Norsk Teknisk Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°57′59,587″N 10°46′58,012″Ø

Norsk Teknisk Museum
Norsk Teknisk Museum
Sted Kjelsås
Etablert 1914

Norsk Teknisk Museum er et norsk museum for industri, vitenskap, teknologi og medisin. Museet er i 2011 kåret til årets museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknikk, industri, naturvitenskap og medisin. Museet har siden mai 1986 holdt til på Kjelsås i Oslo.

Birkeland-Eyde lysbueovn (brukt på Rjukan 1916-1940) på plassen foran museets bygg.

Foreningen Norsk Teknisk Museum ble stiftet i 1914, i forbindelse med den store jubileumsutstillingen på Frogner 1914 i Oslo. Flere av museets gjenstander stammer fra denne utstillingen, men de måtte lagres frem til 1932 da fløyene for Gokstad- og Tuneskipet i Vikingskipshuset på Bygdøy stod ferdig. Her fikk Norsk Teknisk Museum sitt første permanente tilhold i underetasjen til en av sidefløyene.

Stiftelsens leder og museets senere direktør gjennom mange år, ingeniør Philip Pedersen sikret seg mange unike gjenstander i forbindelse med en stor loftsrydningsaksjon i Oslo i 1938. Senere har museet fått et stort tilfang av objekter ved gaver fra industribedrifter, privatpersoner og institusjoner.

Museet flyttet til nye lokaler i Fyrstikkalleen på Etterstad i 1958. I 1986 flyttet museet til sitt nåværende tilholdssted på Kjelsås. Muset ble offisielt åpnet av kulturminister Hallvard Bakke 27. mai 1986.

Dagens museum[rediger | rediger kilde]

Museumsbygningen på Kjelsås er på ca. 20 000 kvm., og siden åpningen har en stadig større del av dette blitt tatt i bruk til faste og midlertidige utstillinger. Pr. 2010 er det ca. 20 ulike delutstillinger fordelt på fire etasjer. Museets samlinger av gjenstander, fotografier og arkivalia (bl.a. bedriftsarkiver) er tilgjengelig for publikum gjennom egne utstillinger eller utlån til andre museer, museets bibliotek eller for forskere og andre etter egen avtale. Deler av fotosamlingene presenteres også på museets nettsider. Av museets gjenstandssamlinger befinner de viktigste objektene seg i hovedsak i utstillingene. En stor del er magasinert på museets lagre, og tas frem til bruk i ulike skiftende utstillinger.

I 1995 fikk Norsk Teknisk Museum status som nasjonalmuseum, og finansieringen i hovedsak overført fra Oslo kommune til Kulturdepartementet. Pr. 2012 er museet finansiert av en grunnbevilgning fra kulturdepartementet tilsvarende ca. halvparten av driftsbudsjettet, i tillegg til andre offentlige midler (prosjekter og nye spesialoppgaver som Vitensenteret og Medisinsk museum) samt inntekter fra salg og sponsorbidrag.

Museet har over 200 000 besøkende årlig. I 2011 satte Teknisk museum ny publikumsrekord med 260 119. Rundt 1/3 av dette er skoleklasser, og museet er, med 14 skoleklasser i gjennomsnitt hver skoledag, i særklasse blant landets museum hva gjelder skolebesøk. Museet tilbyr et omfattende undervisningsprogram for skolene, tilpasset læreplanene på ulike klassetrinn.

Spesialutstillinger[rediger | rediger kilde]

Museet har en forholdsvis stor andel faste utstillinger, men setter også opp spesialutstillinger av kortere varighet. Utstillingen Klima X som handlet om klimaendringer og klimatiltak ble produsert av NTM og vist fra desember 2007 til desember 2009, og vant både en nordisk museumspris og den internasjonale Roy L. Shafer Leading Edge Award fra Association of Science-Technology Centers (ASTC). Norsk Telemuseum har også sin hovedutstilling i museumsbygget på Kjelsås.

Unge forskere[rediger | rediger kilde]

Konkurransen Unge Forskere ble tidligere arrangert av blant andre Norsk Teknisk Museum i egne lokaler i museet. Hvert år ble ungdom invitert til å delta i forskningsprosjekter. Konkurransen ble senere overtatt av Norsk Forskningsråd, og drives pr. 2010 av Proscentia under Forskningsrådet. Fra 2009 er konkurransens premieutdeling og prisvinnerutstilling arrangert på museet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]