Norsk jernbanemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°47′51,4″N 11°2′6,1″Ø

Norsk jernbanemuseum
Norsk Jernbanemuseum, Hamar 2014.jpg

Norsk Jernbanemuseum, Hamar.

Norsk jernbanemuseum er Norges nasjonale jernbanemuseum. Det er et av verdens eldste jernbanemuseer og ble etablert på Hamar i 1896. Norsk jernbanemuseum er et offentlig museum drevet av Jernbanedirektoratet og har en unik samling fra norsk jernbanehistorie. Inne på museumsområdet finner man blant annet Norges eldste stasjonsbygning – Kløften stasjon (ex. Norsk Hovedjernbane) samt stasjonsbygningene fra Bestum (ex. Kristiania-Drammenbanen), Ilseng (ex Hamar-Grundsetbanen) og Kjellingmo/Killingmo (ex Urskog-Hølandsbanen) . Lokomotiv- og vognhallene inneholder en historisk samling lokomotiver og vogner helt fra jernbanens tidligste stadium i Norge.

Museets innhold[rediger | rediger kilde]

Utstillingene innendørs i den nye administrasjonsbygningen omfatter gjenstander, modeller og illustrasjoner fra norsk jernbanehistorie, samt moderne formidlingsformer som videovisning, videospill, animasjonsfilmer, reiseplanlegger og jernbanemusikk. Utendørsanlegget i museumsparken er åpent kun om sommeren.

Lokomotiver og vogner finnes utstilt både i haller og utendørs i museumsparken. Blant annet er et av Norges største damplokomotivDovregubben samt kongevogner og annet historisk materiell utstilt. Museumsparken er anlagt med skinnegang, signaler, stasjonsbygninger, lokomotivhall, åpen restaurantvogn til bruk for publikum, hvilebrakke for banemannskap, Narvesens første aviskiosk og banevokterbolig (ex. Sonsveien). I tillegg kjøres «Tertitt-toget» (på smalsporet bane) og minitoget «Knertitten» inne på museumsområdet i sommersesongen.

Norsk jernbanemuseum har også et stort jernbanerelatert bibliotek og en rik fotosamling. Biblioteket er et spesialbibliotek for norsk jernbanevirksomhet samt kultur. Fotosamlingen omfatter et stort antall bilder fra rundt 1860 og frem til i dag. Samlingen dokumenterer jernbanens anlegg og drift i Norge og bildene er tatt av mange forskjellige fotografer, både profesjonelle, jernbanens ansatte og privatpersoner.

Museet ble tilknyttet Dovrebanen med et sidespor langs Birkebeinervegen for transport av materiell ut og inn av lokalene midt på 1990-tallet etter at Norcems sidespor fra 1959 ble forlenget.

Store deler av museets samling av rullende materiell (lokomotiver og vogner) er deponert hos andre. Museet eier storparten av den museale materiellparken ved både Urskog-Hølandsbanen og Setesdalsbanen; samt mange av de museale trekkaggregatene ved Krøderbanen.

Museet har to operative togsett som kan kjøres på det nasjonale jernbanenettet: "Karettoget" med damplokomotiv fra 1861 og vogner fra 1880-1890-tallet og "Stålvogntoget" som trekkes enten av et diesellokomotiv av type di 3 eller av et elektrisk lokomotiv av type el 11 og for øvrig består av vogner i fra 1960-tallet.

Stasjonsbygninger på museet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]