Helen Mirren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Helen Mirren
Helen Mirren
Mirren på Moet British Independent Film Awards i desember 2014.
Født Helen Lydia Mironoff
26. juli 1945 (69 år)
Hammersmith, London, England
Ektefelle Taylor Hackford (1997–d.d.) «Mal:Start-date»"Ekteskap: Taylor Hackford to Helen Mirren" Location:Mal:Placename/adr (linkback://no.wikipedia.org/wiki/Helen_Mirren)
Yrke Skuespiller
Aktive år 1965–
Nettsted www.helenmirrenofficial.com
IMDb IMDb

Helen Mirren (født som Helen Lydia Mironoff 26. juli 1945 i Hammersmith i London) er en engelsk skuespiller. Hun er den eneste som har spilt rollene som både Elisabeth I (TV-serie) og Elisabeth II (film The Queen). Hennes mest profilerte rolle er som politietterforsker Jane Tennison i serien Den mistenkte (Prime Suspect), som i Norge ble vist på NRK. I desember 2011 leder hun Fredspriskonserten sammen med Rosario Dawson.[1]

For sin rolle som Mrs. Wilson i filmen Gosford Park ble hun i 2001 Oscar-nominert i kategorien beste kvinnelige birolle. Mirren mottok en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle under den 79. Oscar-utdelingen for sin rolle i The Queen.

I år 2003 ble Mirren utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire og har således blitt opphøyet i ridderstanden og har rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

År Tittel Original tittel Rolle
2006 The Queen The Queen Elisabeth II
2003 Kalenderpikene Calendar Girls Chris Harper
2001 Gosford Park Gosford Park Mrs. Wilson
1979 Caligula Gore Vidal's Caligula Caesonia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skuespiller leder Nobelkonserten. nrk.no. 24.11.11.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.