Swedenhielms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Swedenhielms
orig. Swedenhielms
Generell informasjon
SjangerDramakomedie
Utgivelsesår1935
Prod.landSverige
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiGustaf Molander
ProdusentStellan Claësson (produksjonsleder)
ManusforfatterStina Bergman, Gustaf Molander
Ragnhild Prim (manusbearbeidelse)
Basert påHjalmar Bergmans skuespill Swedenhielms
SjeffotografÅke Dahlquist
Foran kamera
MedvirkendeGösta Ekman
Björn Berglund
Håkan Westergren
Tutta Rolf
Ingrid Bergman
Karin Swanström
Prod.selskapAB Svensk Filmindustri
Premiere25. mars 1935
(Sverige)
Eksterne lenker

Swedenhielms er en svensk dramakomedie fra 1935 i regi av Gustaf Molander. Det litterære forelegget var Hjalmar Bergmans skuespill Swedenhielms, som ble uroppført på Dramaten i Stockholm 25. februar 1925. Manusarbeidet til filmen begynte med en versjon av Gösta Stevens og Ragnar Hyltén-Cavallius, men den ble underkjent. Et nytt manus ble skrevet av Stina Bergman og Gustaf Molander. Dette ble i sin tur bearbeidet av Ragnhild Prim.

Rollen som Julia Swedenhielm spilles av norskfødte Tutta Rolf.

Swedenhielms ble også filmatisert i Tyskland under tittelen Ein glücklicher Mensch (1943) og i Danmark under tittelen Familien Swedenhielm (1947).

Handling[rediger | rediger kilde]

Familien Swedenhielm er en gammal stolt adelsfamilie. Overhodet er den gamle fysikkprofessoren Rolf Swedenhielm. Hans tre barn bor også hos ham: Bo, Julia og Rolf jr. samt den trofaste husholdersken Boman.

Familien står på grensen til konkurs og det eneste håpet er at professoren får Nobelprisen.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

I Svenska Dagbladet gav signaturen EWO filmen mye ros: «Svensk filmindustri og Gustaf Molander feiret på mandag en virkelig triumf. Med filmen Swedenhielms holder svensk filmproduksjon for første gang på mange år ikke bare internasjonal standard, men til og med høy internasjonal standard.»

Også i Stockholmstidningen fikk filmen bra kritikk og dens filmkritiker Robin Hood skrev om Gösta Ekman i hovedrollen: «Jovisst blir han litt teatralsk iblant, men hva betyr det i en helhetsprestasjon som denne. Hans Swedenhielm er en fest for øye og øre, det blir fest bare han dukker opp på det hvite lerretet.»

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]