Lappugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lappugle
Lappugle
Vitenskapelig(e)
navn
:
Strix nebulosa
Forster, 1772
Norsk(e) navn: lappugle
Hører til: egentlige ugler,
ugler,
fugler
Habitat: skog, taiga
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for lappugle
Utbredelsesområde

Lappugle (Strix nebulosa) er ei stor ugle (litt mindre enn hubro) som er utbredt i nordlige barskoger, fra Finnmark i Norge via Sibir i Russland til Nord-Amerika. I senere tid har den også blitt observert så langt sør som i Østfold i Sør-Norge

Lappugla er den største av de typiske barskoguglene. Den veier litt mindre enn hubro, men er omtrent like stor i omfang. Fjærdrakten er i hovedsak grå i ulike nyanser. Øynene er gule og omkranset av smale ringer.

Populasjonsstørrelsen til lappugla påvirkes av såkalte smågnagersvingninger. I Norge, hvor arten regnes som svært sjelden, har det forekommet spredt hekking mot sør til Hedmark (Elverum). Lappugla overtar som regel et kvistreir etter andre skoglevende rovfugler, eksempelvis hønsehauk og musvåk eller fjellvåk. Det er kjent at arten kan angripe nærgående mennesker når den har unger i reiret.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Lappugla deles inn i to underarter:[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. (2011) The Clements checklist of birds of the world, ver. 6.6. Besøkt 2012-01-09

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Strix nebulosa – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Strix nebulosa – detaljert artsinformasjon
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.