VilVite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vitensenteret i Bergen»)
VilVite
Kart
VilVite
60°22′54″N 5°19′46″Ø
Nettstedhttps://vilvite.no, https://vilvite.no/en

VilVite - Bergen Vitensenter

VilVite (Bergen Vitensenter AS) er et vitensenterMøhlenpris i en av Mjellem & Karlsen Verfts tidligere verkstedhaller. Vitensenteret hadde tidligere tilhold på Høgskolen i Bergen, men flyttet i 2007 over i nye lokaler. Senteret åpnet her den 31. mai 2007.

VilVite er et resultat av blant annet at Norsk Hydro gjennom en sponsoravtale i forbindelse med sitt 100-årsjubileum i 2005 stilte 100 millioner kroner til rådighet for å etablere «et moderne vitensenter av internasjonal klasse». Engasjementet er overtatt av Statoil etter fusjonene mellom de to selskapene. Senteret har en interaktiv utstilling med hovedfokus på hav, vær og energi, men har også utstillingsobjekter relatert til andre temaer. Under hovedtemaene fokuseres det spesielt på olje, gass og klimaforskning. Disse tre temaene knytter senteret til Bergen og vestlandets egenart.

I tillegg til disse er temaene kropp, kreativitet og bølger representert blant totalt 75 apparater og eksperimenter. Senteret arrangerer også «forskerkurs» for barn og unge og populærvitenskapelige foredrag i helgene. Senteret er lagt til rette for skoleklasser og skolebesøk. Senteret passerte 50 000 besøkende etter 4 måneder[1], og 110 000 etter ett år.[2]

Tilleggsinntekter for senteret er utleie av lokaler til konferanser, arrangering av fødselsdagsfeiringer og salg av leker o.l. i egen butikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bergen Vitensenter ble opprinnelig dannet som stiftelse, og hadde opprinnelig tilhold i kjellerlokaler hos Høgskolen i Bergen, hvor en utstilling åpnet første gang 27. september 2005. I anledning Norsk Hydros 100-årsjubileum i 2005, gav Hydro en gave på 100 millioner til nasjonen Norge; Pengene skulle gå til å bygge et dedikert vitensenter av internasjonalt format i Bergen. Forutsetningen var at også andre aktører bidro, og at Hydro ikke ble involvert i driften av senteret. Miljøet som da allerede var opprettet ved Bergen Vitensenter ble til dels videreført til det nye senteret, hvis nye navn ble VilVite (opprinnelig skrevet VILVITE).

Målgruppe, visjon og formidling[rediger | rediger kilde]

Sykling i «Sentrifugalskapen»

VilVites mål er å formidle naturvitenskap og teknologi. Dette gjøres både gjennom en interaktiv utstilling og gjennom skoleprogrammer, populærvitenskapelige foredrag og spesielle arrangementer. Vitensenteret samarbeider med flere aktører i Bergen og omegn, og utstillingen er et resultat av utstrakt samarbeid med forskjellige bedrifter som driver innen teknologi og naturvitenskap.

En jente prøver ut gyrohjulet, som viser de sterke gyroskopiske kreftene i et spinnende hjul.

Målet er ikke bare å formidle vitenskapelige resutlater – essensen er å gi besøkende et innblikk i hvordan det er å arbeide vitenskapelig og hvorledes teknologi og kunnskap kan brukes til å utvikle vår forståelse for verden som helhet.

Utstillingen er i hovedsak rettet mot barn og ungdom, mens foredragenes innhold vil inkludere eller ekskludere enkelte aldersgrupper hva gjelder nivå og emne. Senteret er svært mye brukt av skoler - Bergen kommune betaler for alle skoler i kommunen frem til i alle fall sommeren 2008, mens Hordaland fylke har bevilget 500 000[3] i en pott, som betaler for skoleklasser fra videregående skoler i Hordaland så langt disse pengene rekker. De to sponsorene har høstet skryt for dette og svært mange skoleklasser besøker VilVite. Om lag 40 % av senterets besøkende er elever fra skoler.

Navn[rediger | rediger kilde]

VilVite (opprinnelig skrevet VILVITE) er et navn som tar utgangspunkt i menneskets nysgjerrighet. Vil-forstavelsen er dessuten mye brukt av senteret som navn på forskjellig: for eksempel VilFeire (bursdagsarrangementer), VilFinne (vitensenterets butikk), caféen VilSpise og møterommet VilStyre.

Kurs og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

VilVite presenterer seg selv som en samling- og formidler av kunnskap. Dette er først og fremst gjennom egen utstilling, men også gjennom kurs for lærere, skoleprogrammer og populærvitenskapelige foredrag.

Skole[rediger | rediger kilde]

To elever tester «bølgen», en blanding av farget vann og olje i lufttett beholder, som skaper et inntrykk av bølgebevegelser.
Lattervekkende værmelding - værmeldingen som besøkende lager selv ved hjelp av bluescreenteknologi.
Utforsking av vinkelvanten - et luftbord laget for testing av kollisjoner og bevegelsesmengde. Bordet fungerer derimot også bra til bare lek, for dem som ennå ikke har hatt fysikk...
Filmregissør - her lages egne animasjonsfilmer, basert på stop motion-teknikken.

Vitensenteret tar i mot besøk fra skoleklasser, og har som regel et tilbud om et skoleprogram for disse klassene. Man arrangerer skoleprogrammer for en måned av gangen – men ikke for alle alderstrinn hver måned. Skoleprogrammet er et tilbud til besøkende skoler, og det er ikke nødvendig å delta. Skoleprogrammene tar opp temaer knyttet til læreplanen for det bestemte årstrinnet og blir tilrettelagt for skoleklassene av personer med kunnskaper omkring emnet. En vitevert, senterets «guider», er som oftest den som presenterer stoffet for skoleklassene.

Skoleprogrammer presenteres og gjennomføres som foredrag, eksperimenter, løyper eller debatter.

PopVit[rediger | rediger kilde]

PopVit er en serie populærvitenskapelige foredrag hvor VilVite står som arrangør. De fleste søndager i måneden arrangeres et foredrag på VilVite, fortalt og presentert av en person fra et fagmiljø enten fra Norge eller andre deler av verden.

VilVite på Hjul[rediger | rediger kilde]

VilVite har også en «mobil avdeling» kalt «VilVite på Hjul» som reiser rundt og presenterer naturfaglige eksperimenter på barne- og ungdomsskoler. Primært i Hordaland. VilVite på Hjul har blitt godt mottatt[4][5], og er et populært tilbud for skoler som har lang vei til Bergen.

Andre arrangementer[rediger | rediger kilde]

VilVite står som arrangør av forskjellige tilstellinger og arrangementer, så som messer, bedriftsmøter og lignende.

I tillegg arrangeres forskerkurs for barn, og senteret samarbeider med andre institusjoner i Bergen om forskjellige typer aktiviteter for barn og unge, tilknyttet forskning og naturfag.

Utstilling[rediger | rediger kilde]

Sentrifugalskapen er en populær del av utstillingen.

Utstillingen på VilVite er interaktiv. Det betyr at publikum selv må eksperimentere med og utforske utstillingen på egen hånd – utstillingsobjektene er laget og designet for at publikum selv skal kunne styre og betjene objektene. Dette gjelder dog ikke «Sentrifugalskapen», en loop-sykkel hvor man sykler en noe modifisert sykkel rundt i en vertikal sirkel. Den betjenes og styres av en vitevert.

En vitevert i arbeid, lett gjenkjennelig med røde t-skjorter (gensere vinterstid). Her er det ballen som viser Bernoulli-effekten som settes på plass i luftstrømmen etter eksperimentering.

Vitensenter-konseptet baserer seg på at publikum skal gå i utstillingen på egen hånd. Flere viteverter kan likevel hjelpe og veilede publikum rundt i utstillingen i den grad den enkelte selv ønsker hjelp og forklaring.

RFID, billettene til VilVite - fra venstre mot høyre: VIP-, student-, barn- og voksenbillett.

Flere av objektene startes og aktiveres ved hjelp av RFIDRadio Frequency Identification, det vil si Radiofrekvensidentifikasjon. RFID-kortet er samtidig billetten til VilVite. Billetten kan beholdes og fornyes ved neste gangs besøk, dersom man ønsker å beholde kortet.

En mini-skypumpe, dannet av vanndamp og vifter.

Utstillingen på Vitensenteret i Bergen er bygget opp rundt tre hovedtemaer; vær, hav og energi. Innenfor hvert av disse temaene presenteres diverse problemstillinger, samt fakta og eksperimenter. Tilknyttet hver utstillingsgjenstand finnes også et vitepunkt, hvor en kan finne mer informasjon om det enkelte objektet samt vitenskapen bak og ofte stilte spørsmål.

Blant over 70 utstillingsobjekter finnes en miniubåt-simulator (ROV), oljeboring-simulator og værmeldingsstudio. I tillegg er der en egen filmsal, kalt Vitenteateret, hvor der i helgene vises 3D-filmer, og holdes vitenshow, og i ukedagene holdes skoleprogrammer.

Teknologi og utstilling[rediger | rediger kilde]

Lytte etter lyder fra den andre hviskedisken - kommer den fram, selv om man bare snakker med lav stemme?

VilVite benytter i stor grad digitalt utstyr i utstillingen. Dette inkluderer for eksempel utstyr som trykkfølsomme skjermer, projektorer, sensorer og kameraer, som gir informasjon om og er brukt til utformingen av utstillingsobjektene. Derimot finnes det også mye mekanisk og «analogt» i utstillingen – ting som forklarer og viser naturens grunnleggende prinsipper, for eksempel fluvialen, som viser vannets vei gjennom sand, eller hviskediskene, som viser hvordan en parabol fungerer.

Det er lagt vekt på at datamaskiner som styrer systemene, samt nettverkstrafikk og sikringsbokser, står i rackskap med glassdører som vender ut mot publikum. Dette begrunnes med ønske om å skape en åpenhet rundt og nærhet til teknologien bak utstillingen og ikke minst det utstillingen viser. Ved reparasjon og vedlikehold av utstillingsobjekter, repareres dette ofte i senterets åpningstider, slik at publikum kan få et innblikk i hvordan gjenstandene er satt sammen og fungerer. Tyngre vedlikehold gjøres på mandager, hvor senteret normalt holder stengt for publikum.

Bruk av RFID[rediger | rediger kilde]

Alle inngangsbilletter på VilVite er rfid-kort av typen Mifare Classic. Disse kortene brukes både til inngang og til frivillig kobling av informasjon. Et eksempel på dette er Sentrifugalskapen. Her blir kortet ført over en leser når gjesten starter sin tur i apparatet og video av opplevelsen blir lagret. Gjesten kan velge å registrere seg en konto på et VitePunkt slik at videoen i ettertid kan ses på Minside på VilVite sine nettsider. Om brukeren ikke registrerer seg en slik konto blir alle bilder, video og annen informasjon om brukeren slettet innen 24 timer.

Utvidelse og vandreutstillinger[rediger | rediger kilde]

VilVite annonserte en utvidelse av eksisterende lokaler den 11. mars 2008.[6] Denne utvidelsen øker publikumsarealet med rundt 900 kvadratmeter. I de nye arealene er det blant annet bli plass til vandreutstillinger. De nye arealene ble åpnet den 7. juni 2008, samtidig med vandreutstillingen «Illusjoner», sistnevnte designet og produsert av Technopolis i Belgia. Denne vandreutstillingen stod til desember 2008.

31. januar 2009 åpnet en ny vandreutstilling «Skip og Hav» som omhandler navigasjon, sjøfolk, sikkerhet og teknologi til havs og liv i havet. Denne vandreutstillingen er produsert av vitensenteret Heureka i Finland.

Temautstillingen «Lek og spill» er den tredje vandeutstillingen VilVite åpner. Den skal etter planen stå fra fra 27. april 2010 til 1. mai 2011. Utstillingen består av 20 installasjoner, som utfordrer både fysikk og hjernens kontroll over kroppen. Også denne utstillingen kommer fra Heureka i Finland.

4. november 2011 åpnet utstillingen «Imitasjon». Dette er en utstilling som handler om etterligning i alle former. Etter planen skal utstillingen stå frem til oktober 2012. Imitasjon er VilVites første «egne» vandreutstilling. Den er utviklet i samarbeid med et belgisk og et nederlandsk vitensenter og det norske firmaet Expology. VilVite har kunnet delta i prosjektet takket være samarbeidet med Statoil.

I tillegg til nye publikumsarealer åpnet også VilLage – et verksted for teknologi og design, brukt både i skoleprogrammer og til publikumsaktiviteter.

Administrasjon og eierforhold[rediger | rediger kilde]

VilVites bygg, sett fra nord, med «Vilmer», senterets maskot, over navnet.

Selskapet Bergen Vitensenter AS ble stiftet høsten 2005 og eies av Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen og Bergen Næringsråd. Administrerende direktør er Svein Anders Dahl.

Lokalene er en tidligere verkstedshall som i dag er kraftig ombygget. Senteret leier lokaler og leier også tjenester fra andre aktører. Kaféen (VilSpise) drives for eksempel av Eurest catering, som leier sine tjenester til VilVite.

VilVite skaffer en del av sine egne inntekter fra billettsalg, butikkdrift og utleie av lokaler til bedriftsmøter og arrangementer. Normalt leies ikke utstillingen ut som lokale, men besøkende på møter og arrangementer får normalt fri adgang til utstillingen og eget billettkort.

Hovedinntektene til VilVite kommer likevel gjennom sponsoravtaler med forskjellige bedrifter. Dette kan være i form av penger, eller støtte til og design av utstillingsobjekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Besøkende 50 000 fra Landås skole, vilvite.no». Arkivert fra originalen 7. mars 2016. Besøkt 23. mars 2009. 
  2. ^ «Pressemelding fra VilVite». Arkivert fra originalen 9. mars 2016. Besøkt 27. juli 2019. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. mars 2016. Besøkt 16. oktober 2007. 
  4. ^ «Naturfagshow til seks på terningen», fra avisen Sunnhordland[død lenke]
  5. ^ «VilVite på hjul, medieomtale». Arkivert fra originalen 6. mars 2016. Besøkt 27. juli 2019. 
  6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. mars 2016. Besøkt 27. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]