yr.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
yr.no
yr.no
URLwww.yr.no
Type nettstedværvarsler, meteorologi
Tilgjengelige språkBokmål, nynorsk, kvensk, nordsamisk og engelsk
EierMeteorologisk institutt og NRK
Utgitt avThor Gjermund Eriksen (ansvarlig redaktør)
Anton Eliassen (Meteorologisk ansvarlig)
Lansert19. september 2007

yr.no er et norsk nettsted for værvarsler og annen meteorologisk informasjon. Det drives som et samarbeid mellom Norsk rikskringkasting (NRK) og Meteorologisk institutt.

På nettstedet kan en finne automatgenererte værvarsler (som grafer og kart) for 900 000 steder i Norge og 9 millioner steder i verden. For Norge kommer i tillegg bearbeidde tekstvarsler fra Meteorologisk institutt, radar- og satellittbilder, klimatologiske data og en rekke spesialvarsler. Videre er det nyhetssaker og populærvitenskapelige artikler relatert til vær og klima. Værvarslene er basert på data fra Meteorologisk institutt og de internasjonale samarbeidspartnerne til instituttet (ECMWF, EUMETSAT etc.).

Mye av informasjonen på yr.no er tilgjengelig i XML-format, slik at deler av den (f.eks. varsel for et enkelt sted) kan inkluderes i andre nettsteder og nettjenester.

yr.no ble offisielt åpnet 19. september 2007 etter å ha vært i åpen beta-drift fra juni samme år. Nettstedet fikk raskt stor popularitet, og det passerte sommeren 2008 1,3 millioner ukentlige brukere og sommeren 2009 2,4 millioner brukere. Sommeren 2010 ble 3 millioner ukentlige brukere passert, samt at de travleste dagene passerte 1 million brukere. I 2012 ble 4 millioner ukentlige besøkere passert. Ettersom yr.no teknisk ligger under NRKs nettsider, har den store besøksmengden bidratt til å gjøre nrk.no til et av Norges 2–5 mest besøkte nettsteder.

Samtidig med lanseringa av yr.no innførte Meteorologisk institutt en ny prispolitikk som innebærer at det meste av instituttets grunnlagsdata er gratis.

Nettstedet fikk allerede i 2007 Rosing-prisen i to kategorier, beste nettsted og beste språk. I 2012 mottok nettsiden merket for god design og var finalist til innovasjonsprisen for universell utforming.

yr.no var tidligere nettadressen til trålerrederiet Ytre Rolløya AS.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]