Hopp til innhold

Vitensenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utstilling hos Vitensenteret Sørlandet

Et vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre.

Et vitensenter legger stor vekt på å formidle kunnskap, utdanning og arrangerer ofte kurs og aktiviteter for så vel barn som voksne.

Konseptet vitensenter i moderne sammenheng er et senter hvor besøkende selv guider seg gjennom utstillingen og utforsker og finner ut mer om de enkelte temaene som presenteres. Et vitensenter er et annerledes tilbud enn et klassisk museum: hvor vanlige museer tilbyr statiske utstillinger som gjerne vises i glassmontre, er et vitensenter bygget opp som et interaktivt «hands on»-senter, hvor besøkende selv må engasjere seg for å få noe ut av ulike utfordringer.

Norske vitensentre

[rediger | rediger kilde]

Vitensentersatsningen i Norge er en del av regjeringens realfagssatsning. Det er i Norge 9 regionale Vitensentre som har definerte geografiske områder som sine nedslagsfelt.

Mensa Norges pris 2017 ble tildelt Vitensentrene i Norge for sin formidling og tilrettelegging av populærvitenskap.[1]

Listen nedenfor er fra www.vitensenter.no, og gjenspeiler de museene som selv definerer seg som vitensentre. Sentrene som presenteres her er ikke nødvendigvis rene vitensentre, men kan ha en blandet utstilling.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Vitensentrene i Norge tildelt Mensa Norges pris 2017 - Jærmuseet». Jærmuseet (norsk nynorsk). 2. februar 2018. Besøkt 12. februar 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]