Den hebraiske Bibelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler begrepet «Den hebraiske Bibelen». For jødiske skrifter, se Tanakh. For andre kristne kanoner, se Det gamle testamentet.
Manuskript fra den hebraiske Bibelen med Targum, fra det 11. århundret

Den hebraiske Bibelen er en fellesbetegnelse på de av bøkene i Bibelen som opprinnelig ble skrevet på hebraisk, og på ukontroversielle kanoner. Uttrykket samsvarer i stor grad den jødiske Tanakh og det protestantiske gamle testamentet, men inkluderer ikke De deuterokanoniske bøker i Det gamle testamentet brukt av Den romersk-katolske kirke. Uttrykket inkluderer ikke navn eller nummerert rekkefølge på bøkene, i motsetning til både Tanakh og Det gamle testamentet.

Den hebraiske Bibelen som begrep er et forsøk på å spesifisere med tanke på innhold samtidig som det forsøker å unngå hentydninger til særskilte tolkningtradisjoner eller teologiske retninger. Det er benyttet i utstrakt grad i akademiske utgivelser og flerreligiøse diskusjoner i en relativ nøytral kontekst for å inkludere dialog blant alle religiøse tradisjoner, men lite brukt i den indre lære av de som bruker teksten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

religionsDenne religions- og litteraturrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.