Agnar Mykle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Agnar Mykle
Agnar Mykle
Agnar Mykle, 1956
Født 8. august 1915
Trondheim
Død 14. januar 1994 (78 år)
Asker
Nasjonalitet Norge
Debut Taustigen (1948)

Agnar Mykle (født Agnar Myklebust 8. august 1915 i Trondheim, død 14. januar 1994 i Asker) var en norsk forfatter. Hans mest berømte bøker, romanene Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin om en ung manns erfaringer med livet, er blitt stående som høydepunkter i norsk litteraturhistorie. Den sistnevnte romanen førte til at Mykle i 1956-57 ble involvert i en omfattende rettssak hvor han sammen med Gyldendal forlag ble saksøkt på grunn av bokens påståtte pornografiske innhold. Han ble frifunnet, men rettssaken synes å ha påført ham store påkjenninger, og siden publiserte han få bøker. Mykle var også en pioner innen norsk dukketeater. Sammen med sin kone Jane Mykle etablerte han Norsk Dukketeater i 1949, og de to skrev viktige lærebøker innen dette emnet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Agnar Mykle vokste opp i Trøndelag, og tok utdanning i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen hvor han utmerket seg som en meget dyktig student. Senere bodde han det meste av livet i Asker. Mykle slo for alvor gjennom med sin andre roman Lasso rundt fru Luna i 1954. Romanen handler om livet til en ung mann som flytter fra sine foreldre i Trøndelag og tar seg jobb nord i landet. Her gjør han sterke erfaringer med både kvinner og den nord-norske kultur. Boken ble kritikerrost og oppnådde gode salgstall, men samtidig lot en del seg provosere av det erotiske aspektet ved historien. En ny sedelighetsdebatt var i gang. Det hele toppet seg imidlertid med oppfølgerromanen Sangen om den røde rubin som kom ut to år senere. Boka ble politianmeldt på grunn av dristige seksualskildringer. En omfattende rettsprosess førte først til at boka ble konfiskert og forbudt i 1957. En anke førte saken til Høyesterett, der forlag og forfatter ble frikjent. Rettssaken er i ettertid blitt stående som et bilde av 1950-tallets puritanske rettsvesen og samfunn, og utgjør dermed et viktig kapittel i Norges historie.

I sine fire romaner er det den unge mannens sinn Mykle utforsker. Hovedpersonen er i en situasjon der han orienterer seg bort fra de småborgerlige verdiene som preget oppveksten, samtidig som han ennå ikke har etablert et sikkert fotfeste i livet. Særlig står forholdet til kvinnene i fokus. Hovedpersonen i Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin, Ask Burlefot, er dypt splittet i sitt syn på kvinner.

Mykles skrivestil var meget digressiv og detaljskildrende. Mykle hadde sin kanskje største inspirasjonskilde og litterært slektskap i den amerikanske forfatteren Thomas Wolfe. Annen litteratur som Mykle satte høyt var blant annet den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij og fransk 1800-tallslitteratur. Han var også begeistret for den britiske forfatteren John Collier.

Sønnen Arne Bust Mykle (født 1937) har også arbeidet med dukketeater, blant annet barne-tv-serien om Pompel og Pilt fra 1969.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Romaner
Noveller
Skuespill
Sakprosa
  • Dukketeater! (lærebok, sammen med Jane Mykle), 1954
Etterlatte skrifter

Alle tre er redigert av Gordon Hølmebakk).

  • Kjære lille Moff : reisebrev fra Amerika. 2001 (redigert av Arne Bust Mykle)

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Engvald Bakkan 
Vinner av Gyldendals legat
delt med Terje Stigen

Neste mottaker:
 Bjørn Rongen
og Alfred Hauge