Vitensenteret i Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vitensenteret i Trondheim
StedTrondheim
TypePopulærvitenskapelig opplevelsessenter
ArkitektOle Peter Riis Høegh
Åpnet1991-1996, reåpnet 1997
Kart
Vitensenteret i Trondheim
63°25′48″N 10°24′03″Ø
Nettstedhttps://www.vitensenteret.com/

Vitensenteret i Trondheim er et populærvitenskapelig opplevelsessenter som holder til i de gamle lokalene til Norges Bank i Kongens gate 1 i Trondheim.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Midtnordisk Vitensenter ble etablert som stiftelse i 1988. Fra 1991 hadde Vitensenteret utstilling i Vitenskapsmuseets lokaler. Leieavtalen med museet gikk ut 15. november 1996. Utstillingen ble deretter demontert og satt på lager til en nyåpning fant sted 3. juli 1997 i de gamle lokalene til Norges Bank i Kongens gate 1. Norges Bank-bygningen ble tegnet i 1830–1831 av arkitekt Ole Peter Riis Høegh etter forarbeider av arkitekt J. C. Ræder. Eier av bygget er Trondheim kommune, og Vitensenteret leier lokalene gratis. Vitensenteret i Trondheim er et av 10 regionale vitensentre i Norge.

Visjon[rediger | rediger kilde]

"Nysgjerrighet og skaperglede". Vitensenteret i Trondheim er en ideell stiftelse som skal øke interessen og forståelsen for realfag hos barn og ungdom, motivere til skaperglede og bidra til den alminnelige dannelse i samfunnet. Vitensenteret skal være en integrert del av kunnskapsmiljøet i Trondheim og en arena for å profilere teknologihovedstaden.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Et vitensenter er et lærings- og opplevelsessenter for naturvitenskap og teknologi. Senteret skal rekruttere til realfag og informere allmennheten om sentrale naturvitenskapelige fenomen og teknologiske prinsipper. Det skjer fortrinnsvis ved hjelp av modeller og utstillingsgjenstander publikum kan manipulere og eksperimentere med, men også ved hjelp av andre pedagogiske tiltak som publikumsverksteder etc. Det interaktive prinsippet er det bærende elementet i vitensentrene, som bl.a. skiller dem fra tekniske museer. Vitensenteret har høy kompetanse innen pedagogikk, maker space, utstillingsproduksjon, interaktive modeller, arrangement og nye medier. Senteret sitt særegne fortrinn er å være en arena i mellomrommet mellom formell og uformell læring, skole og fritid og opplevelser og arbeidsliv med et spesielt fokus på familiers realfagsinteresse.

Vitensenteret kan tilby mange aktiviteter i tillegg til selve utstillingen. Noen av disse inkluderer Norges eneste 3D-planetarium, Trigger maker space, vitenshow, bursdagsselskap, eksperimentklubb i skoleferier, ungdomsklubb i skolesemesteret, kveldarrangement, festivaler og helgeaktiviteter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]