Tilda Swinton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tilda Swinton 2005.
byo:Eugene Wei

Katherine Mathilda "Tilda" Swinton (født 5. november 1960) er en skotsk skuespillerinne av skotsk og australsk opprinnelse, kjent for både kunstfilmer og kommersielle filmer.

Bakgrunn og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i London som datter av Sir John Swinton (en skotsk generalmajor i Scots Guards) og hans australskfødte kone Judith. Tilda Swinton gikk på samme skole som den senere prinsesse Diana, West Heath Girls' School, og senere på Fettes College i en periode. Hun studerte statsvitenskap og engelsk litteratur.[1] i New Hall ved Cambridge-universitetet frem til 1983.

Hun har fått et internasjonalt omdømme som risikovillig, og har alltid unngått konvensjonelle kvinnelige hovedroller. Hun arbeidet ved Traverse Theatre i Edinburgh og Royal Shakespeare Company før hennes filmkarrière begynte på midten av 1980-tallet.

Hun bor i nærheten av Inverness, Skottland med sin mann, den skotske kunstneren John Byrne, og deres to barn Xavier Byrne og Honor Byrne. Hun har også familie i Whitley Bay.

Filmkarrière[rediger | rediger kilde]

Hennes tidlige arbeider inkluderte en rekke filmer regissert av Derek Jarman, og også titelrollen i Sally Potters filmversjon av Orlando i 1992, som hun fikk en massiv oppmerksomhet for og der hun spiller en adelsmann på 1500-talletsom viser seg å være udødelig og som i åras løp forvandles til en kvinne.[2] I 1995 deltok Swinton i en levende utstilling i en uke, hvor hun sov eller lot som hun gjorde det i en glasskasse. Året etter ble utstillingen, kalt The Maybe, gjentatt i et kunstgalleri i Roma. Hun opptrådte i en musikkvideo for bandet Orbitals The Box.

I senere år har hun hatt roller i mer mainstream-filmprosjekter, inkludert hovedrollen i den kritikerroste amerikanske filmen The Deep End. Hun opptrådte også i mindre fremtredende roller i filmer som Vanilla Sky med Tom Cruise, Constantine med Keanu Reeves og The Beach med Leonardo DiCaprio. Nylig har hun også hatt roller i britiske filmer, som Young Adam (2004) og The Statement (2003). I 2004 var hun medlem av juryen ved filmfestivalen i Cannes.

I 2005 hadde hun rollen som Jadis (den hvite heksen) i filmversjonen av Narnia-boken Løven, heksa og klesskapet. Swinton har de seneste årene kjent for et større publikum via filmer som Michael Clayton, Løven, heksa og klesskapet, Adaption og i 2008 Burn After Reading.

Swinton vant i 2007 en Oscar for beste kvinnelige birolle som Karen Crowder i filmen Michael Clayton.


Forrige mottaker:
 Jennifer Hudson 
Oscar for beste kvinnelige birolle
Neste mottaker:
 Penélope Cruz 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet 1. september 2008 CV Tilda Svinton. Side 61
  2. ^ Dagbladet 1. september 2008 CV Tilda Winton. Side 61

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]