Vanessa Redgrave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave
Redgrave, 2011
Født Vanessa Redgrave
30. januar 1937
England Greenwich, London
Ektefelle Tony Richardson
Franco Nero
Yrke Teater- og filmskuespiller
Aktive år 1956
IMDb IMDb

Vanessa Redgrave (født 30. januar 1937 i London, England) er en engelsk skuespiller.

For sin rolle som «Julia» i filmen Julia vant hun en Oscar for beste kvinnelige birolle i 1977. Hun ble utnevnt til kommandør av Order of the British Empire i 1967.

Redgrave ble kjent i 1961 da hun spilte Rosalind i Som dere vil ha det med Royal Shakespeare Company og har siden gjort mer enn 35 opptredener i Londons West End og på Broadway, foruten å vinne både Tony- som Olivier-priser. Hun har spilt i mer enn 80 filmer, blant annet Blowup (1966), Isadora (1968), Mary, Queen of Scots (1971), The Devils (1971), Julia (1977), The Bostonians (1984), Howards End (1992), Mission: Impossible (1996) and Atonement (2007). Redgrave ble utropt av Arthur Miller og Tennessee Williams som «den største levende skuespillerinne i vår tid», og hun har forblitt den eneste britiske skuespiller som noen gang har vunnet priser fra Oscar, Emmy, Cannes, Golden Globe og Screen Actors Guild. Hun er også mottaker av britiske BAFTAs æresbevisning for 2010 for «i anerkjennelse for en framragende og enestående bidrag til filmen.»[1]

Som et medlem av Redgrave-familien av skuespillere, er hun datter av Michael Redgrave og skuespilleren Rachel Kempson, søster av avdøde Lynn Redgrave og avdøde Corin Redgrave, mor til skuespillerne Joely Richardson og den avdøde Natasha Richardson, og tante til skuespilleren Jemma Redgrave.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vanessa Redgrave – bilder, video eller lyd


Forrige mottaker:
 Beatrice Straight 
Oscar for beste kvinnelige birolle
Neste mottaker:
 Maggie Smith 
skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.