Vitenfabrikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vitenfabrikken
Vitenfabrikken sommeren 2010.
Foto: Hallvard Nygård, Vitenfabrikken
PlasseringSandnes
Etablert22. mai 2008
Kart
Vitenfabrikken
58°51′04″N 5°43′52″Ø
AdresseStorgata 28, 4307 Sandnes
Nettstedhttps://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/

Vitenfabrikken er et museum og vitensenter i Sandnes og den største avdelingen på Jærmuseet. Vitenfabrikken, tidligere Sandnes museum, åpnet i 2008. Det er tre etasjer med interaktiv utstilling samt et planetarium, en Tesla-spole, et publikumsverksted og Makerspace Vitenfabrikken.

Vitenfabrikken dokumenterer som museum regional teknologi- og industrihistorie og Sandnes sin byhistorie. I 2019 åpnet det en ny utstilling om Øglend, samt en ny matematikk-utstilling på Abelloftet.

Formidling[rediger | rediger kilde]

Vitenfabrikken driver med formidling til barnehager, grunnskole og videregående, lærerutdanning på universitet og høgskole, samt etterutdanningskurs for lærere og barnehagelærere.

Formidlingsoppleggene tar utgangspunkt i tema fra læreplanen som for eksempel historie, matematikk, astronomi, energi, fysikk, kjemi, biologi og teknologi.[1]

Utstillingene[rediger | rediger kilde]

Abels skissebok[rediger | rediger kilde]

Abels skissebok ble åpnet den 22. mai 2008 sammen med nybygget. Utstillingen viser sammenhengen mellom kunst, teknologi og vitenskap i historisk perspektiv og frem til i dag. Utstillingen tar utgangspunkt i de felles rammene til kunst og næringsliv i regionen. Utstillingen tar for seg disse emnene:

  • Hjernen.
  • Materiale. Med fokus på fire materialer: Leire, tre, fiber og metall. Alle materialene er knyttet til industri i regionen.
  • Verktøy.
  • Energi.
  • Logistikk.

Alle emnene blir fremstillet på en interaktiv måte. Deler av utstillingen Abels skissebok inngår forsatt i utstillingene på Vitenfabrikken.

Navnet på utstillingen var inspirert av matematikeren Niels Henrik Abel. Vitenfabrikken har også en Foucaults pendel som veier 60 kg og er 11,17 meter lang.

Planetariet[rediger | rediger kilde]

Planetariet på Vitenfabrikken

Planetariet befinner seg i den store, karakteristiske kula i hovedbygget. Det har plass til 52 personer og var, da det åpnet, ett av fem planetarier i verden med kombinasjonen av Skymaster ZKP 4 og Spacegate fra Carl Zeiss.[2] I planetariet vises stjernehimmelen, planeter, filmer med astronomisk og naturvitenskapelig innhold. Ved Sandnes sitt 150-årsjubileum i 2010 ble det også produsert en film, Sandnes på 12 minutter, som ser på Sandnes sin historie. Ved oppgradering i 2019 ble Spacegate byttet ut med Velvet projektorer fra Carl Zeiss. [3]

100% ENERGI[rediger | rediger kilde]

100 % ENERGI er en utstilling som ble åpnet 14.juni 2013. Tesla coilen er en del av denne utstillingen. Coilen har fått sitt navn etter sin oppfinner, Nikola Tesla. Ved hjelp av 500 000 volt genererer coilen lysbuer.

Makerspace Vitenfabrikken[rediger | rediger kilde]

Makerspace Vitenfabrikken er et skaperverksted som ble åpnet den 25. mai 2016.

Krossens havremølle[rediger | rediger kilde]

Krossens havremølle er en autentisk havremølle fra 1912. Maskinene står slik de ble forlatt da mølledriften ble avsluttet i 1988. I denne utstillingen kan man følge havrens reise gjennom mølla, fra nytresket til ferdig havregryn. Her finner man også noen plansjer om møllas historie.

Observasjonsterrassen[rediger | rediger kilde]

Observasjonsterrassen er i fjerde etasje, hvor det står to teleskop. Solteleskopet er i bruk om sommeren på solfylte dager.

Priser[rediger | rediger kilde]

Vitenfabrikken er en avdeling innenfor Jærmuseet. I 2009 fekk Jærmuseet den europeiske museumsprisen «The Micheletti Award» som det mest lovende teknologimuseet i Europa, og ble også kåret til årets museum i Norge av Norges museumsforbund, samt «Norges herligste museum for barn» i reisemagasinet Reiser og Ferie.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Vitenfabrikken[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen åpnet den 22. mai 2008. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Askim Lanto Arkitekter MNAL, med arbeidstittelen Jonas og vitenfabrikken. Prosjektet var altså oppkalt etter Jonas Øgland som drev sykkelfabrikk i samme kvartal. Bygget inneholder planetariet, utstillingen Abels skissebok, Kafé Hjerneføde og museumsbutikken.

Solaveien 10[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført i 1941 som tilbygg til Jonas Øglænds sykkelfabrikk over gata. En bro forbinder bygget med den eldre delen av fabrikken og utgjør et karakteristisk element i bybildet i Sandnes. Broa er dekorert av kunstneren Ståle Kyllingstad og viser 15 felt med keramiske motiver av distriktets tradisjonelle næringsveier. Da sykkelfabrikken flyttet til industriområdet Kvål i 1972, ble anlegget i Solaveien omgjort til kjøpesenter og fikk navnet Huset Vårt. Byggene ble regionens første store handlesenter og har dermed vært sentrale i to av nøkkelindustriene i Sandnes, sykkelproduksjon og handel. I 1988 ble senteret solgt og bygningene ble omgjort til kontorlokaler. Vitenfabrikken bruker i dag alle etasjer av Solaveien 10 til utstillinger, kontor og verksted. I 2015 ble bygget Solaveien 10 renovert. Nye utstillinger om Øglend og om matematikk åpnet i 2019.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 22. januar 2015. Besøkt 22. januar 2015. 
  2. ^ SKYMASTER ZKP 4 og installasjonsliste, hentet 2. mars 2010.
  3. ^ «Vitenfabrikken». 06.01.2023. Besøkt 06.01.2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]