Carte Blanche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carte Blanche
Carte Blanche.JPG
Org.formAksjeselskap
Org.nummer957 214 479
BransjeDansekompani
Etablert1989[1]
Hovedkontor Bergen kommuneRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Laila DåvøyRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted

Carte Blanche – Norges nasjonale kompani for samtidsdans (1989) eies av staten (70%), Hordaland fylkeskommune (15%) og Bergen kommune (15%). Sist ansatte teatersjef, i et fire års åremål, fra august 2014, er norsk-iransk Hooman Sharifi. Han etterfulgte Bruno Heynderickx, som virket som teatersjef fra 2008 til 2014.

Kompaniet ble opprettet i Bærum i 1984 av norsk-engelske Jennifer Day og danseren Toni Ferraz og var fra starten av et jazzdanskompani, med koreografier av blant andre Jennifer Day, Molly Molloy, Kjersti Alveberg og Wayne McKnight.

I 1988 bestemte daværende kulturminister Hallvard Bakke at Carte Blanche skulle flytte til Bergen og utnevnes til regionalt dansekompani for Bergen og Vestlandet, kompaniet startet sin virksomhet i Bergen sommeren 1989. Etter en dramatisk konkurs i januar 1990, ble Nye Carte Blanche stiftet, med de samme dansere under ny ledelse av Anne Borg i nye lokaler i Turnhallen i Bergen, omdøpt til Danseteatret. I disse kritiske årene, før og etter konkursen, var det stort fokus på å reise rundt og gi forestillinger ved skoler i Hordaland, slik at skolebarn og ungdom kunne få oppleve scenisk dans på nært hold, ofte for første gang.

Utover 90-tallet skiftet kompaniets profil gradvis i retning av samtidsdans. Kunstneriske ledere i disse årene var Anne Borg (1990), Jessica Iwansson (1991), Fredrik Rütter (1992–93), Jens Graff (1994–96) og Karen Foss (1997–2001). Viktige koreografer i denne tiden var Ina Christel Johannessen, Kjersti Alveberg, Sølvi Edvardsen, Jens Östberg, Jo Strømgren m.fl. Flere utenlandske gjestespill ble også gjennomført i disse årene. I 2000 tok kompaniet sitt opprinnelige navn tilbake og utelot «Nye».[trenger referanse]

I 2001 overtok tidligere danser i kompaniet, Arne Fagerholt, den kunstneriske ledelsen. I løpet av hans periode frem til 2008 flyttet Carte Blanche ut av Danseteatret til nye, mer hensiktsmessige lokaler på Nøstet i Bergen, og ensemblet gikk fra å være et regionalt dansekompani for Bergen og Hordaland til å etablere seg som Norges nasjonale kompani for samtidsdans med årlige nasjonale turneer. I tillegg har det vært gjestespill i Sverige, Danmark og Island.

I Fagerholts sjefsperiode var bl.a. et fokus på de tre norske koreografene Ingun Bjørnsgaard, Ina Christel Johannessen og Eva Cecilie Richardsen, mens av utenlandske koreografer bør nevnes Amanda Miller og israelske Sharon Eyal og Ohad Naharin som først ble introdusert til det norske publikum av nettopp Carte Blanche.

Kompaniet består av tolv - fjorten dansere, 50 % av hvert kjønn, samt administrativt og teknisk personale, tilsammen ca. 28 personer per 2014. Samlet budsjett for 2014 var på rundt 40 mill. kr. og det fremføres 60-70 forestillinger, fordelt på 2-3 nye produksjoner, per år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ carteblanche.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]