Vitenfabrikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°51′4,369″N 5°43′51,99″Ø

Vitenfabrikken sommeren 2010
Planetariet på Vitenfabrikken

Vitenfabrikken er et museum og vitensenter i Sandnes og den største avdelingen på Jærmuseet. Vitenfabrikken, tidligere Sandnes museum, åpnet i 2008. Det er tre etasjer med interaktiv utstilling samt et planetarium, en Tesla coil, et publikumsverksted og Makerspace Vitenfabrikken.

Vitenfabrikken dokumenterer som museum regional teknologi- og industrihistorie og Sandnes sin byhistorie. I 2019 åpner det en ny utstilling om Øglend, samt en ny matematikk-utstilling på Abelloftet.

Formidling[rediger | rediger kilde]

Vitenfabrikken driver med formidling til barnehager, grunnskole og videregående, lærerutdanning på universitet og høgskole, samt etterutdanningskurs for lærere og barnehagelærere.

Formidlingsoppleggene tar utgangspunkt i tema fra læreplanen som for eksempel historie, matematikk, astronomi, energi, fysikk, kjemi, biologi og teknologi.[1]

Fritidsaktiviteter på Vitenfabrikken[rediger | rediger kilde]

  • Asteroidene - en klubb for astronomiinteresserte barn. Et samarbeid mellom Stavanger Astronomiske Forening og Vitenfabrikken.
  • Kodeklubben på Vitenfabrikken åpnet i 2014. En kodeklubb er et fritidstilbud for barn, som er interessert i koding/programmering. Kodeklubben Vitenfabrikken var et samarbeid mellom Lær Kidsa Koding og Vitenfabrikken. Kodeklubben Vitenfabrikken ble nedlagt desember 2018 og er blitt overflyttet til Sandnes bibliotek under navnet Kodeklubben Sandnes.

Utstillingene[rediger | rediger kilde]

Alle teller[rediger | rediger kilde]

Utstillingen «Alle teller» på Abelloftet åpnet i 2004 som et forprosjekt til Vitenfabrikken. Abelloftet er i øverste etasje i Solaveien 10 og utstillingen ble midlertidig nedlagt da bygget skulle renoveres. I 2019 gjenåpner Abelloftet.

Abels skissebok[rediger | rediger kilde]

Abels skissebok ble åpnet den 22. mai 2008 sammen med nybygget. Utstillingen viser sammenhengen mellom kunst, teknologi og vitenskap i historisk perspektiv og frem til i dag. Utstillingen tar utgangspunkt i de felles rammene til kunst og næringsliv i regionen. Utstillingen tar for seg disse emnene:

  • Hjernen.
  • Materiale. Med fokus på fire materialer: Leire, tre, fiber og metall. Alle materialene er knyttet til industri i regionen.
  • Verktøy.
  • Energi.
  • Logistikk.

Alle emnene blir fremstillet på en interaktiv måte. Deler av utstillingen Abels skissebok inngår forsatt i utstillingene på Vitenfabrikken.

Navnet på utstillingen var inspirert av matematikeren Niels Henrik Abel. Vitenfabrikken har også en Foucaults pendel som veier 60 kg og er 11,17 meter lang.

Planetariet[rediger | rediger kilde]

Planetariet befinner seg i den store, karakteristiske kula i hovedbygget. Det har plass til 57 personer og var, da det åpnet, ett av fem planetarier i verden med kombinasjonen av Skymaster ZKP 4 og Spacegate fra Carl Zeiss.[2] I planetariet vises stjernehimmelen, planeter, filmer med astronomisk og naturvitenskapelig innhold. Ved Sandnes sitt 150-årsjubileum i 2010 ble det også produsert en film, Sandnes på 12 minutter, som ser på Sandnes sin historie.

100% ENERGI[rediger | rediger kilde]

100 % ENERGI er en ny utstilling som ble åpnet 14.juni 2013. Tesla coilen er en del av denne utstillingen. Coilen har fått sitt navn etter sin oppfinner, Nikola Tesla. Ved hjelp av 500 000 volt genererer coilen lysbuer.

Makerspace Vitenfabrikken[rediger | rediger kilde]

Makerspace Vitenfabrikken er et skaperverksted som ble åpnet den 25. mai 2016.

Vannets kretsløp[rediger | rediger kilde]

Utstillingen «Vannets kretsløp» er et samarbeid mellom Vitenfabrikken og IVAR, selskapet som sørger for vannforsyning og vannrensing i regionen.

Byhistorisk utstilling[rediger | rediger kilde]

Det gamle Sandnesmuseet tar for seg nærings- og byutviklingshitorien til Sandnes fra 1850-tallet og frem til i dag. Utstillingen dekker leirvareindustrien, teglverk, trevareindustri, mekaniske verksteder og produksjon. Det er også utstilt et miljø fra Vagle Skofabrikk. Utstillingen er lokalisert i Solaveien 10, samme bygg som utstillingen Alle teller. Begge utstillinger ble nedlagt da Solaveien 10 skulle renoveres, men nye utstillinger kommer i 2019.

Krossens havremølle[rediger | rediger kilde]

Krossens havremølle er en autentisk havremølle fra 1912. Maskinene står slik de ble forlatt da mølledriften ble avsluttet i 1988. I denne utstillingen kan man følge havrens reise gjennom mølla, fra nytresket til ferdig havregryn. Her finner man også noen plansjer om møllas historie.

Observasjonsterrassen[rediger | rediger kilde]

Observasjonsterrassen er i fjerde etasje, hvor det står to teleskop. Solteleskopet er i bruk om sommeren på solfylte dager.

Priser[rediger | rediger kilde]

Vitenfabrikken er en avdeling innenfor Jærmuseet. I 2009 fekk Jærmuseet den europeiske museumsprisen «The Micheletti Award» som det mest lovende teknologimuseet i Europa, og ble også kåret til årets museum i Norge av Norges museumsforbund, samt «Norges herligste museum for barn» i reisemagasinet Reiser og Ferie.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Vitenfabrikken[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen åpnet den 22. mai 2008. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Askim Lanto Arkitekter MNAL, med arbeidstittelen Jonas og vitenfabrikken. Prosjektet var altså oppkalt etter Jonas Øgland som drev sykkelfabrikk i samme kvartal. Bygget inneholder planetariet, utstillingen Abels skissebok, Kafé Hjerneføde og museumsbutikken.

Solaveien 10[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført i 1941 som tilbygg til Jonas Øglænds sykkelfabrikk over gata. En bro forbinder bygget med den eldre delen av fabrikken og utgjør et karakteristisk element i bybildet i Sandnes. Broa er dekorert av kunstneren Ståle Kyllingstad og viser 15 felt med keramiske motiver av distriktets tradisjonelle næringsveier. Da sykkelfabrikken flyttet til industriområdet Kvål i 1972, ble anlegget i Solaveien omgjort til kjøpesenter og fikk navnet Huset Vårt. Byggene ble regionens første store handlesenter og har dermed vært sentrale i to av nøkkelindustriene i Sandnes, sykkelproduksjon og handel. I 1988 ble senteret solgt og bygningene ble omgjort til kontorlokaler. Vitenfabrikken bruker i dag alle etasjer av Solaveien 10 til utstillinger, kontor og verksted. I 2015 ble bygget Solaveien 10 renovert og utstillingen, Abelloftet og den byhistoriske utstillingen vil ble midlertidig stengt. Nye utstillinger om Øglend og om matematikk åpner i 2019.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]