Eystein Eggen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Eystein Eggen (født 5. januar 1944 i Oslo, død 19. november 2010) var en norsk forfatter og filolog.

Eggen hadde flere andre norske forfattere i nær familie. Forfatteren og lokalhistorikeren Eystein Eggen (1886-1973) var farfaren, og lyrikeren Arnljot Eggen var farbroren. Gjennom morsslekten var han i slekt med blant annet Jonas Lie d.y. og andre landssvikdømte, noe han har gjort rede for i boken Gutten fra Gimle (1993).

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Eggen publiserte i 1969 artikkelen «Knut Hamsuns vei til fascismen» i Edda, Norsk tidsskrift for litteraturvitenskap, og senere to artikler om Olav Aukrust. Nest etter ætten var erfaringene fra Norges landbrukshøgskole og Norges Bygdeungdomslag hovedgrunnlaget for at han i 1993 kunne gi ut Gutten fra Gimle, en skildring av egen oppvekst som NS-barn. Agnar Mykle – en dikterskjebne fra 1994 bygde på personlig kjennskap til Mykle, som var Eggens svigerfar. Som romanforfatter debuterte Eggen med Generalen 1996. Boken tar utgangspunkt i Carl Gustav Fleischers skjebne under annen verdenskrig. Deretter kom middelalderromanene Hov i 1997 og To konger i 1999.

Eggen ble utnevnt til statsstipendiat i 2003. To år tidligere var det fra Stortingets talerstol blitt hevdet av Arbeiderpartiet[hvem?] at Eggen var «et symbol på en hel generasjon». Han hadde frontet frem beklagelsen av den uforskyldte «skygge» over NS-barnas liv, som enstemmig var blitt avgitt i anledning av krigsjubileet i 1995. Fremskrittspartiets Karin S. Woldseth reiste samtidig spørsmålet om hvorvidt Eggen var «diskriminert av norsk kulturliv grunnet hans foreldres NS-bakgrunn, hvis det skulle være tilfelle er det meget bekymringsfullt og alvorlig».[1] Regjeringen Bondevik II begrunnet utnevnelsen med at «Eystein Eggen har gjennom verksemda si gjort mykje for å kasta lys over den vanskelege stillinga for NS-barna i det norske samfunnet.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skriftlig spørsmål fra Karin S. Woldseth (FrP) til kulturministeren (30.11.2001). Besvart: 10.12.2001 av kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Stortinget. Besøkt 13. mai 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]