlinger steiler etterhvert flyet. Flyet styrter, og alle ombord dør.
10 Head-On Collision

(Train Collision)
(Impact on the Rails)

Togkollisjonen ved Hinton 8. februar 1986. VIA Rail passasjertog/Godstog med 118 vogner Utmattelse hos føreren av godstoget og feil med rutiner (fraktselskapet).
Et godstog på vei vestover reiser på Canadian National Railway sitt banenett i Alberta. Toget passerer signaler som ber det om å senke farten og deretter stoppe på en seksjon med dobbeltspor, men øker i stedet farten. Førerne fremst i toget har sovnet, og føreren bakerst i toget stopper ikke toget til tross for å ha blitt trent til å bruke en nødbrems. Toget kommer inn på hovedsporet igjen og kolliderer med et passasjertog på vei østover. Kollisjonen og den påfølgende brannen tar livet av 23 personer. Merk: Dette er en episode fra Crash Scene Investigation.
11 Collision Course

(Greek Ferry Disaster)
(Express Samina)

Forliset av MS Express Samina. 26. september 2000. RORO passasjerferge MS Express Samina Feil på rormannen og det øvrige mannskapets side.
Fergen Express Samina seiler i stormfullt vær. Fergen er på autopilot, og ingen medlemmer av mannskapet overvåker skipets kurs. Bølgene dytter fergen ut av kurs, den treffer et skjær og begynner å ta inn vann. Etterhvert synker den. Overlevende kjemper for sine liv i det iskalde vannet og de store bølgene. Innen redningsmannskapene er ferdige med sitt arbeid, så har 80 passasjerer druknet. Merk: Dette er en episode fra Crash Scene Investigation.
12 Runaway Train

(Unstoppable Train)

Togkollisjonen ved San Bernardino 12. mai 1989. 69 godsvogner trukket av seks tog. Feil med bremsene og feil med beregninger.
Et overlastet godstog er på vei ned fra et pass i fjellene. Føreren bruker full bremsekraft, men bremsene blir overopphetet og togets fart øker dramatisk. Toget kommer inn i en sving i nærheten av San Bernadino, sporer av og krasjer inn i flere hus. Fem personer blir drept. En uke senere springer en underjordisk drivstoffledning lekk, som følge av skade under oppryddingsarbeidet, og dreper ytterligere to personer. Merk: Dette er en episode fra Crash Scene Investigation.
13 Ocean Landing

(African Hijack)

Ethiopian Airlines Flight 961 23. november 1996. Boeing 767-200ER Kapring og mangel på drivstoff.
Kaprere ombord på Ethiopian Airlines Flight 961 krever å bli fløyet til Australia, men de tror ikke på piloten når han sier at de ikke har nok drivstoff. Piloten forsøker å lure dem ved å fly nær kysten av Afrika, men kaprerne oppdager lureriet og tvinger piloten til å fly østover. Piloten adlyder, men drar mot Komorene, i nærheten av der flyet går tom for drivstoff. Lederen for kaprerne kobler fra autopiloten og prøver å styre flyet selv, men innser at han ikke kan kontrollere det. Piloten tar tilbake styringen, og forsøker å lande 767-flyet på vannet i nærheten av en strand på den største øya. Men idet flyer nærmer seg havflaten, så streifer den venstre vingen vannet og flyet blir ødelagt; 125 personer dør.
14 Crash of the Century

(Collision on the Runway)

Tenerife-ulykken (KLM Flight 4805/Pan Am Flight 1736) 27. mars 1977. Pan Am: Boeing 747-121
KLM: Boeing 747-206B
Dårlig vær, pilotfeil (KLM) og terroristangrep ved flyplassen på Gran Canaria.
KLM Flight 4805 og Pan Am Flight 1736 er på vei til Gran Canaria, men et terrorangrep på flyplassen der tvinger dem til å omdirigere til Tenerife. Idet passasjerene og mannskapet i begge flyene venter på at flyplassen på Gran Canaria skal åpne igjen, så omslutter tykk tåke flyplassen på Tenerife. I tillegg velger kapteinen på KLM-flyet å fylle drivstoff, noe som tar 35 minutter. På grunn av det overveldende antallet av fly på den lille flyplassen, så må flyene taxe nedover rullebanen og deretter ta av i motsatt retning. Pan Am-flyet følger etter KLM-flyet, men de kan ikke se hverandre i tåken. KLM-flyet tar deretter av uten tillatelse akkurat idet Pan Am-flyet kjører av rullebanen og inn på taxebane C4. Bare 61 personer overlever kollisjonen og det påfølgende infernoet; den verste flyulykken i luftfartens historie.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Desperate Escape

(Miracle Escape)
[Mirakuløs flukt]

Air France Flight 358 2. august 2005. Airbus A340-313X Utforkjøring på rullebanen i storm, kort rullebane og pilotfeil.
Air France Flight 358 kommer inn for høyt for landing ved Toronto Pearson International Airport under en storm. Rullebanen er kort og pilotene reverserer motorene for sent. A340-flyet kjører utfor rullebanen, kjører gjennom et gjerde og krasjer til slutt i en liten kløft. Selv om flyet brenner opp, så greier alle 309 personer ombord å komme seg ut i løpet av 90 sekunder.
2 Falling from the Sky

(All Engines Failed)
[Alle motorer nede!]

British Airways Flight 9 24. juni 1982. Boeing 747-200B Svikt i alle motorene som følge av vulkansk aske.
British Airways Flight 9 opplever St. Elms ild forårsaket av vulkansk aske i tillegg til røyk i kabinen som lukter som svovel. Alle de fire motorene på Boeing 747-flyet begynner å skyte ut stikkflammer før de slukner helt. Flyet begynner å dale nedover med 263 personer ombord, men mannskapet greier til slutt å få start på motorene igjen. Flyet foretar en nødlanding i Jakarta.
3 Fire Fight

(Fiery Landing)
[Brann]

Air Canada Flight 797 2. juni 1983. McDonnell Douglas DC-9-32 Uforklarlig brann ombord og overtenning (flashover).
Air Canada Flight 797 opplever en brann i et av flyets toaletter, og ubehagelig røyk begynner å fylle kabinen. Flyet foretar en nødlanding i Cincinnati, men en overtenning setter hele flyet i brann når dørene åpnes på rullebanen. Mer enn halvparten av passasjerene omkommer.
4 Final Approach

(Missed Approach)
(Blind Landing)
[Blind Landing]

Korean Air Flight 801 6. august 1997. Boeing 747-300 Kontrollert flyvning inn i terreng på grunn av dårlig vær, pilotfeil, utmattelse, dårlig opplæring og en ikke-fungerende ILS.
Korean Air Flight 801 med 254 personer ombord er på innflyvning til Guams Antonio B. Won Pat International Airport midt på natten og i dårlig vær. Deler av landingsinstrumentene fungerer ikke, og en endring i programvaren til radarsystemet ved flyplassen gjør at flyet ikke dukker opp på radarskjermene. Flyet bruker signaler fra flyplassen for å finne fram. Flyet går ned, men pilotene kan fremdeles ikke se flyplassen. De avbryter landingen, men de har gått for langt ned og Flight 801 krasjer inn i Nimitz Hill. 747-flyet brekker opp i flere deler og tar fyr. 26 personer unnslipper, men 228 dør i vraket; fire dør senere på sykehus. En av de overlevende prøver i ettertid å overbevise setedesignere om å forandre designet av setene for å gjøre flyvning sikrere.[1]
5 Hidden Danger

(Mystery Crashes)
[Skjult fare]

United Airlines Flight 585
USAir Flight 427
Eastwind Airlines Flight 517
UA 585: 3. mars 1991
USAir 427: 8. september 1994
EA 517: 9. juni 1996
UA 585: Boeing 737-200
USAir 427: Boeing 737-300
EA 517: Boeing 737-200
Svikt i PCU-enheten i sideroret på grunn av temperatursjokk.
UA 585: Krasjet i en park under innflyvning.
USAir 427: Gikk inn i et stup under innflyvning.
EA 517: Rullet ukontrollert mot høyre to ganger før det greide å lande trygt.
Sideroret svikter på en Boeing 737 som opererer som United Airlines Flight 585, og flyet spinner ut av kontroll under innflyvning til Colorado Springs; 25 personer dør. Etterforskere greier ikke å fastslå årsaken, men de mistenker et problem med PCU-enheten som kontrollerer sideroret. Tre år senere krasjer enda et 737-fly, USAir Flight 427, under lignende omstendigheter. Denne gangen overlever PCU-enheten krasjet, men fungerer som normalt. To år senere ruller Eastwind Airlines Flight 517 ukontrollert mot høyre to ganger, men pilotene greier å kontrollere flyet og lander trygt. Denne ganger greier etterforskerne å fastslå at temperatursjokk førte til at sideroret på de tre flyene låste seg fast.
6 Panic Over the Pacific

(6 Mile Plunge)
[10 km stup]

China Airlines Flight 006 19. februar 1985. Boeing 747 Svikt i en av motorene, pilotfeil, utmattelse og desorientering.
China Airlines Flight 006 støter på turbulens mens de er på vei til Los Angeles. Motor nr. 4 slukner og mannskapet prøver å starte den igjen i altfor stor høyde. Feil håndtering av situasjonen fra mannskapets side gjør at flyet kommer ut av kontroll. Det veldig raske stupet som etterfølger river vekk lukene til understellet og deler av høyderoret. Mannskapet gjenvinner kontrollen over flyet, og lander etterhvert trygt i San Francisco til tross for skadene på halepartiet. To personer blir skadet, men alle overlever. Ulykken var forårsaket av pilotfeil som følge av utmattelse og vanskeligheter med å tilpasse seg til ulike tidssoner.
7 Out of Sight

(Collision Over LA)

Aeroméxico Flight 498/Piper Archer N4891F 31. august 1986. Aeroméxico 498: McDonnell Douglas DC-9-32
N4891F: Piper PA-28-181 Archer
Kollisjon i luften, pilotfeil (Piper-flyet), flygelederfeil og utdaterte radarsystemer.
Aeroméxico Flight 498 er i ferd med å lande ved Los Angeles International Airport (LAX). I mellomtiden tar et småfly av typen Piper Archer av fra en småflyplass i nærheten. Småflyet streifer uvitende inn i luftrommet til LAX, men flygelederen legger ikke merke til det på grunn av at han er distrahert av et annet småfly på hans radarskjerm. Over et boligområde krasjer Piper-flyet med halen til Flight 498, noe som river av cockpiten til Piper-flyet og halen til passasjerflyet. DC-9-flyet ruller opp ned mens det går inn i et stup. Det styrter inn i flere hus, og dreper alle ombord samt 15 mennesker på bakken. Piper-flyet styrter i en skolegård, og de tre personene i flyet dør.
8 Fog of War

(Crash in Croatia)
(Inbound)
(Flight 21 Is Missing)
[Flight 21 er savnet]

Boeing CT-43, callsign IFO-21 3. april 1996. Boeing CT-43 Pilotfeil og dårlige landingsinstrumenter ved flyplassen.
Et fly fra United States Air Force, en Boeing CT-43 med kallesignalet IFO-21, forsøker seg på en landing ved flyplassen i Dubrovnik. Passasjerene er for det meste representanter fra den amerikanske regjeringen. Flyet følger en rekke med signalpunkter som skal lede dem til flyplassen, men de kommer ut av kurs og treffer et fjell i nærheten av Dubrovnik. Alle ombord blir drept i tillegg til den daværende handelsministeren Ron Brown.
9 Vertigo

(Deadly Disorientation)
(Desperate Dive)
[Desperat stup]

Flash Airlines Flight 604 3. januar 2004. Boeing 737-300 Omstridt; Desorientering og dårlig opplæring. Egyptiske myndigheter påstår at mekanisk svikt var årsaken.
Flash Airlines Flight 604 tar av fra Sharm el-Sheikh International Airport i Egypt på vei til Paris. Rett etter avgang svinger flyet mot høyre og kommer ut av kurs. Piloten retter opp flyet, men det svinger nok en gang mot høyre. Denne gangen retter piloten ikke opp flyet. 737-flyet ruller enda mer og går ned i Rødehavet. Alle ombord blir drept.
10 Ghost Plane

(Unconscious Pilot)
[Spøkelsesfly]

Helios Airways Flight 522 14. august 2005. Boeing 737-300 Pilotfeil, tap av kabintrykk og mangel på drivstoff.
Helios Airways Flight 522 tar av fra Kypros. Idet det flyr over Hellas, så mister flygelederne kontakt med flyet. En feil innstilling gjør at kabinen ikke blir trykksatt skikkelig. Alle passasjerene og pilotene besvimer av mangel på oksygen. Flyet sirkler på autopilot over Athen, før det går tom for drivstoff og styrter i en åskam utenfor byen.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Air India: Explosive Evidence
(Explosive Evidence)
Air India Flight 182 23. juni 1985. Boeing 747-200B Bombeangrep og eksplosjon i luften.
Air India Flight 182 eksploderer i luften, og går i oppløsning over kysten av Irland. Alle 329 ombord blir drept. Etterforskere oppdager at en bombe fra en gruppe med radikale sikher var årsaken.
2 Behind Closed Doors American Airlines Flight 96
Turkish Airlines Flight 981
AA 96:12. juni 1972.
TK 981:3. mars 1974.
AA 96 & TK 981: McDonnell Douglas DC-10-10 Eksplosiv dekompresjon som følge av dårlig design av lasteromsdøren på DC-10-flyene.
Et par måneder gammelt McDonnell Douglas DC-10-fly opererer som American Airlines Flight 96. Flyet opplever en eksplosiv dekompresjon etter at lasteromsdøren blir revet opp. Mannskapet greier å lande i Detroit uten tap av menneskeliv. Men det dårlige designet av lasteromsdøren blir ikke rettet opp, og to år senere sprenges døren på et DC-10-fly fra Turkish Airlines opp. Denne gangen er skadene så store at flyet styrter i en skog, og 346 personer omkommer.
3 Southern Storm Southern Airways Flight 242 4. april 1977. McDonnell Douglas DC-9-31 Ekstremvær og skade på motorene som følge av hagl.
Southern Airways Flight 242 er på vei fra Huntsville i Alabama til Atlanta i Georgia. Det flyr gjennom et voldsomt tordenvær, og blir truffet av store haglkorn. Begge motorene på DC-9-flyet svikter og flyet må foreta en nødlanding på en motorvei i New Hope i Georgia. Men etter at flyet tar bakken, så treffer den ene vingen en bensinstasjon og flyet eksploderer. 62 personer ombord på flyet blir drept samt 8 personer på bakken; ytterligere to dør senere fra skadene de pådro seg.[2]
4 Dead Weight Air Midwest Flight 5481 8. januar 2003. Beechcraft 1900D Dårlig vedlikehold og overvekt.
Et lite pendlerfly, Air Midwest Express Flight 5481, krasjer inn i en hangar ved Charlotte/Douglas International Airport kort tid etter avgang.
5 Invisible Killer
(Slammed To The Ground)
Delta Air Lines Flight 191 2. august 1985. Lockheed L-1011-385-1 TriStar Kraftige fallvinder og pilotfeil.
Delta Air Lines Flight 191 krasjer under innflyvning til Dallas-Fort Worth International Airport. 128 av totalt 152 personer ombord blir drept samt en person på bakken. Dette er en av de få ulykkene hvor fallvinder har vært en direkte årsak til ulykken.
6 Gimli Glider
(Deadly Glide)
(Miracle Flight)
Air Canada Flight 143 23. juli 1983. Boeing 767-200 Mangel på drivstoff som følge av feil fra pilotene og mekanikerne sin side.
Et Boeing 767-fly, som opererer som Air Canada Flight 143, går tom for drivstoff i 41 000 fots høyde omtrent halvveis mellom Montreal og Edmonton i Alberta. Mannskapet greier å glidefly til en tidligere flybase ved Gimli i Manitoba hvor de foretar en nødlanding.
7 Fanning the Flames
(Cargo Conspiracy)
(Mystery Fire)
South African Airways Flight 295 28. november 1987. Boeing 747-200B Combi Brann ombord.
South African Airways Flight 295 begynner å fylles opp med røyk over Indiahavet. En brann har brutt ut i lasterommet bakerst i flyet. Mannskapet åpner dørene for å lufte ut røyken, men det krasjer uten overlevende.
8 Fatal Distraction
(Who's at the Controls?)
Eastern Airlines Flight 401 29. desember 1972. Lockheed L-1011-1 TriStar Kontrollert flyvning inn i terreng og pilotfeil.
Et Lockheed L-1011 Tristar-fly som opererer som Eastern Airlines Flight 401 på vei til Miami International Airport, krasjer i sumpen i Florida Everglades, på grunn av at mannskapet ble distrahert av en ødelagt indikatorlampe for det fremre hjulet og på grunn av at de uvitende kobler fra autopiloten. 101 personer dør.
9 Mixed Signals
(The Plane That Wouldn't Talk)
Birgenair Flight 301 6. februar 1996. Boeing 757-200 Blokkering av pitotrøret på grunn av et insekt, feil med autopiloten og pilotfeil.
Birgenair Flight 301 er på vei fra Puerto Plata til Frankfurt. Idet flyet tar av ser kapteinen at hastighetsmåleren hans ikke fungerer skikkelig selv om styrmannens måler viser rett hastighet. Begge pilotene blir forvirret og tror at begge målerne viser feil. De mister kontroll over flyet, og det krasjer i det Karibiske hav. Alle ombord blir drept.
10 Phantom Strike
(Death Over The Amazon)
(Radio Silence)
Gol Flight 1907/Embraer Legacy N600XL 29. september 2006. GOL 1907:Boeing 737-800
N600XL:Embraer Legacy 600
Kollisjon i luften som følge av flygelederfeil, dårlig design av cockpiten i Legacy-flyet og pilotfeil (Legacy-flyet).
Et Boeing 737-fly fra selskapet Gol Transportes Aéreos og et splitter nytt Embraer Legacy-forretningsfly kolliderer over Amazonas. 737-flyet krasjer, men Legacy-flyet greier å lande ved en flybase i jungelen.


Sesong 6[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Lockerbie

(Explosive Device)

Pan Am Flight 103 21. desember 1988. Boeing 747-100 Terrorbombing og eksplosjon i luften.
Pan Am Flight 103, en Boeing 747, på vei fra London til New York eksploderer rett etter å ha flatet ut på 31 000 fots høyde. Eksplosjonen får flyet til å gå i oppløsning, og vrakdeler lander i og rundt den lille skotske landsbyen Lockerbie. Alle ombord i flyet blir drept samt 11 personer på bakken. Det blir senere fastslått at eksplosjonen var forårsaket av en bombe i det fremre lasterommet.
2 Head-on Collision

(Collision Course)
(Crash Course)
(Sight Unseen)

Saudi Arabian Airlines Flight 763/Air Kazakhstan Flight 1907 12. november 1996. Boeing 747-100/Ilyushin Il-76 Kollisjon i luften, pilotfeil (Ilyushin), dårlig sikt, utdatert radarsystem og mangel på antikollisjonsutstyr på begge fly.
En Boeing 747 fra Saudi Arabian Airlines og en Ilyushin Il-76 fra Air Kazakhstan kolliderer i luften over Charkhi Dadri, Haryanna, India. Totalt blir 349 personer drept. Kommunikasjonsproblemer mellom medlemmer av mannskapet på Ilyushin-flyet, utdatert radarsystem for flygelederne og tett skylag førte til den verste kollisjonen i luften i luftfartens historie.
3 Shattered in Seconds

(Scratching the Surface)

China Airlines Flight 611 25. mai 2002. Boeing 747-209B Dårlig vedlikehold, eksplosiv dekompresjon og svikt i konstruksjonen.
I 2002 går et Boeing 747-fly fra China Airlines i oppløsning og krasjet i Taiwanstredet bare 20 minutter etter avgang. Alle 225 personer ombord blir drept. Etterforskningen avslører at 22 år tidligere så hadde halen til flyet truffet bakken ved landing, noe som skadet flykroppen og beseglet skjebnen til flyet.
4 Deadly Prize

(Blown Apart)
(Silent Killer)

Partnair Flight 394 8. september 1989. Convair 580 In-flight structural failure(tail)
I september 1989 styrtet en Convair 580 fra selskapet Partnair i havet utenfor Danmark, og drepte alle 55 ombord. På grunn av bruk av falske deler, så sviktet boltene som holdt sideroret fast noe som førte til fullstendig svikt i konstruksjonen.
5 Operation Babylift Tan Son Nhut C-5-ulykken 4. april 1975. Lockheed C-5A Galaxy Eksplosiv dekompresjon som følge av dårlig vedlikehold av lasteluken.
I de siste dagene av Vietnamkrigen, så er den amerikanskeledede koalisjonen i ferd med å masseevakuere babyer og småbarn ut fra Sør-Vietnam via luftveien. Under flyvningen med Lockheed C-5 Galaxy-flyet, sprenges lasteluken opp av lufttrykket. Flyet prøver å returnere tilbake til flyplassen, men det krasjer rett i nærheten.
6 Ditch the Plane

(Falling Fast)

Tuninter Flight 1153 6. august 2005. ATR-72 Dårlig vedlikehold av en bensinmåler, mangel på drivstoff, pilotfeil, dårlig opplæring og nødlanding på havet.
I august 2005, gikk et ATR-72-fly fra Tuninter tom for drivstoff og var nødt til å nødlande på havet nær Palermo i Italia. Av de 39 personene ombord, så mister 16 livet sitt. Feilen var ganske enkelt installasjonen av en bensinmåler fra en lignende modell. Dette førte til at pilotene fikk feil målinger av mengden bensin ombord; høyere målinger ble gitt enn den mengden som faktisk var ombord.
7 The Plane That Vanished

(Lost in space)

Adam Air Flight 574 1. januar 2007. Boeing 737-4Q8 Pilotfeil, dårlig opplæring og feil med navigasjonssystemet.
I januar 2007, krasjet et Boeing 737-fly fra Adam Air i Makassarstredet, og drepte 102 personer. Pilotene koblet fra autopiloten mens de prøvde å fikse navigasjonssystemet, noe som førte til at flyet stupte i havet.
8 Frozen in Flight

(Deep Freeze)

American Eagle Flight 4184 31. oktober 1994. ATR-72 Ising og utilstrekkelig design av flyets anti-isingssystem.
Halloween i 1994, så mistet pilotene på et ATR-72-fly fra selskapet American Eagle all kontroll og styrtet i nærheten av Roselawn i delstaten Indiana. Alle ombord ble drept. Rett før ulykken skjedde, så befant flyet seg i værforhold hvor is samlet seg på vingene. Manglende anti-isingssystemer greide ikke å fjerne isen, noe som forstyrret luftstrømmen over vingene.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykke Dato for ulykken Flytype Årsak
1 Manchester Runway Disaster British Airtours Flight 28M 22. august 1985. Boeing 737-236 Brann i motoren som følge av dårlig vedlikehold og dårlig design av kabinen i Boeing 737-flyet.
En av motorene tar fyr på et britisk charterfly under avgang fra England til Hellas. Til tross for at avgangen ble avbrutt, så døde 55 passasjerer på grunn av brannen og kaoset som fulgte.
2 Pilot Vs. Plane Air France Flight 296 26. juni 1988. Airbus A320-111 Omstridt; pilotfeil eller feil med flyets datasystemer.
En Airbus A320 eid av Air France styrter i et skogområde etter å ha gjennomført en mislykket oppvisning på et flyshow ved Mulhouse-Habsheim Airport. Tre personer dør. Den planlagte oppvisningen var ment å være den første offisielle fremvisningen av A320-flyet.
3 Cockpit Chaos Northwest Airlines Flight 255 16. august 1987. McDonnell Douglas MD-82 Pilotfeil.
En rekke med forstyrrelser i cockpiten til et Northwest Airlines-fly fører til at mannskapet ikke følger sjekklistene sine skikkelig mens de forbereder seg på avgang. Flyet tar av uten å utløse flapsene, noe som fører til at de raskt mister høyde og styrter. Ulykken tar livet av 154 personer ombord på flyet og to personer på bakken. Til da var dette den nest dødligste ulykken i USA.
4 Cleared for Disaster USAir Flight 1493/Skywest Airlines Flight 5569 1. februar 1991. Boeing 737-3B7/Fairchild Metro III Kollisjon på rullebanen som følge av flygelederfeil.
På en kveld med moderat trafikk ved flyplassen i Los Angeles, begår en flygeleder en alvorlig feil ved å gi et innkommende fly fra USAir tillatelse til å lande på den samme rullebanen som et fly fra SkyWest Airlines står og venter på. Idet USAir-flyet lander, så kolliderer det med Fairchild-flyet. Begge flyene sklir av rullebanen og ender opp i en forlatt lagerbygning. Alle ombord på det mindre flyet dør, og 22 personer ombord på 737-flyet dør.
5 Target is Destroyed Korean Air Lines Flight 007 1. september 1983. Boeing 747-230B Pilotfeil og nedskyting fra et sovjetisk jagerfly.
Under den kalde krigen, er et fly fra Korean Air Lines på vei fra New York via Anchorage til Seoul. Det streifer ut av kurs og inn i sovjetisk luftrom og blir til slutt skutt ned, noe som utløser en internasjonal ordkrig. Etterforskningen avslører at mannskapet begikk feil som førte flyet langt ut av kurs og inn i sovjetisk luftrom.
6 Crashed And Alone

(Invisible Mountain)
(Crashed and Missing)

Air Inter Flight 148 20. januar 1992. Airbus A-320-111 Kontrollert flyvning inn i terreng.
Et fransk passasjerfly krasjer inn i fjellene i nærheten av flyplassen i Strasbourg. Ulykken tar livet av 87 av de 96 personene ombord. Medvirkende faktorer til ulykken inkluderte dårlig opplæring, forvirring over flyets instrumenter og flygelederfeil.
7 Snowbound

(Cold Case)

Air Ontario Flight 1363

USAir Flight 405

10. mars 1989.

22. mars 1992.

Fokker F28-1000 Dårlig vedlikehold og ising.
Under harde vinterforhold i Ontario, så krasjer et passasjerfly inn i trærne 962 meter unna rullebanen sekunder etter avgang. Tre år senere, så repeterer scenarioet seg igjen når et identisk fly tilhørende USAir styrter i Flushing Bay etter avgang fra LaGuardia Airport. Dårlige sikkerhetsrutiner, dårlig design av vingene på F28-flyet og dårlige anti-isingsmekanismer fører til oppbygging av is på vingene i begge tilfellene.
8 Beach Crash Chalk's Ocean Airways Flight 101 19. desember 2005. Grumman G-73T Mekanisk svikt, metalltretthet og dårlig vedlikehold.
Kort tid etter avgang, så brekker den høyre vingen på et sjøfly av, og flyet krasjer rett utenfor Miami Beach. Alle ombord blir drept. Etterforskerne oppdaget senere at flyet krasjet grunnet metalltretthet som var et resultat av dårlig vedlikehold, finansielle problemer hos Chalk's og en svikt i inspeksjonsrutinene til FAA.

Spesialepisoder[rediger | rediger kilde]

Det har så langt blitt produsert fem spesialepisoder som ser tilbake på tidligere episoder med fokus på et gjennomgående tema. Disse er kjent som Flyhavarikommisjonen: Spesialrapport, Mayday: Science of Disaster og Air Crash Investigation Special Report.

# Tittel,

(alternativ tittel),
[norsk tittel]

Ulykker Dato for ulykker Flytyper Årsaker
1 Ripped Apart Aloha Airlines Flight 243
British Airways Flight 5390
United Airlines Flight 811
Helios Airways Flight 522
AQ 243 : 28. april 1988
BA 5390 : 10. juni 1990
UA 811 : 24. februar 1989
ZU 522 : 14. august 2005
AQ 243 : Boeing 737-200
BA 5390 : BAC-111-528FL
UA 811 : Boeing 747-100
ZU 522 : Boeing 737-300
AQ 243 : Metalltretthet
BA 5390 : Dårlig vedlikehold
UA 811 : Svikt av lasteromsdøren
ZU 522 : Piloten satt ut av spill
Denne spesialepisoden ser på ulykker og hendelser hvor trykkfeil eller eksplosiv dekompresjon spilte en rolle. Episoder som er figurert: Hanging by a Thread, Blow Out, Unlocking Disaster og Ghost Plane.
2 Fatal Flaw
(Fatal Fix)
Alaska Airlines Flight 261
Japan Airlines Flight 123
Atlantic Southeast Airlines Flight 529
Swissair Flight 111
United Airlines Flight 585
USAir Flight 427
Eastwind Airlines Flight 517
AS 261 : 31. januar 2000
JL 123 : 12. august 1985
EV 529 : 21. august 1995
SR 111 : 2. september 1998
UA 585 : 3. mars 1991
US 427 : 8. september 1994
W9 517 : 9. juni 1996
AS 261 : McDonnell Douglas MD-83
JL 123 : Boeing 747SR
EV 529 : Embraer EMB-120 Brasilia
SR 111 : McDonnell Douglas MD-11
UA 585 : Boeing 737-200
US 427 : Boeing 737-300
W9 517 : Boeing 737-200
AS 261 : Dårlig vedlikehold
JL 123 : Dårlig vedlikehold
EV 529 : Mekanisk svikt
SR 111: Dårlig ledningsnett og brann ombord
UA 585: Feil med sideroret
US 427 : Feil med sideroret
W9 517 : Feil med sideroret
Denne spesialepisoden ser på ulykker forårsaket av tilsynelatende små defekter eller feil. Episoder som er figurert: Cutting Corners, Out of Control, A Wounded Bird, Fire on Board og Hidden Danger.
3 Who's Flying the Plane? Aeroperú Flight 603
China Airlines Flight 006
Aeroflot Flight 593
Flash Airlines Flight 604
Air Transat Flight 236
2. oktober 1996
19. februar 1985
23. mars 1994
3. januar 2004
24. august 2001
Boeing 757-200
Boeing 747
Airbus A310-304
Boeing 737-300
Airbus A330-243
603: Dårlig vedlikehold og svikt av grunnleggende instrumenter
006: Svikt av motor nr. 4 og pilotfeil
593: Autopilot koblet fra, 15-åring sitter bak spakene og pilotfeil
604: Ifølge USA og Frankrike; tap av kontroll på grunn av desorientering
236: Mangel på drivstoff og drivstofflekkasje
Denne spesialepisoden ser på ulykker og hendelser hvor problemer i forholdet mellom mannskap og et flys instrumenter var en faktor og i tillegg årsakene til disse problemene. Episoder som er figurert: Flying Blind, Panic Over the Pacific, Kid in the Cockpit og Flying on Empty.
4 System Breakdown
(Communication Breakdown)
TWA Flight 2/United Flight 718
Aeroméxico Flight 498/Piper Archer N4891F
Avianca Flight 52
Gol Flight 1907/Embraer Legacy N600XL
Bashkirian Airlines Flight 2937/DHL Flight 611
30. juni 1956
31. august 1986
25. januar 1990
29. september 2006
1. juli 2002
TW 2: Lockheed L-1049 Super Constellation
UA 718: Douglas DC-7 Mainliner
AM 498: McDonnell Douglas DC-9-32
N4891F: Piper PA-28-181 Archer
AV 52: Boeing 707-320B
G3 1907: Boeing 737-800
N600XL: Embraer Legacy 600
V9 2937: Tupolev Tu-154M
QY 611: Boeing 757-23APF
TW 2/UA 718: Kollisjon i ukontrollert luftrom
AM 498/N4891F: Kollisjon i luften, pilotfeil (Piper-flyet), flygelederfeil og utdatert radar
AV 52: Flere forsinkelser, mangel på drivstoff, pilotfeil og flygelederfeil
G3 1907/N600XL: Kollisjon i luften som en følge av flygelederfeil, dårlig design (Embraer-flyet) og pilotfeil (Embraer-flyet)
V9 2937/QY 611: Kollisjon i luften, flygelederfeil og pilotfeil (Tupolev-flyet)
Denne spesialepisoden ser på rollen til flygelederen i luftfartsindustrien, og kaster et blikk på den neste generasjonen av utstyr som er ment å redusere avhengighet av radio og radar. Episoder som er figurert: Out of Sight, Missing Over New York, Phantom Strike og Deadly Crossroads.
5 Cruel Skies
(Deadly Storms)
Southern Airways Flight 242
Delta Air Lines Flight 191
American Airlines Flight 1420
British Airways Flight 9
4. april 1977
2. august 1985
1. juni 1999
24. juni 1982
SO 242: McDonnel Douglas DC-9-32
DL 191: Lockheed L-1011-385-1 Tristar
AA 1420: McDonnell Douglas MD-82
BA 9: Boeing 747-200B
SO 242: Ekstremvær som førte til svikt i begge motorene
DL 191: Kraftige fallvinder og pilotfeil
AA 1420: Dårlig vær og utforkjøring ved rullebanen som følge av pilotfeil
BA 9: Svikt i alle fire motorer som følge av vulkansk aske
Denne spesialepisoden ser på rollen som dårlig vær kan ha i ulykker, og tar en omvisning på US Aviation Weather Center, for å se hvordan informasjon om vær blir formidlet til pilotene i lufta. Episoder som er figurert: Southern Storm, Invisible Killer, Racing the Storm og Falling From the Sky.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.ntsb.gov/publictn/2000/AAR0001.pdf
  2. ^ http://amelia.db.erau.edu/reports/ntsb/aar/AAR78-03.pdf