Dollar (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dollar
orig. Dollar
Håkan Westergren
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1938
Prod.landSverige
Lengde78 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiGustaf Molander
ProdusentStellan Claësson (produksjonsleder)
ManusforfatterStina Bergman
Gustaf Molander (ukreditert)
Basert påHjalmar Bergmans skuespill Dollar
MusikkEric Bengtson
SjeffotografÅke Dahlqvist
KlippOscar Rosander
Foran kamera
MedvirkendeIngrid Bergman
Georg Rydeberg
Tutta Rolf
Prod.selskapAB Svensk Filmindustri
Premiere5. september 1938
(Sverige)
Eksterne lenker

Dollar er en svensk filmkomedie fra 1938, i regi av Gustaf Molander. Det er en filmatisering av Hjalmar Bergmans skuespill med samme navn. Filmmanuset ble skrevet av hans hustru Stina Bergman og en ukredidert Molander. Rollen som Sussi Brenner spilles av norskfødte Tutta Rolf.

Innendørsscenene ble filmet i Filmstaden i Råsunda. Utendørsscenene ble tatt i Åre.

Filmen hadde svensk premiere på kinoen China i Stockholm 5. september 1938.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen kretser rundt tre problematiske overklasse-ekteskap. Alla er barndomsvenner, og visse av dem flørter med hverandre. Direktør Kurt Baltzar er gift med skuespilleren Julia. Hun er bitter over at han stadig arbeider og ikke har tid til henne. Det ødelegger samlivet. Louis Brenner, som er gift med den skjøre Sussi, har spillegjeld. Godseier Ludvig von Batthwyhl, med sin stadig gjenkommende replikk «kors i jissenamn!», er gift med Katja som oppvartes flittig av Kurt. Det viser seg at Mary Jonston, en rik amerikansk slektning til Kurt, skal besøke Sverige og eventuelt plassere penger i svenske foretak. Familiene planlegger å reise til Åre, kanskje kommer også Miss Jonston dit. Når Julia får høre om Louis' spillegjeld begynner hun å selge sine aksjer i ektefellens foretak, Sveaverken, men verdien på aksjene synker på børsen.

De tre parene drar til et fjellhotell i Åre. Under en skitur faller Sussi utfor et stup, men blir temmelig raskt funnet av noen samer med hunder. De bærer henne til veien og stanser en bil, som viser seg å tilhøre Mary Jonston. Sussi blir lagt i baksetet. Når Miss Jonston ankommer hotellet fosser informasjon om alle ut av hennes munn. Hun har betalt for opplysninger. Sussi legges inn for hysterisk lammelse på sanatoriet av doktor Jonson. Miss Jonston brer seg om med halvsmarte psykologiske teorier, men Jonson er ganske uhøflig mot henne. Det later bare til å gjøre ham mer interessant for amerikanerinnen. De inngår et veddemål: Hvis Miss Jonston lykkes med å få Sussi til å gå innen tolv timer, skal legen gifte seg med henne. Taper hun, skal hun betale for ti pleieplasser.

I rollene (kun krediterte)[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]