Hopp til innhold

Klimatologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klimatologi er læren om klimatiske forhold, definert som de værforholdene midlet over enn viss periode og er en gren av fagene meteorologi og naturgeografi.

Metodene for klimabeskrivelse vil variere med studert romlig skala og tidsskala. Typiske elementer som inngår i beskrivelsen vil være observasjonsserier av temperatur, nedbør, vind, stråling og lufttrykk sammen med geografiske faktorer som lengde- og breddegrad, høyde over havet, overflatebeskrivelse, jordbunnsforhold og vegetasjon.

Klassifikasjon

[rediger | rediger kilde]

I klimatologien er områder med likeverdige klimatologiske betingelser klassifisert i klimasoner. Det mest utbredte systemet for klimaklassifikasjon ble utviklet av Wladimir Köppen. Han laget en inndeling basert på årsmiddeltemperatur og nedbørfordeling oppstilt i et hydrotermisk klimadiagram. Hver sone ble betegnet med en bokstavkode. For å sette grensene mellom klimasonene betraktet Köppen den naturlige utbredelsen av typiske vegetasjonsformer.

Paleoklimatologi benytter indirekte målinger av tidligere tiders værpåvirkede materiale til rekonstruksjon av klima. Eksempler på prøvemateriale er iskjerner, årringer i trær (dendroklimatologi), og sedimentkjerner fra bunnen av innsjøer eller hav.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]