Shirley Booth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Shirley Booth (født Thelma Marjorie Ford 30. august 1898 i New York City i New York, død 16. oktober 1992 i North Chatham i Massachusetts) var en amerikansk skuespiller. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, som ligger ved 6840 Hollywood Boulevard.

Booth begynte sin skuespiller-karriere på teater som tenåring. Hun var en fremtredende skuespiller på teater i Pittsburgh før hun begynte med film. Hennes debut på Broadway var med stykket Hells Bells i januar 1925, der hun spilte mot Humphrey Bogart. Booth ble kjent med den kvinnelige hovedrollen i komedien Three Men on a Horse som gikk på teater fra 1935 til 1937. I løpet av 1930-og 1940-tallet oppnådde Booth stor popularitet med sine mange opptredener i drama, komedier og musikaler.

Booth spilte mot Katharine Hepburn i teaterstykket The Philadelphia Story (1939). Booth var produktiv på Broadway i over tre tiår. Booth hadde også en rolle i den populære radio-serien Duffy`s Tavern som ble sendt på radio i 1941 og 1942. Booth mottok sin første Tony Award, i kategorien Best Supporting Actress, for sin opptreden som Grace Woods i Goodbye, My Fancy (1948). Hennes andre Tony Award fikk hun for beste skuespillerinne i et skuespill, med rollen som den torturerte hustru, Lola Delaney, i Come Back, Little Sheba (1950). Hennes mann, Sidney Blackmer, mottok en Tony Award for beste skuespiller i et teaterstykke for sin rolle som hennes ektemann i samme film.

I 1957 ble Booth tildelt Sarah Siddons Award for sitt arbeid med teater i Chicago. Hun returnerte til Broadway i 1959. I 1961 fikk Booth hovedrollen i TV-serien Hazel, basert på Ted Key`s populære tegneserie fra Saturday Evening Post. Hennes siste Broadway-opptredener var i 1970. Booth giftet seg for første gang i 1929 med Ed Gardner, som senere ble kjent som grunnlegger og stjerne i serien Duffy 's Tavern på radio. I 1942 endte ekteskapet med skilsmisse. Booth`s neste ekteskap, til William Baker, i 1943, varte frem til hans død i 1951. Booth giftet seg aldri igjen, og hadde heller ingen barn fra noen av ekteskapene. Booth var helt blind i hennes siste leveår, og hun døde etter en kort tids sykdom i hennes eget hjem i Nord-Chatham, Massachusetts.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Vivien Leigh 
Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Neste mottaker:
 Audrey Hepburn