NRK Urørt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

NRK P3 Urørt er et nettsted og et radioprogram fra NRK P3. Urørt lar usignerte norske musikkartister eksponere musikken sin gratis via Internett. Er utvalg av artistene blir også spilt på radio.

Nettsidene ble lansert i november 2000 og hadde ved utgangen av 2011 over 30 000 artister og 80 000 sanger.[1] Redaksjonen plukker ut en artist som Ukas Urørt hver uke, og denne artisten får ekstra eksponering på radio og nett.

Radioprogrammet Urørt ledes av Mari Garås Monsson, og har sendetid mandag og onsdag kl. 22-24 på NRK P3. Der presenteres et utvalg av musikken som er lastet opp på nettsiden. I tillegg har Urørt en egen kanal på nettradio. I en periode hadde prosjektet også et ukentlig TV-magasin for musikkvideoer på NRK2. Tidligere ga Urørt også ut en CD med navnet Rørt og Urørt hvor blant andre finalistene fra dét årets Urørtfinale var med.

Urørt inngikk 2005 et samarbeid med Zoom, en konkurranse for ukjente og usignerte band og en påfølgende turné. Zoom endret samtidig navn til Zoom Urørt. Prosjektet samarbeider også med Norwegian Wood og er med å plukke ut band som skal spille på Urørt Underwood-scenen under festivalen. Dette samarbeidet opphørte etter 2009.

Urørt på mobile plattformer[rediger | rediger kilde]

I 2011 ble Urørts musikkbase også gjort tilgjengelig gratis for mobile enheter. Nå finnes musikkbasen tilgjengelig for iPhone/iOS, Android og Nokia-telefoner. Urørt-appen mottok i 2011 en rekke priser, blant annet Gulltaggen, Gulltasten og Sterk Reklame.

Årets Urørt[rediger | rediger kilde]

Ida Maria vant Urørtfinalen i 2007.

Hvert år plukkes et utvalg av artistene (de siste årene 5 artister) fra nettstedet ut til Urørtfinalen, hvor Årets Urørt blir kåret. Utvelgelsen gjøres av Urørtredaksjonen og musikkjournalister i P3. Vinneren kåres av publikum og en fagjury under et finaleshow og vinneren mottar en pengepremie. I tillegg blir vinnerlåta listet på P3s spillelister, og artisten får spillejobber på flere av de største festivalene i Norge. Fra 2018 ble Urørtfinalen flyttet til høsten og vinneren får opptre under P3 Gull-utdelingen. Det ble derfor arrangert to Urørtfinaler og kåret to vinnere dette året, en om som vanlig under våren og en om høsten.[2]

Matias Tellez vant Urørtfinalen i 2008.
Honningbarna vant Urørtfinalen i 2011.

I tidligere utgaver av Urørtfinalen, besto finalistene av de 12 vinnerne av månedens Urørt, men nå plukkes finalistene av de omtrent 50 artistene som kåres til Ukas Urørt gjennom året. Finalen er blir normalt direktesendt på NRK3. De første årene ble finalen arrangert i forbindelse med by:Larm. Fra 2008 til 2015 ble den arrangert på Studentersamfundet i Trondhjem, og siden på Sentrum Scene (2016), Kulturkirken Jakob (2017) og Mathallen Oslo (vår 2018). Høstfinalen 2018 ble arrangert som en del av radioprogrammet Christine på P3.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Øvrige finalister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]