Bluescreen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En vanlig spesialeffekt i moderne filmer er bruken av chroma key compositing, ofte kalt greenscreen (eller bluescreen). Her kan bestemte farger i filmopptaket, for eksempel i form av en blå eller grønn bakgrunn, erstattes med andre bilder. Teknikken erstatter gammeldags bakgrunnsprojeksjon.

Bluescreen, greenscreen eller chroma key compositing (også kalt chroma key og chroma keying) er engelske betegnelser på et hjelpemiddel i filmproduksjon. Filmteknikken er en spesialeffekt kan brukes til å få et objekt, gjerne et menneske, til å se ut som det gjør noe som ikke ville være mulig, eller som setter objektet i fare. Som for eksempel å hoppe fra en høy bygning, fly eller lignende.

Dette gjøres ved at personen for eksempel later som han flyr foran en chroma blå (eller chroma grønn) skjerm. (kan også være i form av tapet, maling og så videre). Etter at dette er tatt opp, kan personen som redigerer filmen «keye bort» det blå (eller grønne) for så å sette inn en annen bakgrunn.

Greenscreen og bluescreen trenger god belysning for at fargen skal bli chroma blå/grønn.

Andre farger kan også bli brukt, men grønt og blått er det mest brukte innenfor filmproduksjon fordi det er sjelden at det brukes på settet.

Hvis scenen er digital, eller kan gis en digital representasjon, kan det brukes matematiske modeller for å gjøre det samme. Dette kan i noen tilfeller gi større fleksibilitet på bekostning av noe mer kompleks etterproduksjon.

Bluescreen og greenscreen er noe av det mest brukte innenfor visuelle effekter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata