Pecannøtt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pecannøtt
Et pekantre
Et pekantre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carya illinoinensis
(Wangenh.) K.Koch
Norsk(e) navn: pecannøtt,
pekannøtt
Hører til: hickory,
valnøttfamilien,
Fagales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for pecannøtt

Pecantre (Carya illinoinensis) er et løvfellende tre i hickoryslekta. De velsmakende nøttene kalles pecannøtter.

Treet blir opptil 44 m høyt. Barken er furete og lysegrå eller brun. Bladene er finnete og 40–70 cm lange. Det er som regel 9–13 småblader, som er tannete, 2–16 cm lange og 1–7 cm brede. Blomstringstiden er april–mai. Hann- og hunnblomstene sitter hver for seg i rakler, men alle trær har blomster av begge kjønn. Frukten er mørkebrun med et 3–4 mm tykt skall, som sprekker slik at nøtten kommer fram.

Arten krever et fuktig og varmt klima og vokser hovedsakelig i nedre del av Mississippi-dalen i USA. Her finnes den fra østlige Kansas og sentrale Texas østover til vestlige Mississippi og vestlige Tennessee. Det er også noen isolerte forekomster i Mexico. Den vokser hovedsakelig sammen med amerikaplatan, ambratre og kvitalm. Andre trær på disse stedene er grønnask, nesletre, asklønn, sølvlønn, vasseik og Asimina triloba. Vanlige klatreplanter er blant annet giftsumak, vin og Smilax.

Pecantreets virke anvendes til golv, møbler og som smaksetter til røkt mat. Nøttene inneholder 72 % fett (hvorav 63 % umettet fett), 14 % kullhydrater (hvorav 10 % kostfiber) og 9 % protein. De ligner valnøtt, men med glatt skall og anvendes for eksempel i iskrem. Arten blir også dyrket andre steder som Hawaii, Australia, Brasil, Kina, Israel, Peru og Sør-Afrika.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]