Hopp til innhold

NRK Finnmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NRK Finnmark
TypeDistriktskontor
Grunnlagt1. januar 2024
Efterfølger(e)NRK Troms og Finnmark
Eier(e)NRK
LandNorge
Medierradio, fjernsyn, nye medier
Nettstedhttps://www.nrk.no/finnmark/

NRK Finnmark er NRKs distriktskontor for Finnmark fylke. Distriktskontoret ble gjenopprettet 1. januar 2024, ved oppløsningen av NRK Troms og Finnmark. Kontoret har hovedkontor i Alta, samt en redaksjon i Vadsø, og lokalkontorer i Hammerfest og Kirkenes.

Finnmark Kringkaster ble opprettet 17. mai 1934 som første NRK-kontor utenfor Marienlyst. NRK i Finnmark ble ikke okkupert før juni 1940. De tyske styrkene overtok stasjonen etter en langvarig diskusjon om de norske kringkastingsstasjonene. Riksprogrammet i Norge den 17. mai 1940 ble i sin helhet overført direkte til landet til tross for at Norge var okkupert av tyske okkupanter. Sendingen var et samarbeid mellom Troms og Finnmark. Årsaken til ordrenekten var at det ikke fantes okkupasjonsstyrker i Nord-Norge som kunne iverksette den tyske ordren om kringkastingsovertakelse. Formelt sett ble Finnmark Kringkaster overtatt av NRK i 1958.

3. juli 2003 ble NRK Troms og NRK Finnmark slått sammen til NRK Troms og Finnmark. I desember 2012 ble det vedtatt at de igjen skulle splittes. Hovedkontoret for Finnmark skulle samtidig flytte til Alta, der det ble opprettet i april 2015. Den 2. mars 2015 fikk NRK Troms og NRK Finnmark separate nettsider. De skulle fortsatt fungere som to enheter med egne radiosendinger, men forbli samlet i distriktssendingen for TV, Nordnytt. I september 2019 ble det på ny vedtatt å sammenslå de to regionkontorene, i tråd med den offentlige regionreformen. NRK Troms og Finnmark ble igjen splittet opp den 1. januar 2024.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ NRK (30. mai 2023). «NRK oppløser NRK Troms og Finnmark». NRK. Besøkt 4. januar 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata